Ένας Τραμπ εκτός εαυτού, απειλεί τους πάντες και τα πάντα: Δεν υποχωρεί στους διαδηλωτές, βλέπει “συνωμοσία”…

Ο Τέρενς Φλόιντ, αδελφός του δολοφονηθέντα Τζόρτζ Φλόιντ, στον τόπο όπου τον σκότωσε ο αστυνομικός πατώντας τον στο λαιμό, στη Μιννεάπολη. EPA, CRAIG LASSIG




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι χαώδης στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται εκτός εαυτού.

Βασικά συνεχίζει να είναι σε καθεστώς απόλυτης άρνησης και να πιστεύει ότι η χώρα δέχεται επίθεση από ξένα στοιχεία, αναρχικούς και ακραίους αριστερούς. Χθες, σε ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό ανακοίνωσε ένα είδος “στρατιωτικού νόμου”, χωρίς βέβαια να ομιλούμε για “δικτατορία” με την έννοια της λέξης, διότι ΔΕΝ είναι. Ή, δεν είναι ακόμα…

Δεν μπορεί να αντιληφθεί το αυτονόητο: ότι οι πολίτες αντιδρούν σε μία άδικη δολοφονία ενός ανθρώπου, που είναι και πάλι Αφροαμερικανός. Ούτε θα καταλάβει ποτέ ότι ο πραγματικός λόγος της οργής είναι αυτός ο άνευ προηγουμένου διχασμός της Αμερικής, που προωθεί βασικά ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, στη βάση μίας τρελής δικής του «λογικής» ότι οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν τον μισό πληθυσμό, απεργάζονται άσχημα πράγματα για την υπερδύναμη. Έχει εκτοξεύσει ένα σωρό κατηγορίες εναντίον τους, που δεν ευσταθούν.

Η χθεσινή δήλωση του κ. Τραμπ, ότι «αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές (να επιβάλουν το νόμο και την τάξη), τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», αποτελεί απειλή στη Δημοκρατία.

Για να είμαι δίκαιος, ίσως στο θέμα της ασύστολης παγκοσμιοποίησης να έχει κάποιο δίκιο, αλλά ξεχνά ότι την προώθησαν και οι Ρεπουμπλικάνοι. Όλοι οι πολιτικοί στην Αμερική νόμιζαν ότι μέσω αυτής ότι θα κατακτούσαν οικονομικά τον κόσμο, για να διαπιστώσουν μετά από τόσα χρόνια, ότι μετέτρεψαν την Κίνα σε οικονομική δύναμη εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αμερική είναι όμηρος της Κίνας, και θα έλεγα ότι αυτό το θέμα το «έπιασε» καλά ο κ. Τραμπ, αλλά τρία και πλέον χρόνια στην εξουσία τι έχει πράξει εναντίον των «κομμουνιστών», όπως αποκαλεί τους Κινέζους ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο; Τίποτα. Κάθε τρεις και λίγο υμνεί τη φιλία του με τον πρόεδρο της Κίνας… Την ανύπαρκτη «φιλία» βεβαίως…

Επιστρέφοντας στην «εξέγερση» των πολιτών -θα μπορούσα να μην χρησιμοποιήσω εισαγωγικά στη λέξη- ο κ. Τραμπ έχει ευθύνη, διότι έβαλε μπουρλότο στη χώρα με τα μηνύματα του στο Twitter. Μηνύματα διχαστικά.

Τι περιμένουν οι πολίτες από τους ηγέτες τους σε τέτοιες στιγμές. Μα λίγη ευαισθησία. Έπρεπε να απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή στον αμερικανικό λαό, να εκφράσει τα συλλυπητήρια του, να δείξει ότι συμπάσχει. Να πει κάτι θετικό επιτέλους. Όμως, δεν το έκανε επειδή φαίνεται πως δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διότι πιστεύει σε «συνωμοσίες». Και σ’ αυτό το θέμα δεν αλλάζει γνώμη.

Χθες τελικά πείστηκε. Οι συνεργάτες του, του πρότειναν από την Κυριακή να απευθυνθεί με διάγγελμα στο λαό και να σταματήσει να εκφράζει την οργή του μέσω του Τουίτερ. Όμως ο γαμπρός του και όσοι ασχολούνται με την προεκλογική του εκστρατεία εισηγήθηκαν το αντίθετο. Φοβήθηκαν ότι θα προκληθεί πολιτική ζημιά και ότι θα χάσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Δεξιάς.

Τελικά, μίλησε και απείλησε τους Αμερικανούς πολίτες με “δικτατορία”.

Την απόφαση για το θέμα έλαβε ο ίδιος. Θέλησε να δείξει στους πολίτες ότι ελέγχει την κατάσταση, η οποία βεβαίως είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Χθες έκανε το αδιανόητο κατά τη γνώμη αρκετών αναλυτών.

  • Είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες και έβγαλε ένα απίστευτο θυμό. Η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του από το δίκτυο CNN ομιλεί από μόνη της.

Είστε εντελώς αδύναμοι, τους είπε, πρέπει να επιβληθείτε στους διαδηλωτές.

“Πρέπει να επιβάλλεστε», συνέχισε. «Εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», φώναξε στους εμβρόντητους κυβερνήτες, που δεν είναι διορισμένοι, αλλά εκλεγμένοι.

Η ομιλία του είχε και μία απειλή: Στην ουσία τόνισε πως αν δεν σκληρύνουν τη στάση τους θα ενεργοποιήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, ένα δικό του άνθρωπο, που ακολουθεί πιστά τις εντολές του κ. Τραμπ. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τη χθεσινή επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, ο κ. Μπαρ εμφανίστηκε στο προαύλιο του Λευκού Οίκου. Προφανώς αυτός έδωσε την εντολή της επίθεσης.

Τι σήμαινε η απειλή στους κυβερνήτες; Ότι μπορεί να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους -σύμφωνα με τον κ. Τραμπ – υπάρχουν ταραξίες αναρχικοί. Και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί.

Ανέφερε και κάτι άλλο στους κυβερνήτες: Ζήτησε να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης της αμερικανικής σημαίας. Είναι ένα αγαπημένο θέμα για τους οπαδούς του, που θα το χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Τραμπ θέλει να βγάλει έξω τον στρατό; Ας ελπίσουμε ότι ο δρόμος μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν θα “στρωθεί” και με άλλο αίμα…

Έχει σημασία ότι σε αυτή την τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες, είχε μαζί του ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας της χώρας. Θεωρεί προφανώς ότι είναι σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

Το γεγονός και μόνο ότι ήταν σε έξαλλη κατάσταση δείχνει ότι δεν θα υποχωρήσει στους διαδηλωτές. Πιστεύει ότι αποτελούν απειλή για την Προεδρία του.

  • Προηγουμένως ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται αναρχικά στοιχεία, αναφέρθηκε ειδικά στην οργάνωση ANTIFA, και πρόσθεσε ότι δεν συμμετέχουν οι ακροδεξιοί, αυτοί που θεωρούν ότι οι λευκοί είναι μία ανώτερη φυλή. Όλοι αυτοί αποτελούν την εκλογική του πελατεία.

Λέγαμε χθες ότι στο επιτελείο του κυκλοφορεί μία ιδέα για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε παναμερικανικό επίπεδο, αλλά θα είναι μία απόφαση στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήτες.

Σημειώναμε: Εάν το πράξει, θα δώσει λάθος μήνυμα στους πολίτες, ειδικά σε συνδυασμό με το αίτημα του στον υπουργό Άμυνας και στους στρατηγούς να τον ενημερώσουν για τις στρατιωτικές επιλογές του. Τι θα πράξει εάν δεν αποσυρθούν οι διαδηλωτές και δεν συμμορφωθούν με μία πιθανή παναμερικανική διαταγή για απαγόρευση κυκλοφορίας; Θα κατεβάσει τον στρατό;

Φαίνεται ότι η απάντηση είναι θετική. Φέρνει αντιμέτωπους τους στρατιώτες με τους πολίτες…

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον πήρε ήδη την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 7 το απόγευμα χθες (τοπική ώρα). Ελπίζει ότι έτσι θα ξεθυμάνουν οι διαδηλωτές.

Η κατάσταση της Ουάσιγκτον είναι αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «το απόλυτο χάος». Οι αστυνομικοί έριξαν πολλά δακρυγόνα έξω από το Λευκό Οίκο για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν απίστευτα επιθετικοί, προκαλώντας τον Αμερικανό Τραμπ μέσα στο γήπεδό του. Είναι λίγο ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στο υπόγειο καταφύγιό του;

Ο κ. Τραμπ, σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις του, αναρωτήθηκε ποιος πληρώνει τους διαδηλωτές και επιτέθηκε με σφοδρότητα σε 13 συνεργάτες του Δημοκρατικού προεδρικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν που πρόσφεραν οικονομική υποστήριξη για την αποφυλάκιση των συλληφθέντων.

  • Η αλήθεια είναι ότι το ερώτημα που έθεσε, παρά το γεγονός ότι ζει στην υπερβολή, πρέπει να εξεταστεί. Όσον αφορά την πράξη των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην αντιπροέδρου, νομίζω ότι ξεπέρασε τα όρια.

Δεν λέω, προς Θεού, ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν είναι ένοχοι. Αλλά αρκετοί δεν είναι αθώοι. Ιδιαίτερα όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τις περιουσίες των νοικοκυραίων και έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Τραμπ να σκέφτεται την κατάλυση της Δημοκρατίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να δείξει ξανά τόλμη στον Έβρο, και ξανά στο Αιγαίο: Ο “συμβιβασμός” συμφέρει στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: