Απαντάμε αποφασιστικά και με ψυχραιμία όπου προκαλούμαστε, λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

File Photo: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Αποφασιστικά και με ψυχραιμία όπου προκαλούμαστε απαντάμε ξεκαθάρισε σήμερα ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκης και Στεφανία Κασίμη κι όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του enikos.gr τόνισε: “Η στάση του υπουργείου των Εξωτερικών διαχρονικά είναι να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά με ένα απόθεμα ψυχραιμίας. Η ψυχραιμία τι σημαίνει ότι από την προκλητική ανακοίνωση ή κάτι το οποίο σου ‘πατάει τον κάλο’ όταν ακούγεται, δεν σημαίνει ότι αυτό άμεσα θα πρέπει να απαντηθεί με έναν τρόπο που θα μας οδηγήσει σε άλλους ατραπούς. Εμείς απαντάμε και ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση απαντάει αποφασιστικά εκεί όπου προκαλείται, φάνηκε σε όλα τα επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάτε ότι για πρώτη φορά η χώρα φυλάει με τέτοια αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου οι οποιεσδήποτε πιέσεις ή η οποιαδήποτε εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών είχαν περάσει με ένα βαθμό εξαιρετικής χαλαρότητας. Άρα η απάντηση σε οποιαδήποτε navtex η οποία εκδίδεται σε ρυθμό κακουργήματος από την πλευρά της Τουρκίας, δεν νομίζω ότι πρέπει να απαντάται με το βγάζουμε έξω τον στόλο και προστατεύουμε την περιοχή προκαταβολικά”.

Επίσης ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με το enikos.gr πρόσθεσε: “Τα έξι μίλια είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε εμείς οριοθετήσει τα χωρικά μας ύδατα. Εμείς τα έχουμε οριοθετήσει στα έξι μίλια… Δεν έχουμε προχωρήσει ποτέ στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και δεν έχουμε προχωρήσει όχι μόνο γιατί υπάρχει ανησυχία για αυτήν την επαπειλούμενη προσβολή από την πλευρά της Τουρκίας. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν έχει προχωρήσει διαχρονικά το ελληνικό κράτος, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αυτή την επέκταση”.

Ερωτηθείς εάν ζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “όλα τα διπλωματικά όπλα τα έχουμε στο τραπέζι. Κανένα από τα διπλωματικά όπλα τα οποία έχει η χώρα μας δεν τα έχει απεμπολήσει… Η εξωτερική πολιτική χωρίς ψυχραιμία, δεν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία τελικά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα”.

Με πληροφορίες από Realfm.gr και enikos.gr

Αν χρειαστεί θα δράσουμε και στρατιωτικά, λέει ο Διακόπουλος: «Βλέπει» μείωση της τουρκικής προκλητικότητας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal