Δούλεμα από τη Γερμανία χωρίς τέλος: Μην σπρώχνεστε… Το γερμανικό “λεφτόδεντρο” θα αργήσει να ανθίσει

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ. EPA, HENNING SCHACHT / POOL
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Επειδή τις τελευταίες μέρες πήξαμε στην ανοησία μαζί με τα …σιρόπια για την τάχα μου επική διαπραγμάτευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ηρωική στάση του πατριώτη Σχοινά, που καθάρισε τη μπουγάδα για λογαριασμό μας, την φιλευσπλαχνία των Γερμανών που αποφάσισαν να μας ελεήσουν και διάφορες τέτοιες, απολύτως fake «ειδήσεις», μιας αναίσχυντης, αλλά αθρόα επιδοτούμενης, προπαγάνδας, οφείλω, να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Γερμανικό «λεφτόδεντρο» δεν θα υπάρξει για τον κοσμάκη. Η προσδοκία για ξαφνικό χρήμα από το παράθυρο που καλλιεργεί ανεύθυνα η κυβέρνηση είναι αβάσιμη και εντελώς εξωπραγματική.

Λεφτά θα αρπάξουν στα σίγουρα κάποιοι επιτήδειοι που ξέρουν καλά τα μονοπάτια στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι συγκεκριμένων λόμπι, μελετητικές εταιρείες που συντάσσουν προτάσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και γενικώς όλοι οι καλικάντζαροι μεσάζοντες που σιτίζονται από τα εκάστοτε ΕΣΠΑ.

Οι κλάδοι που πραγματικά θα ευνοηθούν είναι πολύ συγκεκριμένοι. Όσοι συμπλέουν, αυστηρά και μόνον, με τα συμφέροντα της Γερμανίας που φτιάχνει τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης οκταετίας για λογαριασμό όλων των υπόλοιπων.

  • Έχεις νταραβέρι με ανανεώσιμες; Θα πάρεις. Βρήκες τρόπο να παρακάμψεις τις αντιδράσεις του κόσμου για να γεμίσεις τα νησιά ανεμογεννήτριες; Θα πάρεις. Ξήλωσες τα αμπέλια για να βάλεις φωτοβολταικά; Θα πάρεις. Πουλάς ηλεκτρικά σκούτερ, πατίνια και αυτοκίνητα σαν κι αυτό που απέκτησε ο πρωθυπουργός; Θα πάρεις.
  • Έχεις «start up», κατά προτίμηση ψηφιακή, που να αρέσει και στον Πιερακκάκη; Θα πάρεις. Είσαι χρεοκοπημένος ξενοδόχος που φιλοξενείς Γερμανούς τουρίστες με βραχιολάκι; Θα πάρεις. Είσαι πάροχος τηλεφωνίας και βρήκες τρόπο να διαφημίσεις πόσο καλό για την υγεία είναι το 5G, αρκεί να μην είναι κινέζικο; Θα πάρεις κι εσύ.

Οι υπόλοιποι …γλαρόσουπα. Το είπαν άλλωστε και οι γκουρού του επιτελικού κράτους: «Τα λεφτά αυτά δεν πρέπει να πάνε σε κομμωτήρια και σουβλατζίδικα». Ε, ναι. Τres banal…

Μόνο που τα κομμωτήρια, τα καφενεία και τα σουβλατζίδικα είναι οι επιχειρήσεις του κοσμάκη. Αυτές δεν θα πάρουν ούτε σέντς, οφείλω να σας επισημάνω.

Κι οι υπόλοιποι όμως, ας μη βιάζονται πολύ να πανηγυρίσουν, όπως ο πρωθυπουργός. Που σαν να ανακάλυψε τίποτα χρυσές λίρες στο σεντούκι της γιαγιάς του, υποσχέθηκε κιόλας ότι θα φερθεί υπεύθυνα και δεν θα τις ξοδέψει σαν νεόπλουτος.

Ας περιμένει λίγο κι αυτός μέχρι να έρθουν τα λεφτά από το ελικόπτερο.  Γιατί αυτά που ανακοίνωσε η κυρία Ούρσουλα και αναμάσησε η ορντινάντσα της, ο Σχοινάς, είναι απλώς κάποια πρώτα σχέδια επί χάρτου που θα περάσουν από την βάσανο των δασκαλεμένων (από την Καγκελαρία) «σκληρών» του Βορρά.

Το παραμύθι, το θεατριλίκι και η σικέ διαμάχη θα συνεχιστεί κανά εξάμηνο ακόμη, μέχρι να το πάει ακριβώς εκεί που θέλει η γερμανική προεδρία για να την χειροκροτήσουν οι χαχόλοι. Αλλά μέχρι να αποφασίσει που ακριβώς θέλει να το πάει, δεν θα κουνιέται ούτε φύλλο.

  • Λεφτά δεν υπάρχουν, λοιπόν, ως το τέλος του έτους που θα ολοκληρωθεί η προεδρία του Βερολίνου. Ύστερα το πακέτο με άγνωστη ακόμη αναλογία δανείων και «εποπτευόμενων» επιχορηγήσεων, θα πάει πακέτο με τον διευρυμένο προ:ϋπολογισμό 2021-27, οπότε, αντιλαμβάνεστε, ότι έχουμε καιρό μπροστά μας μέχρι να γεμίσουν οι τσέπες μας. Από το 2021 και βλέπουμε…

Όσο για αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στις επενδυτικές προτεραιότητες των Γερμανών, την οικολογική μετάβαση, την ψηφιακή επανάσταση και τ΄άλλα πράσινα άλογα του «Νext Generation EU» (έτσι το ονόμασε η Ούρσουλα…), ας πρόσεχαν. Αυτοί οι πληβείοι με τα κομμωτήρια και τα σουβλατζίδικα, θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Το είπε ο πρωθυπουργός και για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βρουν τώρα κάτι άλλο να κάνουν».

Σωστά.

Ήρθε η ώρα να βολευτούν οι γερμανικές επιχειρήσεις. Το ξεκαθάρισε και αυτό δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης στη Bild, αλλά είναι τόσο υποτιμητικό για Ελληνα πρωθυπουργό, που ντρέπομαι και να του το αποδώσω…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η ραγδαία Φινλανδοποίηση της Ελλάδας: Τα ΜΜΕ βαφτίζουν την φοβικότητα σε «ψυχραιμία»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal