Δημιουργία Τράπεζας που θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα

File photo: Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Φωτογραφία via Bank of Greece




Η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τράπεζας, η οποία θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια δισεκατομμυρίων, χωρίς να παραβιάζει τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση των ComfortNicholas και NikasSotiris.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί επαφές τόσο με επενδυτικές τράπεζες και συμβούλους, προκειμένου να διερευνηθεί η μορφή που θα πάρει το επενδυτικό σχήμα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να την ενημερώσει για τα σχέδια.

Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ. Τώρα είναι αντιμέτωπες με επιπλέον υποβάθμιση του ενεργητικού τους, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας αποτελεί μια από τις επιλογές, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία της την παρούσα χρονική στιγμή. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιληφθεί σε μια σειρά μέτρων, τα οποία υιοθετούνται από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο.

Τα μέτρα αυτά σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους πιστωτές και να διατηρήσουν τη ροή των πιστώσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην αρχή τηες οικονομικής κρίσης, το σενάριο δημιουργίας μιας τέτοιας τράπεζας δεν κατάφερε να βρει υποστηρικτές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε κίνηση της ΕΚΤ θα γίνει σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δήλωσε πως η Επιτροπή αντιλαμβάνεται πως, μια απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη και θα εργαστεί μαζί με την ΕΚΤ ” προκειμένου να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να παρουσιάσει ολοκληρωμένη στρατηγική τους επόμενους μήνες”.

ΠΗΓΗ: Economics:Greece Moving Toward TaxpayerBacked Bad Bank to Aid Lenders

40.000 θέσεις εργασίας δημιουργεί το «Αντώνης Τρίτσης» λέει ο Θεοδωρικάκος: Η λίστα με τα 77 έργα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: