Αλλαγή σκυτάλης στη Γενική Εισαγγελία της Κύπρου: Ο Κληρίδης παρέδωσε σε Σαββίδη-Αγγελίδη

File Photo: Tα ηνία της Υπηρεσίας αναλαμβάνει ο νέος Γενικός Εισαγγελέας και μέχρι πρότινος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. ΚΥΠΕ




Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τα μέλη του προσωπικού της Νομικής Υπηρεσίας, έπεσε νωρίς το απόγευμα η αυλαία της θητείας του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,

με τα ηνία της Υπηρεσίας να αναλαμβάνει ο νέος Γενικός Εισαγγελέας και μέχρι πρότινος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Μιλώντας κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως η επταετία που έχει παρέλθει και συνέπεσε με τη δική του θητεία στη Νομική Υπηρεσία σημαδεύτηκε από πολλές και δύσκολες καταστάσεις πραγμάτων, που κατέστησαν αναγκαία τη διαχείριση πρωτόγνωρων σοβαρών νομικών θεμάτων. Είπε πως παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας και παρά τα άλλα προβλήματα τα οποία είχαν επισωρευτεί, καθώς και την τρομερή αύξηση του όγκου εργασίας, έχει την πεποίθηση ότι η Νομική Υπηρεσία έχει πετύχει να ανταποκριθεί τα τελευταία κρίσιμα και δύσκολα χρόνια στην αποστολή της και αυτό οφείλεται στην ευσυνειδησία και στην εργατικότητα όλων των μελών της.

  • Παραδίδουμε σήμερα μετά από πολύχρονες και χρονοβόρες διαδικασίες μια Νομική Υπηρεσία άρτια στελεχωμένη με όλες τις κενές θέσεις πληρωμένες και έναν αριθμό νέων θέσεων που η πολιτεία έχει παράσχει προς τη Νομική Υπηρεσία. Είναι γενικότερα μια πολύ πιο ομαλοποιημένη κατάσταση στην Υπηρεσία, «την οποία παραδίδουμε σήμερα στα καθ’ όλα ικανά και στιβαρά χέρια των άξιων συναδέλφων που αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό έργο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως με τις δυσκολίες οι οποίες πάντοτε θα υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον υπό συνθήκες πολύ καλύτερες από αυτές που είχαμε παραλάβει», είπε.

Από την πλευρά του ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, είπε πως αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με βαθιά επίγνωση του καθήκοντος και της υποχρέωσης που φέρει η ψηλή θέση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του εμπιστεύθηκε και προς τον οποίον είναι βαθιά ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή.

  • Ανέφερε πως θα υπηρετήσει τον ύψιστο ανεξάρτητο αυτό θεσμό του κράτους με απόλυτο σεβασμό στις υπέρτατες αρχές και αξίες που πρεσβεύει, διασφαλίζοντας το Σύνταγμα, την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, την ισοπολιτεία και την ισονομία, με γνώμονα ότι ουδείς βρίσκεται υπεράνω του νόμου. «Θα εργαστώ άοκνα με αφοσίωση και με ζήλο και θα εξασκήσω τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μου με απόλυτη εντιμότητα και προσοχή, κωφεύοντας σε οποιανδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού ή έξωθεν παρεμβάσεων», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, είπε πως είναι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, και διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του με κύριο μέλημα την απονομή της δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου.

Ακόμη, δήλωσε “απερίφραστα και με ειλικρίνεια ότι η συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα φίλο Γιώργο είναι δεδομένη”, χαρακτηρίζοντάς τον κ. Σαββίδη ως έναν άνθρωπο με χαρισματική ευγένεια και ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά το περί δικαίου αίσθημα. Το ήθος και η εργατικότητά του είναι συστατικά επιτυχίας για να αντεπεξέλθει στις οποιεσδήποτε προκλήσεις, ανέφερε.

  • Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στα διάφορα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Υπήρξε κατ’ αρχάς, ανέφερε, το θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που απαίτησε ιδιαίτερες προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας.

Μια άλλη δυσκολία ήταν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διχόνοιες που υπήρξαν στη Νομική Υπηρεσία οι οποίες απέληξαν δυστυχώς με τα γνωστά γεγονότα στην κένωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με όλα τα συνεπακόλουθα που επέφερε η κένωση αυτής της θέσης, πρόσθεσε.

Ένα άλλο γεγονός, σημείωσε, ήταν η απότομη φυγή ικανότατων στελεχών από τη Νομική Υπηρεσία, λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, και για διάφορους άλλους λόγους, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η πλήρωση αυτών των θέσεων λόγω παγοποίησης κ.λπ. και να έχουμε μια Νομική Υπηρεσία η οποία καλείτο να διεκπεραιώσει ένα σοβαρότατο έργο με σχεδόν πλήρη υποστελέχωση.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως «είχαμε εξάλλου το πολύ δύσκολο έργο της διαχείρισης υποθέσεων που σχετίζονταν με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση πραγμάτων για να τύχει διαχείρισης και με τις άοκνες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων στελεχών καταφέραμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις», ανέφερε.

«Ήταν ταυτόχρονα η προώθηση προς το δικαστήριο πάρα πολλών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς. Με καλή συνεργασία που είχαμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία και με άλλους φορείς, με την Αστυνομία κ.λπ., έχουμε οδηγήσει στο δικαστήριο και έχουμε πετύχει την καταδίκη πολλών δημόσιων προσώπων όπως πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πρώην Υπουργών, Βουλευτών, μελών διοικητικών συμβουλίων, Προέδρων κ.λπ., που είχαν σταλεί στα δικαστήρια σε υποθέσεις διαφθοράς και οδηγήθηκαν τελικά και στη φυλακή», ανέφερε.

Είχαμε επίσης πρωτόγνωρες στη φύση τους υποθέσεις εναντίον της Δημοκρατίας σε διεθνή σώματα όπως είναι τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια με διεκδικήσεις εναντίον της Δημοκρατίας που φτάνουν τα πολλά δισεκατομμύρια και ευτυχώς είχαμε και εκεί επιτυχή έκβαση, είπε

Πρόσθεσε πως «πρόσφατα δυστυχώς είχαμε ακόμα μια κρίση στον τομέα της υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού που απαιτούσε από νομικής άποψης να λαμβάνονται καθημερινά σοβαρότατες αποφάσεις επί θεμάτων νομικών, συνταγματικών και άλλων».

Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε και συγχάρηκε όλο το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας για την ευσυνειδησία που είχε επιδείξει σε πολύ δύσκολες στιγμές με αποτέλεσμα η Νομική Υπηρεσία παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετώπιζε να έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει και να συνεχίσει να παράγει το έργο της απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, τόσο στον τομέα των εξουσιών που έχει ως νομικός σύμβουλος του κράτους, όπως επίσης και στον τομέα των ποινικών υποθέσεων.

Συγχάρηκε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας για την εργατικότητα που έχουν επιδείξει και την ευσυνειδησία τους, σημειώνοντας πως ήταν με αυτά τα στοιχεία “που κρατήθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές η Υπηρεσία στον αναπνευστήρα κάποτε και συνέχισε να παράγει το πολύ σημαντικό, νευραλγικό έργο το οποίο της ανατίθεται”.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της θερμά για την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε τα τελευταία αυτά χρόνια και για την στήριξη την οποία παρείχαν στον Γενικό Εισαγγελέα», ανέφερε.

Ευχήθηκε όπως η Υπηρεσία αυτή δει ακόμα καλύτερες ημέρες, σημειώνοντας πως είναι σίγουρος για αυτό, και υποσχέθηκε στον κ. Σαββίδη και στον κ. Αγγελίδη ότι ο ίδιος θα είναι αρωγός σε ό,τι χρειαστούν.

  • Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως αναλαμβάνει τη σκυτάλη «από τον φίλο Κώστα Κληρίδη, ένα καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της δικαιοσύνης, ο οποίος στην πολυετή του θητεία τόσο ως διαπρεπής δικαστής αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα.

Είπε πως συνεργάστηκαν άψογα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. Σημείωσε πως στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει σήμερα, η καθοδήγηση και η βοήθεια του Κώστα Κληρίδη θα του είναι πολύ σημαντική.

«Με απόλυτη επίγνωση του καθήκοντος της θέσεως που αναλαμβάνω θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, με σεμνότητα, με εντιμότητα και με ακεραιότητα, σε χαμηλούς τόνους, με μόνο σκοπό και στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και το καλό και ωφέλιμο της χώρας μας και των πολιτών», είπε.

“Δεσμεύομαι να διασφαλίσω να τιμήσω και να υπηρετήσω πιστά τον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ένα θεσμό που είναι ταυτόσημος με τη διασφάλιση της συνταγματικής λειτουργίας του κράτους και του κράτους δικαίου, που αποτελεί τη θεμελιώδη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος”, πρόσθεσε.

“Προς τούτο θα πράττω και θα ενεργώ πάντοτε σε αυτό και μόνο το πλαίσιο”, είπε.

«Με αποκρυσταλλωμένο στόχο και πρόγραμμα, σε στενή συνεργασία με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και όλες και όλους εσάς τους νέους συνεργάτες μου θα εργαστώ άοκνα, με αφοσίωση και με ζήλο και θα εξασκήσω τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μου με απόλυτη εντιμότητα και προσοχή, κωφεύοντας σε οποιανδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού ή έξωθεν παρεμβάσεων», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας, είπε πως προβλέπει σε συνεργασία με όλους και τον καθένα από αυτούς σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους. Επεσήμανε πως υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας «και μαζί θα δουλέψουμε μαζί σαν μια ομάδα για να τον φέρουμε σε πέρας».

Πρόθεσή μου είναι να επενδύσω στην αξιοποίηση της δεδομένης ποιότητας, των γνώσεων και των ικανοτήτων όλων εσάς για τη διαχείριση των πολύπλοκων και εξειδικευμένων θεμάτων που προκύπτουν στη βάση εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης της τεχνολογίας με στόχο την αύξηση της ποιότητας, παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως θα εργαστεί σκληρά για συνέχιση του έργου της μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας και πως επιθυμία του είναι να καταστήσει το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας κοινωνό και συμμέτοχο στην όλη προσπάθεια.

Ανέφερε πως η πόρτα του θα είναι πάντοτε ανοικτή για όλους και θα είναι πάντοτε δίπλα τους για την επίλυση όλων των προβλημάτων. «Το μόνο που ζητώ από εσάς είναι σκληρή δουλειά, εντιμότητα, ειλικρίνεια και διάθεση απόλυτης συνεργασίας», ανέφερε.

  • Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης είπε πως «ο απλός πολίτης έχει προσδοκίες. Σε αυτές τις προσδοκίες πρέπει να ανταποκριθούμε με αφοσίωση, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια», και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον επέλεξε για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα πράξει στο έπακρο το καθήκον του.

«Εκείνο που δηλώνω είναι πως αποδέχτηκα τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για να δουλέψω μαζί σας. Τονίζω το μαζί σας. Μόνος του κανένας δεν μπορεί, όσο και να δουλέψει, να αποδώσει όσα αποδίδει η ομάδα μαζί. Ειδικά όταν η ομάδα αποτελείται από άξιους και καταξιωμένους νομικούς όπως εσάς. Σκοπός μου και στόχος μου είναι να διαφυλάξουμε την αξία, τον σεβασμό και την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ως της αρμόζει. Θα εργαστούμε μεθοδικά και συστηματικά, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας και κατ’ επέκταση της πολιτείας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως υπάρχει το όραμα και η όρεξη για δουλειά και διαβεβαίωσε πως «από τη θέση μου θα είμαι πάντα δίπλα σας, να σας στηρίξω, να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας και εννοείται πως δεν θα κλείσω την πόρτα για τις οποιεσδήποτε ανησυχίες σας».

  • Είπε ακόμη πως έζησε τον άνθρωπο Κώστα Κληρίδη σε πολύ δύσκολες και έντονες στιγμές. «Ένα έχω να πω: Η τιμιότητα και αξιοπρέπεια του δεν χωρούσαν εκπτώσεις. Άφησε το δικό του στίγμα στην Υπηρεσία. Εργάστηκε σκληρά με κύρια χαρακτηριστικά την ανιδιοτέλεια, τον σεβασμό στις αρχές δικαίου και έθεσε γερές βάσεις για να συνεχίσουμε το έργο που παραδίδει».

Ακολούθως οι κύριοι Κληρίδης, Σαββίδης και Αγγελίδης μίλησαν στον χώρο της εξόδου από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας προς το προσωπικό της που μαζεύτηκε εκεί για να αποχαιρετίσει τον Κώστα Κληρίδη.

Αποχαιρετώντας τα μέλη του προσωπικού, ο κ. Κληρίδης τα ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία που είχαν. Είπε εξάλλου πως με τις όχι ευχάριστες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες εάν υπήρχε κανένας που δεν ήξερε ότι τα γενέθλιά του είναι στις 8 Ιουλίου σίγουρα τώρα θα το έχει μάθει. Ανέφερε πως είχε την υποχρέωση, όπως την αισθάνθηκε, να πάρει αιφνίδιες αποφάσεις.

Είπε πως «παραλάβαμε τη Νομική Υπηρεσία πολύ υποστελεχωμένη, με διάφορα προβλήματα, αλλά μέσω των δυσκολιών και αντιξοοτήτων καταφέρατε να συνεχιστεί η παραγωγή του έργου με κάθε αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα. Μπορεί να είσαστε λίγοι αλλά πιστεύω είσαστε εκλεκτοί και πρέπει να πω ότι είμαι περήφανος που είχα ηγηθεί αυτής της Υπηρεσίας με τα επίλεκτα αυτά, έστω και λίγα στελέχη, τα οποία έχουν κατορθώσει μέσα από τις αντίξοες αυτές συνθήκες όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να παράξουν ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πιστεύω ότι έχει βοηθήσει τη χώρα μας», σημείωσε.

Είπε πως η πιο σημαντική και συγκινητική έκφραση συμπαράστασης προς αυτόν ήταν η πρόσφατη αυθόρμητη εκδήλωση των μελών του προσωπικού της Νομικής Υπηρεσίας.

Αποχαιρετώντας εκ μέρους του προσωπικού τον κ. Κληρίδη, η Εισαγγελέας Εύα Παπακυριακού είπε, μεταξύ άλλων, πως αυτός αποδέχθηκε τον διορισμό στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και τη Νομική Υπηρεσία, και σημείωσε πως επί εποχής του υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες όπως οι υποθέσεις Βγενόπουλου, FBME και άλλες. Ήχθησαν επίσης ενώπιον δικαστηρίου υποθέσεις διαφθοράς εναντίον δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων και υπήρξαν ήδη καταδίκες και δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, άλλες δε βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων υπό εκδίκαση, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν δύσκολες στιγμές για τον ίδιο και τη Νομική Υπηρεσία, που ο κ. Κληρίδης κλήθηκε να τις χειριστεί, και πως έχουν αναγνωριστεί το ήθος και η τιμιότητά του. Επίσης αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες που κατάβαλε για αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας και για αναβάθμιση των λειτουργών τους, προχωρώντας σε μέτρα και προσπάθειες που για πρώτη φορά έγιναν μέχρι σήμερα.

Η κ. Παπακυριακού διαβεβαίωσε επίσης τον νέο Γενικό Εισαγγελέα και τον νέο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι το προσωπικό θα συνεργαστεί μαζί τους για να πετύχουν στο δύσκολο έργο τους.

Ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως με τον κ. Αγγελίδη θα μπορέσουν να χαράξουν μια νέα πορεία “στην οποία θέλουμε τη συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς από εσάς”.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε με εργατικότητα, εντιμότητα, χαμηλούς τόνους, σοβαρότητα, ισονομία και να διασφαλίσουμε αυτό που η ύψιστη αυτή θέση μας επιβάλλει”, είπε.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη Νομική Υπηρεσία, σημειώνοντας πως ο κ. Κληρίδης ανέβασε πολύ τον πήχη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο ΝΕWS GOOGLE

Νέος ΥΠΑΜ, Πετρίδης: Άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Ελλάδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: