Εάν δεν υπάρξει νέα …καραντίνα: Το πρώτο τζαμί της Αθήνας πρόκειται να ανοίξει το Φθινόπωρο

FILE PHOTO: Μουσουλμάνοι μετανάστες που ζουν στη Ελλάδα, προσεύχονται κατά την διάρκεια προσευχής για το τέλος του Ραμαζανίου, σε τζαμί της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Το πρώτο επίσημο τζαμί στην Αθήνα, μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ένα έργο σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία και το οποίο έχει καθυστερήσει περαιτέρω από τον κορωνοϊό, θα πρέπει τελικά να ανοίξει μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

Αυτό σημειώνει η εφημερίδα Le Figaro, αναφερόμενη στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπογραμμίζει επίσης, ότι κυβερνητική πηγή, με την οποία επικοινώνησε το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ( AFP ), ανέφερε, ότι «τέλος Οκτωβρίου είναι μια ρεαλιστική ημερομηνία για τα εγκαίνια, “εάν δεν υπάρξει νέα καραντίνα”»

Επισημαίνεται, ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει σήμερα τζαμί, ενώ υπενθυμίζεται, ότι το έργο, που ξεκίνησε το 2007, ήλθε αντιμέτωπο με την έντονη αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή στην Ελλάδα, και με το εθνικιστικό συναίσθημα κατά της μουσουλμανικής Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα είχε καταληφθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για αιώνες, πριν ανακτήσει την ανεξαρτησία της τον 19ο αιώνα, με το αντι-τουρκικό συναίσθημα να παραμένει πολύ ισχυρό.

Αναφέρεται, ότι το τζαμί, που οικοδομήθηκε με κρατικά κονδύλια και ολοκληρώθηκε το 2019, θα μπορεί να φιλοξενήσει 350 άτομα, ότι βρίσκεται στον Ελαιώνα, μια πρώην βιομηχανική περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ σημειώνεται, ότι τα μοναδικά τζαμιά που υπάρχουν σήμερα στη χώρα βρίσκονται στην παραμεθόρια περιοχή με την Τουρκία, όπου ζει μια τουρκική μειονότητα 150.000 και ότι σε άλλες περιοχές οι Μουσουλμάνοι, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους χώρους λατρείας, συχνά σε διαμερίσματα ή κελάρια.

Εκτιμάται, ότι σήμερα στην Αθήνα ζουν 250.000 Μουσουλμάνοι, ενώ αυτή την εβδομάδα, η Μουσουλμανική Ένωση της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε για το επικείμενο κλείσιμο μιας αίθουσας προσευχής στον Πειραιά, η οποία ήταν ανοιχτή από το 1989, αναφέρει η ε/φ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι σύμφωνα με τις αρχές, ο χώρος δεν είχε λάβει άδεια και ότι θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου, αφού τη λάβει μετά από αξιολόγηση. «Όλοι όσοι ζητούν άδεια τη λαμβάνουν, εάν τα χαρτιά τους είναι νόμιμα», ανέφερε η κυβερνητική πηγή στο AFP.

ΠΗΓΗ: La première mosquée d’Athènes devrait ouvrir à l’automne

Το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία και αγνοεί τη Γαλλία: Τι αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Open TV

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal