Ανθισμένες ροδακινιές και κορωναϊός: 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας

File photo: Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο “Ανθισμένες ροδακινιές”, του Στέργιου Πολυχρονιάδη. photo via ΑΠΕ – ΜΠΕ




Εικόνες από ένα …εργαστήριο χημείας μετέφερε κάτω από τις ανθισμένες ροδακινιές στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας -και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κοπανού- ο 44χρονος Στέργιος Πολυχρονιάδης κατορθώνοντας, μ’ αυτή του την ιδέα, να αποσπάσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Ανθισμένες Ροδακινιές», που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά φέτος, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ).

Μια «ανάσα» πριν από το lockdown και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωναϊού, ο 44χρονος κάτοικος Βέροιας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης, πρόλαβε να απαθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό μερικά από τα 8 δισεκατομμύρια λουλούδια που ανθίζουν κάθε χρόνο στις ροδακινιές, στον κάμπο της Μακεδονίας, σηματοδοτώντας τη έλευση της Άνοιξης.

  • «Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, το concept της φωτογραφίας μου ήταν η σύνδεση της πανδημίας του κορωναϊού με τις ανθισμένες ροδακινιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πολυχρονιάδης, εξηγώντας πως έχοντας εξασφαλισμένο (από την ίδια τη φύση) το «κάδρο» χρειάστηκε μόλις τρία «κλικ» για πετύχει τη φωτογραφία, που προτού δει στον φακό της μηχανής του, την είχε ήδη πλάσει ήδη στο μυαλό του.

Ο 44χρονος, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, φέτος πήρε για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας του ΤΟΒ και, όπως λέει, στο εξής δεν πρόκειται να λείψει ποτέ!

«Μου αρέσει να βγάζω φωτογραφίες. Καθαρίζει το μυαλό μου από τις σκοτούρες της ημέρας. Η όλη διαδικασία μου προσφέρει ελευθερία πνεύματος και όχι μόνο», λέει χαρακτηριστικά.

Σε μια …λακκούβα βρήκε το κατάλληλο φως

Μια κρεμαστή σκάλα που έφτιαξε ο ίδιος τοποθετώντάς την σ’ ένα κλαδί πάνω σε μια λακκούβα με νερό ήταν αρκετή ώστε να εξασφαλίσει το δεύτερο βραβείο στον επίσης 44χρονο Γιώργο Τσούκαλη, η τρίτη συμμετοχή του οποίου στον διαγωνισμό ήταν και η τυχερή! «Η φωτογραφία μου δεν έχει υποστεί την παραμικρή επεξεργασία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσούκαλης, επισημαίνοντας πως «η δεύτερη λήψη, σε σύνολο τριών, είναι αυτή που “έπιασε” τη σωστή αντανάκλαση του ροζ χρώματος» και του χάρισε το βραβείο.

Η φωτογραφία με την οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό ο 44χρονος υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη ήταν τραβηγμένη το 2019, αφού τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω κορωναϊού, τον κράτησαν φέτος μακριά από τον κάμπο της Μακεδονίας. «Έκανα την προσπάθειά μου με περσινή λήψη και τελικά ανταμείφθηκα», αναφέρει περιχαρής.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι τη φωτογραφία που βραβεύτηκε την τράβηξε ένα απόγευμα στην περιοχή της Κουλούρας, στην Ημαθία, με …βοηθό τον καιρό, αφού την προηγούμενη ημέρα είχε βρέξει δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτό που είχε στο μυαλό του.

 

Βραβείο κοινού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ένας Ναουσαίος, ο 34χρονος Γιώργος Σουμελίδης ήταν αυτός που κέρδισε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το βραβείο κοινού, στον φετινό διαγωνισμό του ΤΟΒ, αξιοποιώντας τη μεγάλη αγάπη της κοπέλας του για τη φύση!

 

Μια βόλτα που έκαναν οι δυο τους στον κάμπο της Νάουσας ήταν αρκετή για να πετύχει ο 34χρονος τη σωστή λήψη. Στόχος του, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν μέσα από τη φωτογραφία του «να αναδεικνύονται η τρυφερότητα και η απαλότητα της φύσης, που αποτελούν και τα βασικά συστατικά του ρομαντισμού». Ένας στόχος που μάλλον επιτεύχθηκε, με δεδομένο το βραβείο κοινού που απέσπασε. Ως επαγγελματίας φωτογράφος είχε φροντίσει, μάλιστα, για τη σωστή προώθηση της φωτογραφίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποσπώντας, μόλις σε δύο μέρες μετά την καταχώρησή της στον διαγωνισμό, 4000 likes.

120 φωτογράφοι πήραν μέρος με 283 φωτογραφίες στον φετινό διαγωνισμό

Συνολικά 120 φωτογράφοι πρόλαβαν το lockdown και «πλημμύρισαν» το email του ΤΟΒ με 283 φωτογραφίες γεμάτες χρώμα, έμπνευση και δημιουργία, σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΟΒ Ζήσης Χ. Πατσίκας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι νικητές έχουν ειδοποιηθεί και έχει δρομολογηθεί η αποστολή των δώρων/βραβείων τους. «Αυτό που εκκρεμεί είναι το θέμα της έκθεσης και της τελετής απονομής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σκοπεύουμε να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας και τα περιθώρια που μας αφήνει ο νόμος. Μετά θα προγραμματίσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στη Βέροια, προκειμένου να θαυμάσουμε τις εικόνες και κυρίως να ανταμώσουμε τους δημιουργούς, νικητές και μη».

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα των 1500 «κλικς» των Ελλήνων επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων, που έχουν απαθανατίσει μοναδικά το φαινόμενο της ανθοφορίας την τελευταία 4ετία, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώνει ο ΤΟΒ, είναι αυτά που «ταξίδεψαν» και …έβαψαν ροζ το διαδίκτυο και κέντρισαν το ενδιαφέρον ανθρώπων από την Ιαπωνία μέχρι και την Αμερική!

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ε. Αλεξιάδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: