“Χάλασε” και η Κρισταλίνα! Ακόμη και το ΔΝΤ ζητεί μόνιμα κοινωνικά επιδόματα για τους πιο ευάλωτους

FILE PHOTO: Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. IMF Photo, Joshua Roberts




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

«Τα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων από την κρίση που προκαλεί η πανδημία πρέπει να γίνουν μόνιμα» δηλώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Βγαίνοντας από αυτήν την κρίση, πρέπει να οικοδομήσουμε σταθεροποιητές κοινωνικής προστασίας» λέει η 66χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος στην ισπανική El Pais.

Η Γκεοργκίεβα, που διαδέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ δεν είναι Αριστερή, ούτε οπαδός του λαϊκισμού. Είναι απλά ρεαλίστρια και βλέπει ότι τα διάφορα νεοφιλελεύθερα δόγματα που αφήνουν την αγορά να ρυθμίζει τα πάντα, απλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα στον γκρεμό. Και μάλιστα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως και πολλές κυβερνήσεις έτσι εμείς στο ΔΝΤ έχουμε κάνει λάθη και έχουμε πάρει το μάθημά μας», παραδέχεται η Γκεοργκίεβα. «Οι πολιτικές γίνονται για τους ανθρώπους, για να βελτιώσουν τη ζωή τους και όχι για να γράφονται σε κάποιο χαρτί. Δεν αφορούν μόνο εκείνους που περιστρέφονται στους διαδρόμους της εξουσίας»…

Σίγουρα οι Νεοφιλελεύθεροι δεν θα πίστευαν στα αυτιά τους ακούγοντας την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να λέει:

  • «Δεν ακούτε το ΔΝΤ να το λέει συχνά: Ξοδέψτε. Αλλά αυτό λέμε στις κυβερνήσεις: ξοδέψτε όσο μπορείτε περισσότερα αλλά φυσικά βεβαιωθείτε ότι είστε υπεύθυνοι για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων. Φυσικά ορισμένα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία από την ανεργία ή την πτώχευση, πρέπει να αποσυρθούν, αλλά μόνο όταν βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά της κρίσης. Και δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Θα μπορούσαν κάποιοι νεοφιλελεύθεροι να κατηγορήσουν την Γκεοργκίεβα για άκρατο λαϊκισμό ακούγοντάς την επίσης να τάσσεται αναφανδόν υπέρ των μόνιμων προνοιακών επιδομάτων στους πιο αδύναμους.

«Τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλουν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για ευάλωτες οικογένειες είναι καλό και πρέπει να το διατηρήσουμε στο μέλλον» λέει στη συνέντευξή της στην El Pais. Όχι μόνο γιατί η ύφεση είναι ήδη εδώ και δεν αποκλείεται να κρατήσει χρόνια. Αλλά γιατί οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα επηρεάζονται αρνητικά όλο και περισσότερο.

Το νέο «αφεντικό» στο Eurogroup θα είναι γυναίκα; Ο Σεντένο φεύγει για να ανοίξει νέο κύκλο στη ζωή του!

Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ επιρρεπή σε διάφορες κρίσεις.

  • Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία,αλλά και πριν η κατάσταση για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα δεν ήταν καλύτερη. «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία να για να μετατρέψουμε τον κόσμο σε κάτι καλύτερο. Το να λυπάσαι ή να απογοητεύεσαι δεν είναι αυτό που βοηθάει. Αυτό που βοηθάει είναι η ανάληψη δράσης» λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και προσθέτει: «Κυρίως να μην κάνουμε το λάθος της οικονομικής κρίσης του 2010 και να αποσύρουμε τώρα τα μέτρα κοινωνικής στήριξης πολύ γρήγορα» .
  • Γιατί γίνεται σαφές μέρα με την ημέρα ότι τα όποια θετικά μέτρα ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας κάποιοι σκέφτονται να τα καταργήσουν ή να τα εκμηδενίσουν! Άλλωστε όσοι πήραν επίδομα 800 ευρώ για τρεις μήνες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ; Τι να πληρώσουν με αυτά τα χρήματα; Τους λογαριασμούς ή τις αναγκαίες αγορές στο σούπερ μάρκετ; Και πώς θα επιβιώσουν οι μικροεπιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση που πλήττονται βάναυσα λόγω της κρίσης από την πανδημία;

Ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ απευθύνει έκκληση για την άμεση στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων «απευθείας με οικονομικά μέσα για να επιβιώσουν και να αρχίσουν ξανά τη δραστηριότητά τους». Όπως λέει χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μικρά ποσά που θα δοθούν, θα είναι αποτελεσματικά ώστε κανένας να μην φτάσει στην ένδεια. Αυτού του είδους η στήριξη μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν περιλαμβάνει όχι μόνο δάνεια αλλά και επιδοτήσεις. Έχει έρθει η ιστορική στιγμή, όπου οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν».

Φυσικά δεν υπάρχουν αυταπάτες: Τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά και ο λογαριασμός δεν θα αργήσει να έρθει – όπως έγινε και στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπου εφαρμόστηκε η συνταγή «σοσιαλισμός για τις τράπεζες, καπιταλισμός για τους πολλούς» . Μπορεί ο ρόλος του Δημοσίου να ενισχύθηκε αναγκαστικά, ιδίως στον τομέα της δημόσια υγείας,στη διάρκεια της πανδημίας,αλλά όσοι οραματίζονται μια αναβίωση ενός ισχυρά παρεμβατικού Κεϊνσιανού, σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας, πιθανότατα, θα απογοητευτούν.

  • Οι κοινωνικές εντάσεις έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, οι γεωπολιτικές ανακατανομές επιταχύνονται, ενώ και το μοντέλο εργασίας θα αλλάξει δραματικά. Όπως λέει σε συνέντευξή της στο Euronews η πρόεδρος του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών, Δρ. Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, οι επισφαλείς θέσεις εργασίας,οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ειδικά για τους νέους, αναμένεται να επεκταθούν.

«Αυτό που μας θυμίζουν οι ταραχές και οι διαμαρτυρίες είναι ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα και αποκλεισμός. Θα χαρακτήριζα αυτές τις διαμαρτυρίες περισσότερο ως κάλεσμα αφύπνισης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος, γιατί οι άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο. Είναι λόγω των διακρίσεων και των ανισοτήτων … Υπάρχουν προβλήματα με την παγκοσμιοποίηση, δικαιολογημένα παράπονα τα οποία έχουμε συζητήσει πριν από αυτήν την πανδημία, όπως ότι εγκαταλείψαμε ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας».

Ακούει κανείς;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Βεμπερ και το ΕΛΚ αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τον ευρωπαϊκό Νότο και το Ταμείο Ανάκαμψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: