Αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και τον Τραμπ: Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από τον Λευκό Οίκο για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. EPA, JIM LO SCALZO




Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά — ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη —, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας αψήφησαν και στη Νέα Υόρκη.

Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να πάει με τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Στην Ουάσινγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα.

Θυμίζουμε ότι στο Πάρκο Λαφαγιέτ, απέναντι από το Λευκό Οίκο, η αστυνομία χρησιμοποίησε τη Δευτέρα βία για να διαλύσει ειρηνική διαδήλωση, ώστε να το διασχίσει ανενόχλητος ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι διαδηλωτές ήταν χθες Τρίτη διπλάσιοι σε αριθμό από προχθές. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και τα συνθήματα έντονα, ζητώντας από τον αμερικανικό λαό να στείλει τον Τραμπ στο σπίτι του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν και μετά το κέρφιου, χωρίς σημαντικά επεισόδια.

Οι αλλεπάλληλες προτροπές του προέδρου Τραμπ προς τους υποστηρικτές του (MAGA) η επίκληση την Δευτέρα στους υποστηρικτές της δεύτερης τροποποίησης του Συντάγματος (που επιτρέπει την οπλοφορία) φαίνεται ότι εισακούστηκε από την Αμερικανική Φρουρά, μια ακροδεξιά οργάνωση που είναι καταγεγραμμένη ως «ομάδα μίσους» από τον εβραϊκό οργανισμό ADL.

Όπως ανακοίνωσε το Facebook, «κατέβασε» λογαριασμούς και ιστοσελίδες της οργάνωσης και υποστηρικτών της, οι οποίοι συζητούσαν να κατέβουν ένοπλοι σε διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλώσεις και η ένταση συνεχίστηκαν για όγδοη συνεχή μέρα στις ΗΠΑ, με δεκάδες χιλιάδες σ’ όλη τη χώρα να διαμαρτύρονται για το φόνο στα χέρια της αστυνομίας του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και τις φυλετικές διακρίσεις.

Περισσότερες από 40 πόλεις έχουν κέρφιου τις βραδινές ώρες, για αποτροπή του κύματος λεηλασιών και καταστροφών που έπληξε τις προηγούμενες μέρες τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, τη Μινεάπολη κι άλλες πόλεις.

Στη Νέα Υόρκη όλη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν πολλές μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Κουίνς, με τη μεγαλύτερη έξω από την κατοικία του δημάρχου.

Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία αύξησε την παρουσία της στους δρόμους και ξεκίνησε το κέρφιου στις 8 το βράδυ, αντί τις 11.  Μέχρι τουλάχιστον τις 10 το βράδυ υπήρχαν ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά μετά η αστυνομία προχώρησε σε 40 συλλήψεις και έδωσε εντολή να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, που παρεμποδίστηκαν να περάσουν από το Μπρούκλιν στο Μανχάταν.

Οι περισσότερες συλλήψεις αφορούν σε παραβίαση του κέρφιου, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικά κρούσματα λεηλασιών.

  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδοκίμασε χθες τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, ώρες αφότου πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης αργά προχθες, μεταξύ αυτών και καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, ενώ πυρπόλησαν μαγαζιά στο Λος Άντζελες. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, που εκτυλίσσονται για δεύτερη εβδομάδα και ειρωνεύτηκε τις τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών τους Αμερικανούς κυβερνήτες, για την απάντησή τους στις βίαιες διαδηλώσεις.

«Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι αριστεροί βρίσκονται πίσω από τις ταραχές, που συγκλονίζουν αμερικανικές πόλεις.

  • Η Νέα Υόρκη παρατείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ομάδες διαδηλωτών αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λεηλάτησαν καταστήματα στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, οδηγώντας τη δημοτική αρχή χθες να ανακοινώσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη της Νέας Υόρκης για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο καταγράφουν ανθρώπους να ορμούν στην είσοδο του πολυκαταστήματος Macy’s και στα καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, αφήνοντας πίσω τους σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένες βιτρίνες.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αναγνώρισε χθες ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ προχθες απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές ήταν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί», όμως «θα δώσουμε μάχη» εναντίον των εκτεταμμένων ταραχών.

«Όταν άνθρωποι έρχονται στο Μανχάταν για να επιτεθούν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της πόλης της Νέας Υόρκης. Δεν θα το αποδεχθούμε αυτό, δεν μας αντιπροσωπεύει και επομένως θα το σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος καταδίκασε τις «μοχθηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», μεταξύ αυτών εναντίον ενός αστυνομικού που τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Σχεδόν 700 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας.

Πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο πολεμικού συναγερμού η Ουάσιγκτον μετά από εντολή του Προέδρου Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: