Αποφασίζει για εκταμίευση των 748 εκατ. το Εurogrοup: Προς διετές πάγωμα η υποχρέωση για πλεόνασμα 3,5%

File Photo: Συνεδρίαση του EuroWorking Group. Copyright: European Union
Η τρίτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευσή της. Στη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (16.30 ώρα Ελλάδας) μέσω βιντεοδιάσκεψης, το Eurogroup θα εξετάσει την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έδωσε στη δημοσιότητα στις 20 Μαΐου.

Η έκθεση της Κομισιόν διαπίστωνε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις». Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση – υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ – για να συζητήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας της.

Στο μεταξύ, το Eurogropup κινείται προς αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα .

Σύμφωνα με τοποθέτηση κοινοτικού αξιωματούχου που δημοσίευσε η Καθημερινή: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία της COVID-19 αλλάζει το τι είναι λογικό να περιμένουν οι υπουργοί από την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020 και πολύ πιθανόν και για το 2021 θα εκτιμηθούν διαφορετικά».

Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως δεν σχολίασε το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης των στόχων, σημειώνοντας ότι είναι κάτι «που δεν έχει συζητηθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Πτώση για Dow Jones και S&P 500 μετά τις ανακοινώσεις της Fed: Άνοδος για τον Nasdaq

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal