Εκατομμύρια δολάρια για τον Μπάιντεν: Στα ύψη οι δωρεές μετά το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

File photo: Ο υποφήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. EPA, TRACIE VAN AUKEN




Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κι οι σύμμαχοί του έχουν δει τις δωρεές για την προεκλογική τους εκστρατεία να εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών πληθαίνουν στη Μινεάπολη κι άλλες αμερικανικές πόλεις, τονίζουν οι υπεύθυνοι συγκέντρωσης χρημάτων.

Η αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ — όπως αυτή την προηγούμενη Δευτέρα, όταν η αστυνομία έδιωξε ειρηνικούς διαδηλωτές από ένα πάρκο στην Ουάσινγκτον, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να ποζάρει για φωτογράφηση μπροστά από μια εκκλησία — ώθησε νέους δωρητές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ακόμη και Ρεπουμπλικανοί, να ανοίξουν τα βιβλία επιταγών τους, τονίζουν οι υπεύθυνοι για τις δωρεές.

  • «Έχω δει αρκετούς σημαντικούς δωρητές, οι οποίοι ουδέποτε είχαν εμπλακεί στην πολιτική, αλλά πλέον πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει κάτι», δήλωσε ο Μάικλ Κέπνερ, που συγκεντρώνει χρήματα για τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του πως στα τέλη Μαΐου η εκστρατεία του πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο να συγεντρώσει 6 εκατομμύρια δολάρια σε έξι ημέρες.

Η αύξηση των δωρεών ανακοινώνεται ενώ ο Μπάιντεν προσπαθεί να μειώσει το σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που έχει ο Τραμπ.

Οι υπεύθυνοι στις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Μπάιντεν, όσο και του Τραμπ δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

  • Ο Μπάιντεν αρχικά προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα μέσω διαδικτύου με μικρές δωρεές, αλλά έχει πλέον βελτιώσει τις προσπάθειες αυτές, ιδιαίτερα αφού διπλασίασε τον κατάλογο των πιθανών δωρητών χάρη στη βοήθεια άλλων υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών που αποσύρθηκαν από την κούρσα.

Ο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσαν πως συγκέντρωσαν 60,5 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο, λίγο λιγότερα από τα 61,7 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν ο Τραμπ και επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η American Bridge 21st Century, μια πολιτική ομάδα που υποστηρίζει τον Μπάιντεν με διαφημίσεις και έρευνες, κατέγραψε την καλύτερή της περίοδο συγκέντρωσης χρημάτων για τον προεκλογικό αγώνα στο διάστημα μεταξύ 14 Μαΐου και αυτής της εβδομάδας, συγκεντρώνοντας 6,9 εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον 7,2 εκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μπράντλεϊ Μπέιτσοκ.

  • “Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αντιμετωπίζουν ως φιλανθρωπική πράξη”, δήλωσε ο Μπέιτσοκ για τους δωρητές. “Αισθάνονται πολύ έντονα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να είναι πρόεδρος και μέσα σε αυτές τις 150 περίεργες μέρες (που απομένουν), αυτό πρέπει να αλλάξει και γι’ αυτό απαιτείται μία επένδυση τώρα”.

Μία άλλη πηγή συγκέντρωσης δωρεών για τον Μπάιντεν, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, δήλωσε ότι η φωτογραφία του Τραμπ τη Δευτέρα προκάλεσε έναν ποταμό κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από δωρητές, μάλιστα σε αυτούς συμπεριλαμβανόταν τουλάχιστον ένας ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει αιτήματα να συνεισφέρει χρηματικά.

Ο ίδιος τόνισε πως έρχονται δωρεές από ανθρώπους που προηουμένως δεν ήσαν υποστηρικτές του Μπάιντεν, αλλά θεώρησαν καθήκον τους να δώσουν τώρα, μετά τον κορωναϊό και τη δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη.

“Οι άνθρωποι πραγματικά έχουν εξαγριωθεί”, δηλώνει ο πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβανίας Εντ Ρεντέλ, ο οποίος συνδιοργανώνει μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα. Η εκδήλωση, που είχε αρχικά στόχο τις 500.000 δολάρια, τώρα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

“Έχω λάβει κλήσεις από ανθρώπους που προσφέρονται εθελοντικά να δώσουν χρήματα, εμπειρία που ποτέ στα 40 περίπου χρόνια που συγκεντρώνω χρήματα δεν είχα ξαναζήσει”, προσθέτει.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μινεάπολη, ΗΠΑ

Νέο βίντεο με αστυνομικό στη Φλώριντα να γονατίζει στο λαιμό Αφροαμερικανού: Προηγήθηκε του φόνου Φλόιντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: