Έχουμε ζητήσει από την ΕΕ πιο ενεργή παρουσία στα της Ανατολικής Μεσογείου, λέει ο Κούσιος

File Photo: Ο Κυριάκος Κούσιος. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Παρατηρείται μια έξαρση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας την οποία καταμαρτυρούμε καθημερινά με τις διάφορες προκλητικές παράνομες ενέργειες της Άγκυρας που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και στο Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ερωτηθείς για τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο καθώς και τη Λιβύη.

  • “Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν περνούν προφανώς απαρατήρητες. Είναι κάτι που απασχολεί συνεχώς την Κυβέρνηση και έχετε γίνει μάρτυρες της διπλωματικής δραστηριότητας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και των διπλωματικών μας αποστολών σε όλες τις χώρες και είναι γνωστό ότι έχουμε κάνει παραστάσεις σε όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, έχουμε συζητήσει το θέμα με πολλές χώρες και έχετε δει τις αντιδράσεις πολλών χωρών για το θέμα”, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη αντίδραση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέμα Ενέργειας Φράνσις Φάνον κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, σημειώνοντας πως αυτή ήταν «αρκετά ξεκάθαρη»

Ο κ. Φάνον αναφέρθηκε σε ενέργειες οι οποίες αφορούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις που δεν είναι αποδεκτές και σε επιμέρους θέματα όπως το θέμα του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα των νησιών, είπε ο κ. Κούσιος.

Υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «που αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, πάντοτε σε σχέση με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας», όπως είπε.

  • “Περαιτέρω να θυμίσω τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, κατά την τελευταία συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης, που είχε συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας αλλά και άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως επίσης τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής αλλά και τη στάση πολλών άλλων χωρών όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “η διπλωματική δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αφού επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι στηριζόμαστε στη διπλωματία και στη διεθνή νομιμότητα, φαίνεται να αποδίδει καρπούς”.

  • Σημείωσε παράλληλα πως “αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να προχωρά δυστυχώς με τις παράνομες της ενέργειες και είναι γνωστή η θέση μας ότι έχουμε ζητήσει από την ΕΕ πιο ενεργή παρουσία στα διαδραματιζόμενα γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στα θέματα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επέμβασης στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις παράνομες γεωτρήσεις οι οποίες επιχειρούνται από την Τουρκία”.

Ερωτηθείς τί εννοεί λέγοντας μια πιο ενεργή παρουσία από πλευράς ΕΕ, ο κ. Κούσιος απάντησε: “Μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική, με παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα, με ενεργό ρόλο στα διαδραματιζόμενα στη Λιβύη φερ’ ειπείν”.

Σε ερώτηση για τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών για αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων, ο κ. Κούσιος είπε πως «η επικοινωνία με την Ελλάδα είναι συνεχής και μόνιμη και σε υψηλό επίπεδο».

Εξάλλου είναι γνωστές οι ανακοινώσεις που γίνονται για τις τακτικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια και είναι προφανές ότι υπάρχει μία αγαστή και άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ενάντια σε όλα τα κράτη της περιοχής οι ενέργειες της Τουρκίας, εκτιμά ο Χριστοδουλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: