Άσχημα δημοσκοπικά ποσοστά, άσχημη οικονομική κατάσταση: Οπότε ο Ερντογάν …θυμήθηκε την Αγιά Σοφιά!

FILE PHOTO: Από την άθλια φιέστα στην Αγιά Σοφιά την 29η Μαίου 2020, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, Republic of Turkey Directorate of Communications




Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί πάλι. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη χτίστηκε ως χριστιανική εκκλησία και είναι ένα από τα μουσεία με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο. Οι Ισλαμιστές ζητούν εδώ και χρόνια την μετατροπή της σε τζαμί. Τώρα μπορεί να το πράξει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Τα παραπάνω αναφέρει στο περιοδικό Der Spiegel, η Anna-Sophie Schneider. Το δημοσίευμα αναφέρει:

Στις 29 Μαΐου στις 9:30 μ.μ., σε όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδονταν σχεδόν οι ίδιες εικόνες. Ένας ιμάμης γονατισμένος στην Αγία Σοφία, απήγγειλε αποσπάσματα από το Κοράνι. Μαζί του στο ναό ήταν μόνο ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Mehmet Ersoy. Το μουσείο ανήκει στην αρμοδιότητά του. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ο Ersoy παρέπεμψε σε μια μεγάλη οθόνη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συνέχισε την προσευχή και έβγαλε κήρυγμα- μια εμφάνιση με συμβολισμό. Οι Ισλαμιστές ζητούν εδώ και χρόνια να μετατραπεί πάλι η ‘Ayasofya’ σε τζαμί. Δεν έχουν έρθει ποτέ πιο κοντά στο στόχο τους από τώρα. Αυτό δείχνει και η ημερομηνία που διάλεξε ο Erdogan για τη θρησκευτική εμφάνισή του.

Εξαιτίας του κορωνοϊού, οι κοινές προσευχές της Παρασκευής ήταν απαγορευμένες για εβδομάδες στην Τουρκία. Η απαγόρευση έληξε στις 29 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Αντίστοιχο ήταν το show που έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία.

  • «Σπάζοντας τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας»

Τα λόγια του ιμάμη μεταδίδονταν με μεγάφωνα έξω από το ναό. Εκεί υπήρχε μια άλλη μεγάλη οθόνη που θύμιζε τα τείχη της Πόλης. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του Erdogan για ένα λαμπρό παρελθόν και ένα λαμπρό μέλλον, παρουσιαζόταν στην εξωτερική οθόνη η κατάκτηση της Πόλης από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄.

Για πολλούς, η προσευχή στο τέλος Μαΐου ήταν μια ένδειξη ότι το κάλεσμα του μουεζίνη θα ακούγεται σύντομα τακτικά και πάλι από την Αγία Σοφία στο Βόσπορο. Άλλωστε, τις προηγούμενες εβδομάδες, η συζήτηση εντάθηκε γύρω από το θέμα. Η Αγία Σοφία χτίστηκε τον 6ο αι. ως η εκκλησία της βυζαντινής αυτοκρατορίας και σχεδόν για μια χιλιετία ήταν η σημαντικότερη εκκλησία της Χριστιανοσύνης. Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη- σημερινή Ιστανμπούλ- τον 15ο αι., μετέτρεψαν την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το 1935, ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Mustafa Kemal Atatürk ανακήρυξε το κτίριο σε μουσείο. Στις 2 Ιουλίου, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα αποφασίσει και πάλι για το status της Αγίας Σοφίας. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος AKP τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της μετατροπής της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «να σπάσει της αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και να την ανοίξει πάλι για προσευχή». Ο ίδιος ο Erdogan έθεσε το θέμα στην ατζέντα ήδη τον Μάρτιο του 2019. Τότε έγινε γνωστό ότι ο δράστης της Christchurch αναφέρθηκε στο μανιφέστο του στην Κωνσταντινούπολη. Έκανε λόγο για μία Αγία Σοφία «χωρίς μιναρέδες».

Ο Erdogan πρόβαλε το θέμα στον τότε μαινόμενο προεκλογικό αγώνα για τις περιφερειακές εκλογές και ανακοίνωσε ότι το κτίριο θα μετατρεπόταν πάλι σε τζαμί. Μετά από λίγο, μετρίασε τις δηλώσεις του και είπε ότι οι πιστοί θα πρέπει πρώτα να γεμίσουν το γειτονικό Μπλε Τζαμί. Η αλλαγή στάσης του Erdogan πιθανόν να οφείλεται σε πολιτικό ελιγμό.

  • Άσχημα δημοσκοπικά ποσοστά, άσχημη οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι άσχημη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το AKP συγκεντρώνει 31%, ποσοστό που απέχει πολύ από το προηγούμενο σχεδόν 50%. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση των ισλαμιστών ψηφοφόρων του Erdogan.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023. Μέχρι τότε όμως δεν θα διαρκέσει η επιρροή μιας τέτοιας απόφασης στους ψηφοφόρους. Συνεπώς, η τρέχουσα συζήτηση για την Αγία Σοφία αυξάνει τις εικασίες για πρόωρες εκλογές. Εντωμεταξύ, η συζήτηση στην Τουρκία έχει ανάψει.

Εκπρόσωπος του AKP απέρριψε την κριτική του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα) με το σχόλιο ότι το κόμμα εκφράζεται όπως τα «εχθρικά κράτη». Ταυτόχρονα, το AKP χρησιμοποιεί το θέμα για να αντιταχθεί ξεκάθαρα στην Ελλάδα.

Για πολλούς Έλληνες, η πρώην εκκλησία της Αγίας Σοφίας έχει ακόμα ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Αντίστοιχα, υπάρχουν αντιδράσεις από την Αθήνα έναντι της ενδεχόμενης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Erdogan δεν δείχνει να νοιάζεται. Αποδέχεται την επιδείνωση της ήδη τεταμένης σχέσης με την Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ, λέγεται ότι ο Erdogan συνομίλησε με εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου του πριν λίγες ημέρες για την πιθανή ημερομηνία ανοίγματος της Αγίας Σοφίας για προσευχή.

Συζητήθηκε η ημερομηνία της 15ης Ιουλίου που είναι επίσης συμβολική. Αυτή την ημέρα είναι η τέταρτη επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Erdogan.

Τον πείραξε τον Μεβλούτ η τοποθέτηση Κούρτς για τις παρανομίες της Τουρκίας: Απάνθρωπη η στάση του στο μεταναστευτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: