Δεν συζητάμε με την Τουρκία όσο παριστάνει τον «νταή», απαντά ο Παναγιωτόπουλος στον Τσαβούσογλου

File photo: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος Πηγή , ΥΠΕΘΑ




Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να καλείτε σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού, δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και γενικότερα οι δηλώσεις της Τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο, και αυτό που απαντά λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε ένα διάλογο με όρους εκβιασμού, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Alpha.

Η συνέντευξη του Νικολάου Παναγιωτόπουλου στο κεντρικό δελτίο του ΑLPHA TV και στον Αντώνη Σρόιτερ έχει ως εξής:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: κ. Υπουργέ καλησπέρα. Όσοι παρακολουθούν χρόνια τα ελληνοτουρκικά, λένε ότι στην ουσία η Τουρκία μας έχει στείλει ένα τελεσίγραφο το τελευταίο διάστημα. Ή κάθεστε για διαπραγματεύσεις σε ένα τραπέζι ή θα έχουμε σίγουρα ένα θερμό επεισόδιο τους επόμενους μήνες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους δηλώσεις προς τα εκεί παραπέμπουν. Το μόνο που λέω εγώ, -είναι αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση- ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται. Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείται δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Όλο αυτό μοιάζει αδιέξοδο. Από τη μία έχεις μία χώρα που λέει καθίστε στο τραπέζι μαζί μου να συζητήσουμε αλλιώς θα πάμε σε θερμό επεισόδιο, ίσως και σε πόλεμο, από την άλλη έχεις μία χώρα που λέει ότι εγώ δεν εκβιάζομαι για να καθίσω στο τραπέζι. Πως μπορεί να ξεπεραστεί όλο αυτό; Tι εννοώ; Tι είναι αυτό που θα ικανοποιούσε τη δική μας πλευρά την Ελληνική πλευρά; Ποιες κινήσεις, από την πλευρά της Τουρκίας, για να πειστούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και μπορεί σε μερικούς αυτή η εμμονή μας, η επιμονή μας στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου να είναι κουραστική, αλλά εμείς θα επιμείνουμε. Εδώ η Τουρκία λειτουργεί όπως σας είπα ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. Δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, επιθυμούμε τον διάλογο αλλά όχι με αυτούς τους όρους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, αν σταματήσουν οι δηλώσεις για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αν σταματήσουν οι παραβιάσεις για ένα διάστημα, τότε καθόμαστε στο τραπέζι και συζητάμε με τους Τούρκους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να συζητήσουμε; Πρέπει να ξέρουμε τι θα συζητήσουμε. Aν όπως σας είπα ο διάλογος είναι στη βάση του, εμείς θέλουμε αυτά, οπότε δείτε τι μπορείτε να μας παραχωρήσετε, τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά, ε με συγχωρείτε αυτό είναι μία λανθασμένη βάση για να καθίσουμε να συζητήσουμε. Όπως σας είπα δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ,αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περίπου, μιας πολύ συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς που δεν βοηθάει. Οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, όλη αυτή η επιθετική ρητορική. Πολύ επιθετική ρητορική και οι δηλώσεις ότι σχεδιάζουμε το εννοούμε και ότι εννοούμε το κάνουμε. Δεν βοηθάνε πραγματικά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Η κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά τη στεριά είναι ότι αν πατήσουν Τούρκοι και σε ελληνικό έδαφος και από την προηγούμενη κυβέρνηση, το επαναλαμβάνει και αυτή η κυβέρνηση, αν πατήσουν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος, αυτοί οι άνθρωποι θα βομβαρδιστούν. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και το έχουν λάβει. Στην θάλασσα ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας, κ. Υπουργέ; Τι πρέπει να συμβεί και ποιο είναι το όριο μας για να αντιδράσουμε; Nα σκάψουν τα τουρκικά γεωτρύπανα; Nα κάνουν έρευνες; Nα βρεθούν απλά σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε Ελληνική ΑΟΖ; Ποιο είναι το όριο μας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη σεναριολογία. Απλά θα επαναλάβω αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από επίσημα, επισημότατα κυβερνητικά χείλη, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Θα αντιδράσει, με ότι και αν σημαίνει αυτό και δική μας δουλειά εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δική μου, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Θα έχει δηλαδή αξιόμαχες και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με ότι συνεπάγεται αυτό. Υπάρχουν θέματα υπάρχουν προβλήματα, ο αγώνας για την βελτίωση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής. Δεν γίνεται χωρίς προβλήματα, ασφαλώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με πολλά χρόνια οικονομικής δυσκολίας, για να μην πω ασφυξίας, που είχε η χώρα. Κάτι που είχε αντίκτυπο και στις δαπάνες για την άμυνα, τα εξοπλιστικά, αλλά προσπαθούμε με πολλή δουλειά να τα βάλουμε σε μία σειρά και μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, να εμφανιζόμαστε σε καλύτερο σημείο ετοιμότητας και λειτουργικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: κ. Υπουργέ, θα επιμείνω σε ότι αφορά την θάλασσα, η κόκκινη γραμμή μας είναι λίγο ασαφής σε αντίθεση με τη στεριά και ίσως αυτό δημιουργεί και την ευχέρεια στους γείτονες να απειλούν ή να κάνουν δηλώσεις. Λέτε ότι αν παραβιαστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει με όποιο τρόπο πρέπει. Ποια είναι αυτή η παραβίαση της Εθνικής μας κυριαρχίας που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο; Να υπάρξει απλά ένα πλοίο σε ελληνικά νερά; Nα κάνει έρευνες αυτό το πλοίο; Να σκάψει αυτό το πλοίο; Που είναι το όριο μας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους, πιθανότατα, αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ασφαλώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, όπως έχει εξαγγελθεί, ασφαλώς και θα συνιστά παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος. Νομίζω ότι δεν υπάρχει, -να το πω έτσι ιδιαίτερη αμφισβήτηση εκεί έξω-όσον αφορά, τι συνιστά παραβίαση κόκκινης γραμμής από πλευράς Τουρκίας και έχουμε πει ότι εμείς δεν θα ανεχτούμε τίποτα από αυτό και νομίζω ότι δεν έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Το μήνυμα σας σαφές κ. Παναγιωτόπουλε αν υπάρξει έρευνα σε ελληνικά νερά αυτό συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ας σταλεί το μήνυμα αυτό. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: