Δεν πείθει ο Ερντογάν: Σχεδόν ένας στους δύο Τούρκους πολίτες “γυρνούν την πλάτη” στον σουλτάνο

File Photo: Ο Ερντογάν σε τελετή έναρξης του Yassiada, στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η εικόνα που προσπαθεί να φτιάξει Ερντογάν δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έρχονται να ρίξουν αλάτι στις πληγές του Τούρκου Προέδρου που δίνει μάχη διατήρησης της αποδοχής του από τις μάζες των πολιτών.

Όπως γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης, στον “Φιλελεύθερο”, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει από τον δήμαρχο Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με μια διαφορά πέντε μονάδων. Επιπρόσθετα οι Τούρκοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ (πηγή ΓΤΠ) δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ευρασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία διεξάγονταν αυτή την περίοδο ο Ερντογάν μετά δυσκολίας θα έφτανε το 40%.

  • Η έρευνα διενεργήθηκε σε μια περίοδο όπου η Τουρκία εμφανιζόταν να κερδίζει τη μάχη κατά της πανδημίας, να είναι μια χώρα που έτρεξε να βοηθήσει ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Επίσης, είναι σε μια περίοδο όπου στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας κυριαρχούσαν οι επιτυχίες της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Όλα αυτά φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα στην τουρκική κοινή γνώμη, η οποία βλέπει με μεγαλύτερη ανησυχία την οικονομική κρίση παρά με ενθουσιασμό τα πακέτα της ΤΙΚΑ να φτάνουν σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Αμερικής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες, απαντώντας σε ερώτηση «Αν ο Ερντογάν ήταν υποψήφιος θα τον ψηφίζατε;», 39-40% απάντησαν καταφατικά, ενώ 46-47% απάντησαν αρνητικά.

  • Στο σενάριο που ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοσκόπηση έδειξε ότι χωρίς την ανακατανομή των αναποφάσιστων (που ανέρχονται στο 14,1%), ο Ιμάμογλου εξασφαλίζει 45,5% έναντι του Ερντογάν που εξασφαλίζει 40,4%, ενώ προσθέτοντας και τους αναποφάσιστους, το ποσοστό του Ιμάμογλου αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
  • Στο σενάριο που ο Μανσούρ Γιαβάς θα είναι ο ανθυποψήφιος του Ερντογάν, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρώτος εξασφαλίζει 39,7% έναντι του Ερντογάν που εξασφαλίζει 39,9%. Με την ανακατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων, η δημοσκόπηση δείχνει τον Γιαβάς να προηγείται και πάλι του Ερντογάν, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των Τούρκων πολιτικών, στην ερώτηση «Ποιους από τους πιο κάτω δύο πολιτικούς προτιμάτε περισσότερο;», οι απαντήσεις των συμμετασχόντων στη δημοσκόπηση επέλεξαν τους πιο κάτω υποψήφιους ανά σειρά προτεραιότητας:

– Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 40,1%
– Εκρέμ Ιμάμογλουυ: 49,7%
– Μανσούρ Γιαβάς: 42,1%
– Αλί Μπαπατζιάν: 19,7%
– Αμπντουλλάχ Γκιουλ: 15,6%
– Αχμέντ Νταβούτογλου: 9,7%
– Σουλεϊμάν Σοϊλού: 40%

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία AREA και δημοσιεύθηκε στη Γενί Τσαγ (πηγή ΓΤΠ) οι ερωτηθέντες που κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους για τους πολιτικούς που αναφέρονταν στο ερωτηματολόγιο έδωσαν τις εξής απαντήσεις:

· Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αρχηγός ΑΚΡ): Θετική 51,6%, Αρνητική 39,9%, Δεν έχω γνώμη 8,5%.
· Μεράλ Ακσενέρ (αρχηγός του Καλού Κόμματος): Θετική 38,3%, Αρνητική 50,3%, Δεν έχω γνώμη 11,4%.
· Ντεβλέτ Μπαχτσελί (αρχηγός ΜΗΡ): Θετική 32,3%, Αρνητική 58,4%, Δεν έχω γνώμη 9,3%.
· Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου (αρχηγός CHP): Θετική 26,9%, Αρνητική 61,8%, Δεν έχω γνώμη 11,3%.
· Αλί Μπαμπατζάν (αρχηγός DEVA) Θετική 20,1%, Αρνητική 60,8%, Δεν έχω γνώμη 19,1%.
· Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρος HDP): Θετική 14,9%, Αρνητική 73,3%, Δεν έχω γνώμη 11,8%.
· Αχμέτ Νταβούτογλου (αρχηγός Gelecek Partisi): Θετική 14,9% Αρνητική 67,6%, Δεν έχω γνώμη 17,5%.

Στο μεταξύ, το 33,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες, ενώ το 58% δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, το 58,4% θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτυχημένη, το 33,8% τη θωρεί επιτυχημένη και το 7,8% δεν απάντησε.

Μία εθνοσυνέλευση τριών κομμάτων

Στη δημοσκόπησης της AREA που ήταν για τον μήνα Μάιο μόνο τρία κόμματα καταφέρνουν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 10% για να μπουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Τα κόμματα που εξασφαλίζουν πέραν του 10% είναι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) και το Καλό κόμμα (ΙP). Το συγκυβερνών κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το κόμμα Ευημερίας (SP), καθώς και τα δύο νεοσυσταθέντα κόμματα του Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, το κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και το κόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (Deva), αντίστοιχα, δεν ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο του 10%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση, «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές;», μετά την κατανομή των αναποφάσιστων ψήφων που ήταν 22,1%, το AKP λαμβάνει 39%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) 24,5%, το Καλό κόμμα το 12%, το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λαμβάνει 10%, ενώ το MHP 8%, το DEVA 2,6%, το Gelecek Partisi 1,4% και άλλα κόμματα 0,6%.

Αρνητικοί στο προεδρικό σύστημα

Ένα από τα θέματα που μπαίνει στις δημοσκοπήσεις προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης είναι και το «προεδρικό σύστημα», το οποίο καθιέρωσε ο Ερντογάν εξασφαλίζοντας παραμονή στην εξουσία μέχρι και το 2023.

  • Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι οι Τούρκοι παρ’ όλο ότι έδωσαν έγκριση για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος, τώρα αλλάζουν στάση. Στη δημοσκόπηση της AREA το 42,7% απάντησε ότι προτιμά το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ το 57,3% προτιμά ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, το 37,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι επιτυχημένο το προεδρικό σύστημα, το 53,2% το θεωρεί ανεπιτυχές και το 9,7% δεν εξέφρασε γνώμη.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση το 24,1% των συμμετασχόντων απάντησαν καταφατικά στο πόσο ικανοποιημένοι είναι από το προεδρικό σύστημα, ενώ το 66,7% απάντησε αρνητικά και το 9,2% δεν απάντησε.

Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία απέτρεψαν την εκλογή Τούρκου διπλωμάτη στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: