Χρήστος Σταϊκούρας: Επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η ύφεση μέχρι 8%, δεν έχω θησαυροφυλάκιο

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή εκπομπή του Open. Photo via Opentv




Τέσσερις Οίκοι αξιολόγησης αναθεωρούν προς το καλύτερο την ελληνική οικονομία τις τελευταίες ημέρες γεγονός που ενισχύει την ορθότητα της πολιτικής μας, είπε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟpenTV και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο από τη χτεσινή δημοπρασία λέγοντας πως η “χώρα τολμά και βγαίνει στις αγορές”, το πόσο που εισέπραξε η Ελλάδα φτάνει τα 3 δισ. – εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε σε αυτή τη συγκυρία.

Μάλιστα ανέφερε και τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, αφού το Μάρτιο του 2019, σε αντίστοιχη έξοδο στις διεθνείς αγορές ανέρχονταν στα 3,9% και τώρα ήταν μόλις 1,5%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα της ύφεσης λέγοντας πως τα δεδομένα δείχνουν πως στη χώρα θα κλείσει στο 8%, σημείωσε πως τέσσερις Οίκοι αξιολόγησης παρουσιάζουν τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική γνώμη του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως μέσα στην ημέρα θα υπάρξει και η σχετική τηλεδιάσκεψη. Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας θέλοντας να τονίζει τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας πάρα τις τεράστιες αντιξοότητες λόγω της πανδημίας, ανέφερε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που για τέταρτη φορά προχώρησε σε εκ νέου εκτίμηση της ύφεσης, καθώς και του ομολόγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Λεμέρ για το ποσοστό ακόμη περισσότερο αρνητικό για την ύφεση.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας ήταν επιφυλακτικός αναφορικά με τη χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η εκταμίευση των σημαντικών πόρων αναμένεται όχι μέσα στη χρονιά, αλλά από το 2021.

Εξηγώντας τη διαδρομή για τη ρευστότητα και τις δαπάνες ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από τον Ιούλιο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι όλα τα προγράμματα των δημοσίων επενδύσεων θα μπορεί να σταθεί η ελληνική οικονομία.

Πάντως απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Δεν έχω κανένα θησαυροφυλάκιο στο γραφείο μου για να λεφτά…

Επίσης, σημείωσε πως η χτεσινή απόδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στη χώρας οι διεθνείς αγορές, την ώρα που κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει την ακριβή έκταση της κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα είπε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα πιστώουν στους λογαριασμούς τα πόσα των 800 και 534 ευρώ όπως προβλέπεται για την ενίσχυση των διακιούχων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν αποκλέει και τοπικά lockdown, εάν κι εφόσον το ζητήσουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από το OpenTV

“Τα καταφέραμε, είναι ψήφος εμπιστοσύνης” για την Ελλάδα: Ενθουσιασμένος ο Σταϊκούρας για το νέο δεκαετές ομόλογο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: