Αμερικανοί πράκτορες ενέχονται στο εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, λέει η Μόσχα

File photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Φωτογραφία Λευκός Οίκος, via @RyanAFournier




Με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για τα διπλωματικά δεδομένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την συμμετοχή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Η καταγγελία αυτή έρχεται από δήλωση ανώνυμης πηγής του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ως “απάντηση” σε πρόσφατη αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.

H εφημερίδα ανέφερε ότι  η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού [GRU] συνήψε “συμβόλαια θανάτου ” με Αφγανούς αντάρτες για να σκοτώσουν μέλη της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Mόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως “δεν είναι αξιόπιστες” οι πληροφορίες που θέλουν τους Ρώσους να συνάπτουν “συμβόλαια θανάτου” για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες.

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίζει “ψευδείς ειδήσεις” τις αποκαλύψεις των New York Times οι οποίες αναπαράχθηκαν κι από άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Μάλιστα, προχωρά παραπέρα, αναφέροντας ότι πρόκειται για χοντροκομμένα ψέματα τα οποία διακινήθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ρωσικό υπουργείο σημειώνει πως η ποιότητα των ψεμάτων καταδεικνύει “τις διανοητικές ικανότητες των Αμερικανών προπαγανδιστών”, οι οποίο αναγκάζονται να “επινοούν τέτοιου είδους ανοησίες”, αντί να κάνουν χρήση αξιόπιστων στοιχείων.

Ειρωνεύεται, εξάλλου, τις αμερικανικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να αναμένει κανείς κάτι διαφορετικό από αυτές, καθώς έχουν «τραγικά αποτύχει» στον εικοσαετή πόλεμο, που διεξάγουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Με τη δήλωσή του στο ΤΑSS, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ,  εμπλέκει ευθέως τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με το εμπόριο ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για «πασίγνωστα γεγονότα», καθώς σημειώνει ότι “αν είναι να μιλήσουμε για αποδείξεις …δεν είναι μυστικό στο Αφγανιστάν ότι μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, σε πληρωμές μετρητών σε ενόπλους για να επιτρέπουν τη διέλευση αυτοκινητοπομπών μεταφοράς τους, σε «μίζες» από συμβόλαια υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων, που πληρώνονται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους». Και η δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώνει: “Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων τους μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλετε”…

Ο Ρώσος εκπρόσωπος εκτιμά ότι οι διαρροές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ίσως να οφείλονται στο γεγονός ότι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για να διευκολύνουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της επίσημης Καμπούλ και των Ταλιμπάν και πιθανώς ανησυχούν ότι θα χάσουν το «εκτός βιβλίων εισόδημά τους».

Ο διευθυντής του Τμήματος Ασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαμίρ Καμπούλοφ σχολίασε στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τις αμερικανικές διαρροές, εκτιμώντας ότι πρόκειται για συνέχιση της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ και αντίδραση των «δυνάμεων εκείνων, οι οποίες δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το Hellas Journal  στο GOOGLE NEWS

HJ με πληροφορίες από TASS

Ο Τραμπ λέει ότι δεν είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες ότι η Ρωσία πλήρωνε τους Ταλιμπάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: