Ζέστη και σκόνη την Τρίτη: Έξι βαθμοί πάνω από τα κανονικά, η θερμοκρασία στα νότια πελάγη [χάρτες]

File Photo: Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό με την αφρικανική σκόνη να καλύπτει την πόλη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Μικρή περαιτέρω υποχώρηση του κύματος ζέστης. Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια. Κατά τόπους αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα..

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 19 Μαΐου σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τις θερμές ώρες της ημέρα στη Βόρεια Ελλάδα οι νεφώσεις τοπικά θα πυκνώσουν και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από10 έως 30 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 33 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 37, στη Θεσσαλία από 15 έως 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 33 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36 με 37 βαθμούς ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες ενδέχεται να αγγίξουν τοπικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις και αυξημένες κατά περιόδους συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 31 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-05-2020

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, της τάξης των 3 με 5 βαθμών Κελσίου.

Σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών στα νότια πελάγη

Λόγω των εξαιρετικά θερμών για την εποχή αερίων μαζών που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά, τα νοτιότερα πελάγη έχουν θερμανθεί σε επίπεδα έως και 6 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Αυτό αποτυπώνεται στο χάρτη που ακολουθεί, όπου παρουσιάζεται η απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε σχέση με τις κανονικές για εποχή τιμές της.

Παράλληλα, στους 40 C έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι της Δευτέρας 18/05, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και ο οποίος παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα μόνο ένας σταθμός του δικτύου μας ξεπέρασε τους 40 βαθμούς και πιο συγκεκριμένα στη Γόρτυνα Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν 40.2 C.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΤΕΟ

Μικρή υποχώρηση του κύματος ζέστης σήμερα: Αραιές νεφώσεις, συγκεντρώσεις σκόνης και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: