FILE PHOTO: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης (Α) παρακολουθεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά (Δ) να μιλά στη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
«Ας πει ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες: θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;” σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα ανέφεραν: «ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σήμερα (χθες) στον τουρισμό χρησιμοποίησε τη λέξη καραντίνα. Ο κ. Παππάς δεν ήταν όμως τουρίστας. Ήταν υπουργός της κυβέρνησής του και ο πιο στενός συνεργάτης του. Ας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες: θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;»
Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε αμέσως καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει άμεσα θέση» για τις «παρεμβάσεις» του υπουργού Ανάπτυξης, ‘Αδωνη Γεωργιάδη στη Δικαιοσύνη.
«Μετά την κατάρρευση του αφηγήματος περί σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis με τις αποκαλύψεις για την κ. Ράικου, ο ερευνώμενος υπουργός, Άδ. Γεωργιάδης, δεν κατάφερε να κρύψει τον πανικό που τον διακατέχει. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει δημοσίως την εισαγγελέα Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεσή του, λέγοντας πως “πρέπει να μπει φυλακή”. Ίσως κάτι να ξέρει και να αγχώνεται», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει άμεσα θέση για τις αποκρουστικές παρεμβάσεις του υπουργού του στη Δικαιοσύνη: Ή τον στέλνει σήμερα σπίτι του ή υιοθετεί τις χυδαίες και ωμές παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που τον ερευνά».
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, μετά την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Οι κατευθύνσεις της έρευνας, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι θέματα που αφορούν αμιγώς νομικά ζητήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα ζητούμενα που θέτει η Εισαγγελία είναι αυτό που αφορά τον καθεαυτό χαρακτήρα του υλικού ως νόμιμου ή παράνομου με κρίσιμο θέμα αν η συνομιλία κρίνεται δημόσια ή ιδιωτική. Δηλαδή, αν ήταν μπροστά και άλλα άτομα.
Ακόμη ένα θέμα που θα απασχολήσει την έρευνα είναι ο τόπος διεξαγωγής της επίμαχης συζήτησης, που -όπως προκύπτει- είναι η Κύπρος, όπου η πράξη της καταγραφής διέπεται από άλλο δίκαιο.
Η έρευνα, επίσης, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το υλικό ως αποδεικτικό μέσο καταγγελόμενης πράξης. Εν προκειμένω, εάν νομιμοποιείται η χρήση του, με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019, που αποδέχεται χρήση αποδεικτικού μέσου εφόσον με αυτό καταγγέλεται κακουργηματική δράση που αφορά οικονομικό έγκλημα και περιπτώσεις διαφθοράς.
Τέλος, στις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας δεν αποκλείεται να είναι η εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με στόχο να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και αν έχει ή όχι υποστεί επεξεργασία.
Το ηχητικό της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκαλεί αντιπαράθεση χθες και στη συνεδρίαση της oλομέλειας κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.
Αρχικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε διμέτωπα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ένας καταγγέλλει τον άλλον, αλλά κανένας δεν έχει μπει στην φυλακή. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε τώρα εσείς και παρουσιάζετε τον Μιωνή ως είδωλο καθάρσεως! Έρχεται ο κ. Παππάς και μιλά για αγορές, για μαγαζιά κλπ. Όλα αυτά όμως παρουσιάζουν μια εικόνα σήψης. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κάποιος τον πολιτικό θάνατο κάποιου άλλου για να ανέλθει; Τι είναι αυτά; Αυτά τα έκανε ο Εσκομπάρ με τους πολιτικούς αντιπάλους του και τώρα κάνετε κι εσείς τα ίδια. Η ΝΔ μιλά για τον Μιωνή και τον Παππά και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου. Μα αυτό δεν είναι πολιτική… Και το σπουδαιότερο είναι πως όταν γίνουν εκλογές έχουμε παραγραφή των αδικημάτων…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ανέφερε πως από την συνομιλία αυτή προκύπτουν πολύ σοβαρά πράγματα για την προσπάθεια «να ελέγξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους θεσμούς, να αλώσει τα κρίσιμα θεσμικά αντίβαρα, να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη» .
Μίλησε για «θεσμικό κατήφορο της προηγούμενης περιόδου. Έναν κατήφορο που περιείχε ‘μαγαζιά’ και ‘παραμάγαζα’, ‘κέρδη’, πιέσεις για καταθέσεις, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε συζύγους πολιτικών αντιπάλων» και πρόσθεσε: «Αυτά είναι φαινόμενα σήψης και παρακμής. Βέβαια αυτό είναι το στίγμα και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας αρκούσε η διακυβέρνηση του τόπου, θέλατε να καταλάβετε και τους ‘αρμούς της εξουσίας’. Το DNA του κόμματός σας συνοψίζεται στο περίφημο ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Κυβερνήσατε – είπε ο Σπήλιος Λιβανός – διχαστικά, απολυταρχικά, επιχειρώντας να ελέγξετε κάθε θεσμό, και κυρίως τη Δικαιοσύνη». Κάλεσε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, «έστω και τώρα, τη δωδεκάτη ώρα, να καταδικάσει ρητά τα ντιλαρίσματα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα καφέ. Γιατί η Ελλάδα, δεν είναι ούτε μαγαζί, ούτε μαγαζάκι. Είναι η πατρίδα όλων μας και όλοι οφείλουμε να την υπηρετούμε».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «δεν μπορώ να αγνοήσω τα όσα συμβαίνουν παράπλευρα σε αίθουσα της Βουλής (της προανακριτικής επιτροπής) και τα όσα συζητάει ο ελληνικός λαός αυτές τις ώρες» και πρόσθεσε εμφαντικά:
«Είναι δυνατόν υπουργός να παροτρύνει έναν αθώο άνθρωπο, να πει σ’ έναν άλλο αθώο άνθρωπο που αθωώθηκε και από δικαστήρια να χτυπήσει με ψέματα έναν τρίτο αθώο άνθρωπο που τύχαινε να είναι η γυναίκα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργού; Είναι δυνατό να συμβαίνει σε δημοκρατία αυτό, σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης; Είναι δυνατόν υπουργός να λέει για συνάδελφό του ότι βγάζει λεφτά; Είναι δυνατό να λέει ότι έχει ‘μαγαζί’, που όσο δεν συγκρούεται με το ευρύτερο ‘μαγαζί’ – που μετά μας αποκάλυψε ότι εννοούσε του ΣΥΡΙΖΑ – είναι εντάξει τα πράγματα, αλλά όταν συγκρουστεί με το κυρίως ‘μαγαζί’, το μικρό ‘μαγαζί’ πρέπει να υποχωρήσει; Είναι δυνατόν υπουργός να λέει για μία εισαγγελέα ότι την έχει για τα θελήματα, ότι θα τη φωνάξει να της πει τι να κάνει και να του πει τι κάνει για να τη νουθετήσει γι’ αυτό που πρέπει να κάνει η εκτελεστική εξουσία στη δικαστική;».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως «όποιος δεν αγωνιά για το μέλλον αυτής της χώρας απ’ αυτά, είναι εκτός πλαισίου Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι πολύ σοβαρά θέματα θεσμικοπολιτικού χαρακτήρα, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρέπει να κάνει ότι δεν τα βλέπει και δεν τα ακούει. Έχουμε καιρό και έχουμε και ειδικές θεσμικές διαδικασίες για να τα συζητήσουμε αυτά».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, σχολίασε λέγοντας πως «αυτά τα οποία έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, επιβάλλουν σε όποιον έρχεται σε αυτό το βήμα να παίρνει και θέση. Γιατί το παρακράτος που είδαμε να λειτούργησε στο παρελθόν και προσπάθησε να χτίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει πολλά πρωτοφανή στοιχεία για την πατρίδα μας» και πρόσθεσε ότι «το κατηγορητήριο πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλάβει όσα πρόσωπα και αδικήματα, ενδεχομένως, έχουμε δει αυτές τις ημέρες να αποκαλύπτονται για εκείνο το ζοφερό διάστημα». Θέση που ανέφερε και ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, απάντησε στις αναφορές αυτές και ειδικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «ακούγοντάς σας να ξιφουλκείτε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ και εγώ να μην παρατηρήσω ότι το να κάνει η Νέα Δημοκρατία κήρυγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να κουνάει το δάχτυλο της για τα περί δήθεν διαφθοράς είναι σαν να κάνει διάλεξη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά διαχρονικά. Εσείς, θα έλεγα, ότι είστε μία σύγχρονη πολιτική λαίλαπα, η οποία κάθε φορά που έρχεται στην πολιτική ζωή, λεηλατεί, στην κυριολεξία, το δημόσιο χρήμα μαζί με τους φίλους σας, εκ των οποίων οι μισοί τρέχουν να σας σώσουν και οι άλλοι μισοί να καλύψουν τις πομπές σας. Συνιστά, πραγματικά, απύθμενο πολιτικό θράσος και προκαλεί και μεγάλη θυμηδία, επιτρέψτε μου να πω, το κόμμα των σκανδάλων, της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, των offshore και του μαύρου πολιτικού χρήματος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διαφθορά. Έλεος, πραγματικά!» , είπε.
Η Φώφη Γεννηματά με γραπτή της δήλωση ζητάει να παρέμβει η Δικαιοσύνη στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα επικρίνει τη ΝΔ γιατί αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και περιορίζεται στην απόδοση ευθυνών του Νίκου Παππά.
«Παρότι είναι εμφανείς οι σκοπιμότητες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να εστιάζει στην απομάκρυνση του κ. Παππά. Δείχνει δηλαδή τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το “αφεντικό” από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν άμεσες ενέργειες της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τη χωρίς καθυστέρηση διαβίβαση στη Βουλή φακέλου για πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται. Με τις αποκαλύψεις εγείρονται μεγάλα πολιτικά ζητήματα που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο».
Και επισήμανε δηκτικά: «Αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως “μαγαζί” και στο εσωτερικό της υπήρχαν “παραμάγαζα” με αξιοποίηση του βαθέως κράτους της Δεξιάς».
Όλοι εναντίον όλων: Έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για το ηχητικό της συνομιλίας Μιωνή – Παππά