Ξανά στο τραπέζι οι αμυντικοί σχεδιασμοί της Ε.Ε.: Είναι όνειρο απατηλό η κοινή άμυνα της Ευρώπης;

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. EPA, OLIVIER HOSLET




Αναφερόμενο στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο της ιστοσελίδας DefenseNews (κείμενο του Sebastian Sprenger) επισημαίνει ότι οι αμυντικοί σχεδιασμοί της Ε.Ε. τίθενται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να δώσει εκ νέου πνοή στην οικονομία της.

Αν και προβλέπεται χαμηλότερη από την αρχική χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων -του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου και της πρωτοβουλίας Στρατιωτικής Κινητικότητας- στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, ωστόσο, η εγγραφή των ποσών που αντιστοιχούν στα προγράμματα αυτά (8 δις ευρώ, αντί του σχεδιαζόμενου αρχικού ποσού των 13 δις ευρώ) υποδηλώνει μια ορισμένη αναβάθμιση του επιπέδου δαπανών που προβλέπονται για την άμυνα.

Όπως επισημαίνεται, οι αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν μη δημοφιλή τομέα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι αξιοσημείωτο ότι στο πολιτικό κείμενο ‘Next Generation EU’, που εκφώνησε η von der Leyen, δεν γίνεται μνεία στην οικοδόμηση στρατιωτικής ικανότητας της Ένωσης.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι υποστηρικτές των αμυντικών δαπανών πιστεύουν ότι μια εύρωστη στρατιωτική συνεργασία θα μπορούσε να ενισχύσει την ΕΕ στην προσπάθειά της να εδραιώσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή με άλλους παίκτες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Σύμφωνα με την Υβόννη-Στεφανία Ευσταθίου, Ελληνίδα αναλύτρια επί αμυντικών θεμάτων, με εξειδίκευση στην δομημένη ευρωπαϊκή συνεργασία PESCO, η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου και των συνδεόμενων με αυτό προγραμμάτων, διασφαλίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ορισμένων έργων σε πολλά κράτη-μέλη, και επίσης ενισχύει την αμυντική συνεργασία, καθώς ευνοείται η συνεργατική έρευνα και τα κοινά αναπτυξιακά προγράμματα.

Η κα Ευσταθίου τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό που λείπει είναι να προσδιορίσει η ΕΕ το πού επιδιώκει να κατευθυνθεί στον αμυντικό τομέα και να καθορίσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και τις στρατιωτικές της απαιτήσεις.

Τα μειωμένα κονδύλια που προορίζονται για το πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας, συνεχίζει το άρθρο, υποδηλώνουν ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προβούν σε μεγαλύτερες εθνικές δαπάνες για την αναβάθμιση των γεφυρών, καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ταχύτερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως τονίζεται, θεωρείται κρίσιμο για τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τη Συμμαχία να έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση συμπληρωματικής χρηματοδότησής του για την επίσπευση των έργων, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: The European Union’s defense ambitions are still showing signs of life

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: