Αντίδραση εδώ και τώρα: Προβλεπτή η τουρκική επεκτατική πολιτική, προβλεπτή και η ελληνική αντίδραση

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Photo via Twitter, @tcsavunma




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική επεκτατική πολιτική είναι προβλεπτή. Τούτο προφανώς και θα έπρεπε να διευκολύνει τους σχεδιασμούς ανάσχεσής της. Κυρίως γιατί αυτή η πολιτική της Άγκυρας εξαγγέλλεται και στη συνέχεια υλοποιείται. Μόνο φοβικοί και αφελείς δεν μπορούν να δουν κατάματα την τουρκική επεκτατική πολιτική, τους στόχους και επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του «MEGA» εξηγώντας την στρατηγική της κατοχικής δύναμης, είπε πως η Τουρκία πρώτα βάζει ένα θέμα που αμφισβητεί, μετά κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» και στη συνέχεια προσπαθεί να απαγορεύσει να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας στην περιοχή που κατή την Τουρκία είναι «γκρίζα ζώνη».

Στο τέλος δε, η Τουρκία ισχυρίζεται πως η «γκρίζα ζώνη» είναι δική της. Η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να ξεκινά όταν αρχίζει η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας, «κάτι που δεν αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε παραλογισμό το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έκανε χρήση του νόμιμου δικαιώματος για επέκταση της αιγιαλίτιδας τη στιγμή που η Τουρκία έκανε παράνομη ΑΟΖ, εκεί που θα μπορούσε να είναι η αιγιαιλίτιδα ζώνη της Ελλάδος.

  • Είναι προφανές πως η ακολουθούμενη τακτική, αυτή του κατευνασμού και των φοβικών συνδρόμων είναι εκείνη που θέλει να έχει απέναντι της η Τουρκία. Είναι πολιτική που στρώνει κόκκινο χαλί στην Άγκυρα να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.
  • Η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική, έχει πνεύμα κατάκτησης ξένων εδαφών. Είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη, που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά θα πετύχει τις επιδιώξεις της. Αυτό το βιώνουμε στην Κύπρο.

Όσο προβλεπτή είναι η πολιτική της Άγκυρας έναντι του ελληνισμού τόσο προβλεπτή και βολική είναι η πολιτική της Αθήνας. Είναι αυτή η πολιτική- της ελλαδικής ελίτ, πολιτικής και οικονομικής- που οδήγησε στα σημερινά δεδομένα. Το σκηνικό από τουρκικής πλευράς στήθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ (για να μην αναφερθούμε από πολύ παλαιότερα, από το 1974 και εντεύθεν).

Η μη αντίδραση, η παθητική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, οδήγησε βαθμηδόν στις εξαγγελίες για έρευνες νοτίως και δυτικά της Κρήτης αλλά και κοντά στο Καστελόριζο.

Τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως ανησυχητικά. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, γι αυτό και δεν μπορεί να αφεθούν οι εξελίξεις να φθάσουν εκεί που ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας επιδιώκει. Χρειάζονται αποτρεπτικές κινήσεις τώρα. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και για να ανατραπούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γιατί δεν πείθουν οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Αθήνας περί ετοιμότητας για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Ταγίπ έριξε το γάντι στην Αθήνα: Πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδος και Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: