Έχουν παραφρονήσει στη Λευκωσία; Παίρνουν δάνειο από την Ευρώπη και δίνουν τη δουλειά στους …Κινέζους!

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί στους δημοσιογράφους. ΓΤΠ, ΧΡ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να επικυρώσει αυτήν την εβδομάδα ένα μεγάλο δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού φυσικού αερίου.

Αλλά, γράφει η εφημερίδα Liberation, (κείμενο του Jérôme Lefilliâtre), το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κατασκευή του ανατέθηκε σε μια κινεζική ομάδα, λίγο έμπειρη στο θέμα, και για ένα κόστος που εγείρει ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το ζήτημα προκαλεί αναταραχή στην ΕΤΕ, της οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι μέτοχοι, υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση κοινοτικών έργων.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται, ότι, λίγες εβδομάδες μετά την επιλογή του CNPC τον Αύγουστο του 2019, μία από τις εταιρείες-μέλη της κοινοπραξίας, η ελληνική Aktor, αποκλείστηκε από το έργο από την Κύπρο, λόγω κατηγοριών για διαφθορά τόσο αυτής, όσο και της μητρικής της εταιρείας, του ομίλου Ellaktor.   

Ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει το θέμα υποστηρίζει:

«Αυτή η σύμβαση είναι αλλόκοτη. Πρόκειται για οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο, πέραν του ότι είναι μια πολιτική αντίφαση. Βοηθάμε τους Κινέζους να εκπαιδεύονται στο GNL ».

Μια άλλη λύση είναι στο τραπέζι. Η νορβηγική εταιρεία Höegh, προσφέρεται να διαθέσει μία από τις FSRU της στην Κύπρο, την οποία ενοικιάζει κάθε μήνα.

«Ένα από αυτά, που αυτή τη στιγμή είναι στην Αίγυπτο, είναι διαθέσιμο. Μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία σε έξι μήνες. Το συνολικό κόστος του έργου δεν υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά θα επέτρεπε στην κυπριακή κυβέρνηση να εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Höegh Sveinung Stohle.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Höegh και των κυπριακών αρχών, με τη νορβηγική εταιρεία να περιμένει μια απάντηση.

«Στις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη πρότειναν την ανάγκη για οικονομική κυριαρχία της ΕΕ κ.λπ. Στην πραγματικότητα, η τράπεζα της ΕΕ, η οποία λέει, ότι θέλει να μετατραπεί σε τράπεζα κλίματος, χρηματοδοτεί έργα όπως αυτό», αναλύει ο Xavier Sol, μέλος του Counter Balance, μέρος του δικτύου ΜΚΟ BankWatch.

Για την Ευρώπη, υπάρχει μια μεγάλη στρατηγική πρόκληση για την εξασφάλιση της Κύπρου στην Ευρώπη και επομένως για την ικανοποίησή της, καθώς το νησί βρίσκεται στην καρδιά των πλούσιων κοιτασμάτων, που ανακαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια και θα μπορούσαν να είναι μια κρίσιμη οδός παροχής ενέργειας στο μέλλον. Παρά τις εσωτερικές ειδοποιήσεις της ΕΤΕ, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν κινούνται.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας, η Τράπεζα υπερασπίζεται την κανονικότητα της υποβολής προσφορών, αναφέροντας, ότι «όλες οι αιτήσεις που ελήφθησαν έπρεπε να πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια και τα κατώτατα όρια που ορίζονται» και ότι «η νικήτρια κοινοπραξία πληρούσε όλα τα κριτήρια.»

Όσον αφορά την Επιτροπή, διαβεβαιώνει, μέσω εκπροσώπου της, ότι «δεν παρεμβαίνει άμεσα στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων» και ότι «δεν βρήκε κανένα στοιχείο παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ». Ωστόσο, αναγνωρίζει, ότι έχει λάβει «καταγγελίες», σχετικά με αυτήν τη σύμβαση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από υποψηφίους που απορρίφθηκαν από την Κύπρο.

ΠΗΓΗ: Εurope : un os dans le gaz chypriote?

Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί καθυβρίζει την Ελλάδα ενώ ο Νταβούτογλου αντιδρά αρνητικά για την Αγιά Σοφιά: Πάψτε, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: