Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι: Η ρελάνς επί της οθόνης με ένα σινε-οδοιπορικό σε 5 πόλεις

Υπαίθριος καλοκαιρινός κινηματογράφος στην Ελλάδα. File Photo: @amna_news




Κάτω από τον έναστρο ουρανό, με άρωμα γιασεμιού, ίσως κοντά στη θάλασσα αλλά σίγουρα, με παρέα τους μεγάλους αστέρες της 7ης Τέχνης, οι θερινοί κινηματογράφοι περιμένουν και αυτό το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παρά τον κορονοϊό, να μας ταξιδέψουν μέσα από το λευκό πανί της μεγάλης οθόνης.

Σε παλαιότερες εποχές ήταν μια από τις αγαπημένες εξόδους του καλοκαιριού και ίσως μοναδική διέξοδος για να ικανοποιηθεί η λαχτάρα των σινεφίλ.

Πολλοί λιγότεροι πλέον σε λειτουργία, αποτελούν πάντα μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια που συνδυάζει την απόλαυση που προσφέρει ο κινηματογράφος, το μαγικό περιβάλλον αλλά και το social distancing που επιβάλλουν λόγω κορονοϊού οι μέρες…

Σε κάποιους από αυτούς τους θερινούς κινηματογράφους – πιστή συντροφιά στις καλοκαιρινές νύχτες – και με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, μας ταξιδεύουν οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε πόλεις όπως ο Βόλος και το Λουτράκι, οι κινηματογράφοι «Εξωραϊστική» και «Ηλέκτρα» αντίστοιχα, έχουν αντέξει στον χρόνο και παραμένουν ανοιχτοί από τη δεκαετία του 1930. Νεότεροι αλλά με μεγάλη ιστορία, ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος του Αγρινίου «Ελληνίς» που άνοιξε το 1951 και ο «Αττικόν» ή «Open Air» όπως είναι πιο γνωστός, που λειτουργεί από το 1964 στη Σκιάθο.

Ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στην Πάτρα, βρίσκεται στην περιοχή του Ρίου, ενώ δίπλα στο κύμα είναι το θερινό σινεμά «Χρήστος Νέγκας» στην πόλη της Ζακύνθου. Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος των Τρικάλων είναι ψηφιακός, ενώ στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο στην Καρδίτσα τα μηχανήματα προβολής και ήχου είναι από τα πιο σύγχρονα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον «Σινέ Μύλος – Μπαρμπής Βαζαλής» στη Λάρισα παραμένει κάθε καλοκαίρι μεγάλο και λίγο πιο νότια στο Ηράκλειο της Κρήτης στον θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ» για να νιώθει το δικό του κοινό ακόμη πιο ασφαλές σε λίγες ημέρες η έκδοση των εισιτηρίων θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της πόλης των Χανίων ο δημοτικός κινηματογράφος «Κήπος» και ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν».

  • Ηράκλειο: Ασφαλής επιλογή τα θερινά σινεμά

Έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι για 14η σεζόν, υπό τις προβλέψεις των μέτρων για τον κορονοϊό είναι το θερινό σινεμά του δήμου Ηρακλείου «Βηθλεέμ» το οποίο βρίσκεται στην Πύλη Βηθλεέμ στα Ενετικά Τείχη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης, με το άνοιγμα στις 15 Ιουνίου, όσα μέτρα προβλέπονται θα έχουν ληφθεί, ενώ ανάμεσα στα δύο καθίσματα που επιβάλλεται να υπάρχει κενή θέση, η επιλογή για το θερινό σινεμά «Βηθλεέμ» είναι τα τραπεζάκια.

«Η χωρητικότητα του θερινού σινεμά είναι 300 άτομα ωστόσο με τα μέτρα και τις αποστάσεις που επιβάλλεται να ληφθούν, έχω την αίσθηση ότι η χωρητικότητα δεν θα ξεπερνάει φέτος τα 200 άτομα. Έχουμε επιλέξει αντί για κενό κάθισμα, ανάμεσα σε κάθε δύο καθίσματα που θα τοποθετούνται, να βρίσκεται ένα τραπεζάκι και όχι μια κενή καρέκλα ή κενό, δίνοντας έτσι μια πιο φιλική διάσταση στα όσα καλούμαστε να τηρήσουμε στους χώρους προκειμένου να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Αντωνάκης ο οποίος εξήγησε ότι το θερινό σινεμά θα ολοκληρώσει τη σεζόν στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Προκειμένου να καλύψουμε το ενδιαφέρον όλων όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν αγαπήσει το θερινό σινεμά, αποφασίσαμε κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εκτός από την προβολή στις 21:30 να υπάρχει και μία δεύτερη στις 23:30 προκειμένου ακόμη και αυτή η διαφορά των 100 ατόμων που αναγκαστικά πρέπει λόγω των μέτρων να υπάρξει, να καλυφθεί» διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάντως όπως είπε, η επιλογή του θερινού σινεμά είναι μια ασφαλής επιλογή, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα επιχειρείται να δοθεί λύση και σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, με τα οποία θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η επαφή μεταξύ επισκεπτών και εργαζομένων.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μπορούμε να εκδίδουμε ηλεκτρονικά εισιτήρια και με barcode είτε στα κινητά είτε εκτυπωμένα, να μπορούν να μπαίνουν στο σινεμά οι επισκέπτες. Είναι ασφαλής επιλογή το θερινό σινεμά και με τα μέτρα σε πλήρη εξέλιξη, αυτό θα καταστεί σαφές και σίγουρα θα μετριάσει ή και θα εξαλείψει την όποια ανησυχία μπορεί να έχει ο κάθε επισκέπτης, λάτρης του σινεμά» εξήγησε ο κ. Αντωνάκης.

  • Δύο θερινά σινεμά σημείο αναφοράς των Χανίων

File Photo: @amna_news

Αποτελούν κάθε καλοκαίρι σημείο αναφοράς για τους φίλους της 7ης Τέχνης και του ποιοτικού κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της πόλης. Ο λόγος για τον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» και τον θερινό κινηματογράφο «Aττικόν».
Ο «Κήπος»
Ο δημοτικός κινηματογράφο «Κήπος» βρίσκεται μέσα σε μια όαση πρασίνου στο ανατολικό τμήμα του δημοτικού κήπου, απόλυτα εναρμονισμένος με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον του κήπου.
Πρόσθετη μεγαλοπρέπεια στον δημοτικό κινηματογράφο δίνει το πέτρινο ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων που κατασκευάστηκε το 1913.
Ο δημοτικός κινηματογράφος άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουνίου εναρμονισμένος απόλυτα με τα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας
Μέχρι και τις 14 Ιουνίου όλες οι προβολές ταινιών είναι δωρεάν ενώ από τις 15 Ιουνίου η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 5 ευρώ, ενώ για ειδικές κατηγορίες πολιτών θα είναι ένα ευρώ.
Η ιστορία του δημοτικού κινηματογράφου «Κήπος» αναδεικνύει και την πορεία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου.
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου, όταν δεν υπήρχε ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα, η διάχυτη μυρωδιά πετρελαίου και ασετιλίνης των λαμπτήρων ανακατευόταν με το μελένιο άρωμα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων. Για φωτισμό υπήρχαν ολόγυρα μόνο φανάρια πετρελαίου. Η χειροκίνητη μηχανή χρησιμοποιούσε για την προβολή μια λίαν επικίνδυνη για την εύφλεκτη ταινία από κελουλόζη, φλόγα ασετιλίνης.
Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λειτουργίας του κινηματογράφου οι θεατές κάθονταν σε ξύλινους πάγκους και στο τέλος της παράστασης κατέβαλαν στο χειριστή της μηχανής το κατοχυρωμένο προσωπικό του «μπαξίσι», τα λεγόμενα «φαναριάτικα».
Για πολλά χρόνια ο κινηματογράφος στον Κήπο λειτουργούσε ως ιδιωτική επιχείρηση.
Σταδιακά έγινε ηλεκτροκίνητος, απέκτησε πανοραμική οθόνη και μάλιστα στη συνέχεια, όταν έγινε και σινεμασκόπ, πήρε και το όνομα «Τιτάνια». Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με απόφασή του, δημιουργεί τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» τον πρώτο με αυτή την μορφή στη χώρα μας. Την επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου αποτελούσε ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που είχαν και την επιμέλεια του προ γράμματος.
Σήμερα υπό την εποπτεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου, ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ συνεχίζει «το ταξίδι» του στις εικόνες και τους ήχους ως μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Το «Αττικόν»

Σε μία από τις ωραιότερες συνοικίες των Χανίων στην αρχή της Χαλέπας βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν»..
Λειτουργεί από το 1972 και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Μαζοκοπάκης ποτέ από τότε δεν σταμάτησε τη λειτουργία του.
Έχει άδεια για 248 θέσεις και σήμερα με τα νέα δεδομένα στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας διαθέτει 186 θέσεις.
Ανάμεσα σε κατοικίες είναι μια όαση πρασίνου προβάλλοντας σε δύο παραστάσεις κάθε βράδυ επιλεγμένες ταινίες.
Ο κ Μαζοκοπάκης και αυτό το καλοκαίρι περίμενε με αγωνία την πρεμιέρα.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο κινηματογράφος είναι για μένα μεράκι και αγάπη. Είναι η λατρεία μου. Με ξεκουράζει, ψυχικά και σωματικά, τον νιώθω και είναι, το δεύτερο σπίτι μου».
Ο κ Μαζοκοπάκης είναι ο ιδιοκτήτης και του χειμερινού κινηματογράφου, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το θερινό το σινεμά.
Στη σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί του γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και μας θυμίζει τις εποχές που στην πόλη των Χανίων λειτουργούσαν πολλά θερινά σινεμά. Η Ρεγγίνα, τα Ολύμπια, ο Ορφέας, το Ρέξ, το Πάνθεον , το Ελληνίς. Σινεμά που όπως θυμάται, γέμιζαν κάθε βράδυ από κόσμο.

  • Δίπλα στη λίμνη το θερινό σινεμά των Ιωαννίνων

File Photo: @amna_news

Με σινεμά κάτω από τα αστέρια, οι καλοκαιρινές νύχτες, είναι μια νοσταλγική ανάμνηση για πολλούς.
Τις περασμένες 10ετίες, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, στήνονταν το λευκό πανί στην πλατεία και ο κόσμος είχε τη χαρά να δει ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν τότε, κάτι σαν γιορτή για τις μικρές κοινωνίες.
Τα θερινά σινεμά, με την εξέλιξη και τα διαφορετικά ζητούμενα διασκέδασης, σταδιακά «ξεθώριασαν». Τα τελευταία χρόνια, όμως γίνεται προσπάθεια, να «ξαναγεννηθούν».
Στα Γιάννενα, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, δίνει ραντεβού από τις 15 Ιουνίου και για ένα μήνα, με βραδιές σινεμά.
Στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», δίπλα στη λίμνη, για όλο το καλοκαίρι οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία για «νύχτες με φεγγάρι», στο θερινό σινεμά της πόλης. Μετά τις 15 Ιουλίου στον ίδιο χώρο προγραμματίζονται να γίνουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», δίπλα στη λίμνη, για όλο το καλοκαίρι οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία για «νύχτες με φεγγάρι», στο θερινό σινεμά των Ιωαννίνων.

  • Υπερσύγχρονοι οι θερινοί κινηματογράφοι σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Σε ένα μοναδικό, όμορφο περιβάλλον, ιδανική όαση δροσιάς για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, θα λειτουργήσει και φέτος ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος στον Μύλο Ματσόπουλο, στην πόλη των Τρικάλων. Ο δημοτικός κινηματογράφος λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού από το 2003. Σε συνδυασμό με τον Μύλο, το αγιόκλημα και το γιασεμί, που κυριαρχούν στο χώρο, η ξύλινη πέργκολα που κατασκευάστηκε εκ νέου και το αναψυκτήριο, συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Ο κινηματογράφος φέτος, τη θερινή σεζόν 2020, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, η πληρότητα δεν θα υπερβαίνει το 75%, οπότε αναπροσαρμόστηκε η διάταξη των θέσεων.
Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος των Τρικάλων είναι ψηφιακός. Με το εξαιρετικά φθηνό εισιτήριο των 5 και 4 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και πολύτεκνους, οι φετινές προβολές που θα ξεκινούν στις 21:45 υπόσχονται όμορφα θερινά βράδια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Σοφία Αλεστά, τονίζει πως οι ταινίες θα είναι επιλεγμένες, της φετινής παραγωγής από όλα τα κινηματογραφικά είδη: κωμωδίες, περιπέτειες κοινωνικά, κομεντί, φαντασίας. Σίγουρα, και φέτος μετά τα 17 χρόνια λειτουργίας, τονίζει η κ. Αλεστά ο δημοτικός κινηματογράφος θα αποτελέσει και φέτος έναν μοναδικό κινηματογραφικό προορισμό, σε ένα ιδανικό περιβάλλον δροσιάς και ηρεμίας.
Καρδίτσα
Με την ανατολή του αιώνα αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Καρδίτσας η δημιουργία θερινού σινεμά. Οι υποψήφιες περιοχές ήταν πολλές, τελικά επιλέχτηκε η περιοχή των Καμινάδων στην άκρη της πόλης. Ο θερινός άρχισε να λειτουργεί σαν συνέχεια του χειμερινού κινηματογράφου, ενώ οι εγκαταστάσεις του είναι οι καλύτερες που μπορεί να υπάρχουν, τόσο από άποψη περιβάλλοντος όσο και τεχνολογίας, καθώς η οθόνη και τα μηχανήματα προβολής και ήχου είναι τα πιο σύγχρονα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου Καρδίτσας, Πέτρος Αποστόλου. Και συνεχίζει: «Εκμεταλλευόμαστε τόσο το θερινό όσο και το χειμερινό κινηματοθέατρο. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους θερινούς από πλευράς εγκαταστάσεων και μηχανημάτων στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Το γνωρίζω αυτό πολύ καλά γιατί έχω και θερινούς κινηματογράφους στην Αθήνα». Για να καταλήξει: «Ανοίγει τις πύλες του με τους όρους και τα πρωτόκολλα λόγω του κορονοϊού, είναι 250 θέσεων και για φέτος θα λειτουργήσει με μάξιμουμ 180 θέσεις. Είναι συνέχεια του χειμερινού κινηματογράφου, προβάλλει εμπορικές ταινίες και όσοι το επισκέπτονται μένουν ενθουσιασμένοι. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις από πλευράς επιλογής ταινιών και τους πιο φανατικούς κινηματογραφόφιλους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη / Α. Νομικού / Μ. Τζώρα / Α. Ζώης
Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα, Ελλάδα

 

 

Εικαστικός περίπατος από σήμερα στο Ηρώδειο με τους θεατές ανά 20άδες και για 20 λεπτά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: