“Χρήσιμη κουβέντα” Μητσοτάκη και Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι το επίπεδο έντασης είναι πολύ υψηλό…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες τους. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press (Derek Gatopoulos) από την Αθήνα αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν,  επικεντρώθηκαν στις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού και σε θέματα που σχετίζονται με το άνοιγμα των συνόρων και τα ταξίδια επισκεπτών, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων.  Και οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Σημειώνεται, ότι η ένταση ήταν υψηλή μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων του ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί μετανάστες για να ασκήσει πίεση στη γείτονα χώρα, μετά τη δήλωση της Άγκυρας στα τέλη Φεβρουαρίου ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ανοιχτά σε όλους εκείνους που ήθελαν να διασχίσουν.

Ένα άλλο σημείο έριδας, αποτελούν τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι εδαφικές διενέξεις στο Αιγαίο Πέλαγος που διαιρούν τις δύο χώρες, με τις δύο χώρες να έχουν φτάσει στο χείλος του πολέμου τρεις φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο στην Αθήνα, ο οποίος είχε και γνώση των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν τίποτα σχετικά με τις διαφορές, αλλά συμφώνησαν ότι το επίπεδο έντασης είναι πολύ υψηλό και ότι η άμεση επικοινωνία στο υψηλότερο επίπεδο θα ήταν χρήσιμη και θα πρέπει να συνεχιστεί.

ΠΗΓΗ: Greek, Turkish leaders speak after months of tension

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος σχηματίζουν ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας, λένε οι Γερμανοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: