Τζιτζικώστας: «Η Τουρκία παραμένει φορέας του ιού της μισαλλοδοξίας και της προκλητικότητας»

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 24/4/2020 επιμνημόσυνη δέηση στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Photo via Press Office ΠΚΜ
«Δεν υπάρχει πιο φρικτό και αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από τη γενοκτονία. Και δεν υπάρχει πιο μεγάλη, πιο βαριά ευθύνη, από το να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά στο μέλλον. Γι’ αυτό και η μνήμη, πηγαίνει πάντα δίπλα – δίπλα με το καθήκον», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επιμνημόσυνη δέηση στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη στις 24/5 αναφέρθηκε στα χιλιάδες θύματα και το βάρος της ευθύνης, ενώ με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας για την τραγική περίοδο, αλλά τη σημερινή της προκλητικότητα.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «είμαστε σήμερα εδώ, με πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους που οφείλουμε να σηκώσουμε. Η μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που αποτέλεσαν τα αθώα θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας, πρέπει να μείνει άσβεστη. Και μαζί με αυτή την ιστορική μας ευθύνη, είναι εθνικό μας καθήκον, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση την Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι πράγματι βαρύ το χρέος που φέρουμε στους ώμους μας, εδώ όμως θα δείξουμε την ψυχή μας, που πρέπει να είναι αντάξια τον αδερφών μας, Ελλήνων του Πόντου».

Το μήνυμα του κ. Τζιτζικώστα για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ήταν ξεκάθαρο: «Είναι σημαντικό, το έθνος μας να μην ξεχάσει ποτέ. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα, να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Γιατί τα φρικτά εγκλήματα κατά ολόκληρων εθνών δεν παραγράφονται, αλλά απαιτούν δικαίωση. Και η δικαίωση δεν είναι φυσικά, ούτε η εκδίκηση, ούτε ένας νέος φόρος αίματος. Δικαίωση είναι η συγγνώμη. Δικαίωση για τις ψυχές των αθώων θυμάτων, είναι η ανάληψη της ευθύνης για το έγκλημα που διαπράχθηκε. Και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά στο παρελθόν. Δεν είναι καν ζήτημα ικανοποίησης συναισθημάτων. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού, είναι η βάση για ένα βιώσιμο μέλλον. Δεν μπορεί άλλο η Τουρκία να κλείνει τα μάτια και να παραποιεί την ιστορική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες σε μία Γενοκτονία, η Γενοκτονία είναι έγκλημα, τελεία και παύλα. Και η Τουρκία οφείλει να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη. Δυστυχώς όμως, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία παραμένει φορέας του ιού της μισαλλοδοξίας και της προκλητικότητας. Αντί μετά από τόσες δεκαετίες να αναπτύξει αντισώματα απέναντι σε κάθε είδους φανατισμό, έχει μόνιμη ανοσία στην ιστορική αλήθεια. Μια ανοσία που προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση των υγιών σχέσεων για το μέλλον που θέλουμε. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο και η Ιστορία μας. Και θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος, με την ίδια πίστη, τον αγώνα για την πλήρη δικαίωση, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και όσο και αν άργησε, η ημέρα αυτή θα ‘ρθει. Και θα είμαστε εδώ, μπροστά στο μνημείο, στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας, για την τιμή και τη μνήμη, των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αιωνία η μνήμη τους».

Με πληροφορίες από ΔΤ της ΠΚΜ

Καλαφάτης: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal