Βαρύ το κτύπημα στην Υεμένη: 110.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας μέσα στο 2020, ενώ ο κορωναϊός εξαπλώνεται

FILE PHOTO: Είναι τραγική η κατάσταση στην Υεμένη. Υπάλληλος του υπουργείου Υγείας απολυμαίνει χώρους στη Σανάα από τη χολέρα και τον κορωναϊό. EPA, YAHYA ARHAB




Πάνω από 110.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις 290 από τις 333 περιφέρειες της εμπόλεμης χώρας από τον Ιανουάριο, διευκρίνισε το OCHA, προειδοποιώντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσβληθούν αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο των βροχών, που άρχισε τον Απρίλιο και διαρκεί συνήθως μέχρι τον Αύγουστο.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τη χολέρα και τουλάχιστον 2.000 υπέκυψαν από το 2017 ως το 2019 στην Υεμένη, όπου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.

Στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς πάνω από τις μισές υποδομές υγείας. Το σύστημα υγείας, εξαιρετικά αποδυναμωμένο, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονες επιδημίες χολέρας, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού.

Και η κατάσταση χειροτερεύει: χθες Παρασκευή διαγνώστηκε νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, στην επαρχία Τάιζ (νοτιοδυτικά), με τον επίσημο απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε επτά ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και 2 νεκρούς από την COVID-19.

Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και μια από τις πιο ευάλωτες του πλανήτη μπροστά στην πανδημία. Η επιβίωση του 80% του πληθυσμού, ή 24 εκατ. κατοίκων της Υεμένης, εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και 10 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Πληροφορίες από Xinhua-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαναά, Yemen

Εμφανίστηκε ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, ισχυρίζονται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης: Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: