Δεν ήταν μόνο για άσκηση το «ΑΔΡΙΑΣ» και το «ΝΗΡΕΥΣ» νότια της Κρήτης: Σε τι θέλησε να προηγηθεί στο νότο μας το Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ. Πηγή φωτογραφίας Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες
-Τα λουφαγμένα υποβρύχια
-Ο προβληματισμός της Τουρκίας
-Οι «hot» περιοχές νότια από τη Ρόδο

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι εκπαιδεύσεις που γίνονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και κάτω από την Κρήτη.

Το Πολεμικό Ναυτικό «Πάση Δυνάμει» δεν σταματά να δίνει στο στίγμα των προθέσεων που έχουν αξιωματικοί του Επιτελείου και κυρίως τα πληρώματα των μονάδων του Στόλου, το οποίο είναι πως κανείς δεν μπορεί να βρεθεί με το «έτσι θέλω» σε Ελληνικά νερά διεκδικώντας μερίδιο της Εθνικής κυριαρχίας.

Η Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», το υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ» και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών P-8, νότια της Κρήτης έστελναν το μήνυμα της συνεργασίας.

Την στιγμή μάλιστα όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο Αμερικανός πρεσβευτής, δοκίμαζαν ακόμη και οι ίδιοι τις επιδόσεις των σκαφών των Navy Seals Mk1 CCM (Combat Craft Medium) στη ναυτική βάση της Σούδας.

Οι παραπάνω είναι εικόνες από την σελίδα του Facebook, US
Special operations command Europe.

Κι αν κρατήσουμε κάποια από τα όσα διημείφθησαν στη ναυτική βάση της Σούδας από τους δυο πολιτικούς άνδρες, διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ ναι μεν θέλουν να κρατούν σταθερές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία, όμως δεν κρύβουν το γεγονός πως η χώρα σταθερότητας είναι η Ελλάδα.

Το P-8 και η Ελληνική φρεγάτα δεν σταμάτησαν να ψάχνουν τον κρυμμένο υποβρύχιο κυνηγό που είχε λουφάξει ώστε να μην εντοπιστεί οποιαδήποτε κίνηση.

Το πλήρωμα που υποβρυχίου όπως εξηγούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, χρησιμοποίησε πολλές φορές τη μορφολογία του βυθού ώστε να κρυφτεί καλά από τους διώκτες του και ταυτόχρονα έπρεπε να πλήξει εικονικά τη μονάδα επιφανείας, χωρίς όμως να το πιάσουν τα ηλεκτρονικά του προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικού αεροσκάφους.

  • Διαφορετικό… κυνήγι

Ένα σενάριο, συνηθισμένο μεν για τα πληρώματα των μονάδων που πήραν μέρος, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως απαιτείται ξεχωριστό μεράκι γι’ αυτό το διαφορετικό κυνήγι.

To υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ. Πηγή φωτογραφίας Πολεμικό Ναυτικό

Κάπως έτσι εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, γνωρίζει ο κάθε αντίπαλος ότι θα κάνει τη διαφορά η Ελλάδα, στηριζόμενη κατά πολύ στα σύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και στην εμπειρία των στελεχών που βρίσκονται στα παλαιότερου τύπου.

  • Σκεπτικοί οι Τούρκοι αξιωματικοί

Η μόνιμη πλέον παρουσία των Ελληνικών υποβρυχίων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και κάτω από την Κρήτη ή ακόμη και στο ναύσταθμο του νησιού, κάνει ιδιαίτερα σκεπτικούς τους γειτονικούς Αξιωματικούς του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Και αυτό επειδή ο υποβρύχιος κυνηγός με τα γαλάζια χρώματα είναι ο πραγματικός ίσως εφιάλτης για όποιος επιχειρήσει να κάνει πράξεις τις ρητορικές αξιώσεις που εκφράζει.

H φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, το υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ και ΑΦΝΣ P-8A του USN σε παιχνίδια κυνηγού-θηράματος στην νότια Κρήτη

Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό μέσω της συμμαχικής συνεργασίας θέλησε να δείξει δυο από τα όπλα που φέρει στην ευρύτερη νοτιοανατολική περιοχή.

Πηγές του Ναυτικού σημείωναν ότι δεν είναι μόνο αυτές οι μονάδες, δηλαδή η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» και το υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ» που πλέουν κάτω από την Κρήτη αλλά και ανατολικά από τη Μεγαλόνησο.

  • Ένα βήμα πιο μπροστά το Πολεμικό Ναυτικό

Οι πρόσφατες ευθείες απειλές της Τουρκίας έκαναν το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, βγάζοντας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας έναν σεβαστό αριθμό μονάδων επιφανείας.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο Αρχηγός Στόλου αποφάσισαν να διασπείρουν τα καράβια σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου κι όπως γράψαμε πριν λίγες ημέρες, στις «hot» περιοχές η παρουσία είναι ενισχυμένη.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού η παρουσία της σημαίας του όπλου όπου ποτέ δεν έχει υποσταλεί, έχει πιάσει όλη εκείνη την περιοχή νότια και δυτικά από τη Ρόδο αλλά και γύρο από την Κρήτη και κατ’ αυτό τον τρόπο απλώνει νωρίτερα από κάποια ύπουλη κίνηση ένα πλέγμα ασφαλείας.

Τα δανεικά C-17 των Τούρκων, ο «δρόμος» προς τη Λιβύη και το καρτέρι των «γερακιών» μας με τα F-16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: