Δημοκρατικός γερουσιαστής καλεί τον Μπόλτον να δώσει τα στοιχεία για την ανάρμοστη σχέση Τραμπ-Ερντογάν

Ο γερουσιαστής Ron Wyden, Δημοκρατικός από την πολιτεία Όρεγκον. EPA, LEAH MILLIS / POOL




Ο κορυφαίος Δημοκρατικός νομοθέτης στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας σκοπεύει να καλέσει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να παρέμβει σε μια ομοσπονδιακή έρευνα για μια τουρκική εταιρεία κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Μπόλτον, στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Τραμπ, στο οποίο υπερασπίστηκε μια εταιρεία από τη χώρα του, η οποία ήταν υπό έρευνα από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, αναφέρει η ιστοσελίδα The Hill.

Ο κ. Τραμπ, συμφώνησε να “φροντίσει τα πράγματα” και είπε ότι οι εισαγγελείς από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ήταν “άνθρωποι του Ομπάμα”.

Ο γερουσιαστής Ron Wyden (Δημοκρατικός από το Όρεγκον), το κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, δήλωσε ότι το βιβλίο «επιβεβαιώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να παρέμβει σε ποινική έρευνα για το μεγαλύτερο σύστημα παραβίασης κυρώσεων στην ιστορία των ΗΠΑ” ως χάρη στον Ερντογάν.

Ο κ. Wyden πρόσθεσε ότι το βιβλίο του κ. Μπόλτον παρέχει «καταδικαστικές αποδείξεις» καθώς κάλεσε τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.

«Έχω διερευνήσει πιθανή πολιτική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, που σχετίζεται με την Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων, και αυτά τα καταδικαστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που η έρευνά μου έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα», έγραψε ο Wyden.

«Εάν ο Τζον Μπόλτον έχει συμφέρον να υπηρετήσει τη χώρα του, σε αντίθεση με την πώληση βιβλίων, θα απαντήσει αμέσως στο επικείμενο αίτημά μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τουρκία».

Η έρευνα σχετίζεται με την κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα της Τουρκίας Halkbank, η οποία κατηγορήθηκε από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο για φερόμενη διοχέτευση έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ που είναι υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, αναγνωρίζονται ως ανώνυμοι συνωμότες στο κατηγορητήριο.

Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε ο Τραμπ στον Ερντογάν; Φοβερές οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: