Διάβημα στην Τουρκία: Έτοιμοι για να απαντήσουμε και σ’ αυτή την πρόκληση, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από το υπουργείο. Φωτογραφία via Twitter, @GreeceMFA




Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκλήθη χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια αναφέρονταν συγκεκριμένα σε αυτή τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Επικοινωνία Δένδια με υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Μάλτας

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. Η συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εστιάσθηκε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Περαιτέρω, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα και με τον ομόλογό του της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά στον τουρισμό.

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ

Έκκληση προς την κυβέρνηση να ζητήσει «άμεσα» από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων, απηύθυνε μέσω Twitter σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στηλιτεύοντας τη μέχρι τώρα στάση της.

«Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση με Τουρκία, παρά το επεισόδιο στον Έβρο, το ρεκόρ υπερπτήσεων και το πρόσφατο αίτημα έρευνών TPAO 6 νμ έξω από Ρόδο και Κρήτη, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!», γράφει ο Γ. Κατρούγκαλος και προσθέτει πως «η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει κυρώσεις από ΕΕ κατά του σχεδιασμού, πριν γίνει πράξη».

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέει ο Πέτσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: