File Photo: O Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi (Δ), συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Με νέες ιδέες προσπαθεί η Αθήνα να εμπλουτίσει την διαδικασία συνομιλιών με την Αίγυπτο για το δύσκολο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, καθώς ο χρόνος επείγει και η άλλη πλευρά δεν δείχνει έτοιμη να επιταχύνει την διαδικασία.
Στις συναντήσεις του Νίκου Δένδια στο Κάιρο με τον πρόεδρο Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Σούκρι έγινε ανασκόπηση των μέχρι τώρα συνομιλιών, των συνομιλιών που διεξήχθησαν επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του τελευταίου 11ου γύρου των τεχνικών κλιμακίων εμπειρογνωμόνων που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.
Όμως η Αιγυπτιακή πλευρά δεν είχε έτοιμες απαντήσεις για ερωτήματα που είχαν τεθεί στην τελευταία φάση των συνομιλιών και φαίνεται ότι χωρίς να κλείνει την «πόρτα» παρέπεμψε στον επόμενο γύρο των συνομιλιών για απαντήσεις και αντιπροτάσεις. Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκε και ο 12ος γύρος συνομιλιών των τεχνικών κλιμακίων εμπειρογνωμόνων.
Επιδίωξη του Καΐρου τα τελευταία χρόνια είναι η μερική ή ορθότερα σταδιακή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ώστε να περιορισθεί δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, (που εώς την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, η Τουρκία δεν ήγειρε ευθέως απαιτήσεις) αλλά και η μετακίνηση προς βορρά της ενδιάμεσης γραμμής εις βάρος της ελληνικής πλευράς και με συνεπακόλουθο περιορισμό της επήρειας των ελληνικών νησιών.
Τα ζητήματα αυτά εξαιρετικά ευαίσθητα για την Ελλάδα μπαίνουν στην ζυγαριά της ζωτικής ανάγκης της χώρας μας για οριοθέτηση με την Αίγυπτο ώστε να υπάρξει σφήνα στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, αλλά με τρόπο ώστε να μην αποτελέσουν ένα αρνητικό προηγούμενο σε μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Βεβαίως θεσμικά έχουν βρεθεί τρόποι για να διακηρυχθεί ότι μικρής έκτασης παρεμβάσεις στην χάραξη της ενδιάμεσης γραμμής ,δεν αλλάζουν την πάγια θέση για οριοθετήσεις βάσει της μέσης γραμμής και περί πλήρους επήρειας των νησιών. Θα ήταν όμως πολιτικά μια κίνηση αναγκαία μεν, αλλά με αρκετό ρίσκο.
Όμως όπως έχει αρκετές φορές επισημανθεί δεν είναι η «οποιαδήποτε λύση» καλύτερη απ την μη λύση στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και βεβαίως ακόμη και για μια συμβιβαστική λύση αναγκαίος όρος είναι να υπάρξει ανάλογη διάθεση και από την Αιγυπτιακή πλευρά.
Η εμμονή της Αιγύπτου σε πραγματικά μαξιμαλιστικές θέσεις, είτε για λόγους διαπραγματευτικούς είτε επειδή δεν επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση της διαφοράς τώρα που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, εμποδίζουν την επίτευξη προόδου. Γιατί καμία κυβέρνηση, παρά τις πληροφορίες ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει και τέτοιες συζητήσεις, δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοια μετακίνηση της μέσης γραμμής που θα αντανακλούσε σε σημαντική μείωση επήρειας νησιών όχι μόνο του μεγέθους της Κάσου αλλά και του μεγέθους της Ρόδου ή της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Αιγύπτου σε δήλωση του για την συνάντηση Αλ Σίσι – Δένδια, δεν είχε καμιά αναφορά στο θέμα των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και περιορίσθηκε να αναφέρει ως θέματα της συνάντησης την «Πρωτοβουλία του Καΐρου» και του Προέδρου Σίσι για την ειρήνευση στην Λιβύη και για την προσπάθεια τερματισμού της κρίσης της Λιβύης που θα «τερματίζει τις εξωτερικές παρεμβάσεις που επιδιώκουν δικούς τους στόχους και φιλοδοξίες» αποφεύγοντας βεβαίως να κάνει αναφορά ονομαστικά στην Τουρκία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι και προσωπικά στοχοποιημένος από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Expanded talks between🇬🇷🇪🇬 delegations – Regional dvpts, bilateral issues & delimitation of maritime zones. pic.twitter.com/V2XD7XqC7k
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 18, 2020
Αλλά και ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του για την συνάντηση Δένδια – Σούκρι αφού περιέγραψε την ατζέντα που περιλάμβανε την Λιβύη, την ειρηνευτική πρόταση Αλ Σίσι, το Παλαιστινιακό, την κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου – Αιθιοπίας λόγω του φράγματος στον Νείλο, έκανε αναφορά στις καλές σχέσεις των δυο χωρών και πρόσθεσε:
Για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών χωρών». Και στις ανακοινώσεις του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.
Οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας καθώς θα διαπιστωθεί ίσως και με νέες συναντήσεις εάν υπάρχει πρόθεση από το Κάιρο για συμβιβαστική λύση.