Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία ζητούν ρήτρα έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό

File Photo: Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, σε επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ζητεί την ένταξη ρήτρας έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις χώρες «πρώτης γραμμής» στο μεταναστευτικό.

Η επιστολή συνυπογράφεται από την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σκοπός της ρήτρας είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων για καλύτερη αντιμετώπιση έκτακτων μεταναστευτικών συνθηκών από τα κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής», μέσω της ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενων μεταναστευτικών κρίσεων.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ότι «οι χώρες “πρώτης γραμμής” γειτνιάζουμε με περιοχές που συχνά παράγουν εντάσεις και κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αντίστοιχες μεγάλες μεταναστευτικές εξάρσεις».

«Στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που προασπίζουν όχι μόνο εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να αναγνωρίζεται, ως απόδειξη αλληλεγγύης, η δυνατότητα ευελιξίας στους τρόπους που θα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες, έκτακτες και ακραίες συνθήκες. Θέλω να πιστεύω ότι ο δίκαιος αυτός προβληματισμός των χωρών “πρώτης γραμμής” θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο υπό διαμόρφωση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά ύδατα


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: