Τρία κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το Σιν Φέιν στην Ιρλανία

File photo: Το σύνθημα του Σιν Φέιν είναι η “Ιρλανδική Ενότητα”. Photo via [email protected]




Τα δύο κύρια παραδοσιακά ιρλανδικά κεντροδεξιά κόμματα και οι Πράσινοι συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

χωρίς το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, παρότι αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

“Οι ηγέτες του Φιάνα Φέιλ, του Φίνε Γκάελ και των Πρασίνων συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση”, δήλωσε εκπρόσωπος του Φιάνα Φέιλ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν την Πέμπτη, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την κρίση του νέου κορονοϊού, η οποία έχει ήδη σκοτώσει 1.319 ανθρώπους στη χώρα.

Από τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, οι οποίες δεν οδήγησαν σε καμιά ξεκάθαρη πλειοψηφία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα αυτά.

Το κόμμα του, το Φίνε Γκάελ, υπέστη σοβαρή ήττα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 35 έδρες σε σύνολο 160. Ο ιστορικός αντίπαλός του, το Φιάνα Φάιλ, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, 38 βουλευτές του εξελέγησαν.

Η μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών προήλθε από την ιστορική νίκη του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας, το οποίο απέσπασε το 24,5% των ψήφων, τερματίζοντας έτσι έναν αιώνα πολιτικής εναλλαγής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρώων κομμάτων.

Το Σιν Φέιν έγινε η δεύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο, με 37 έδρες.

Ωστόσο αυτό το κόμμα, που άλλοτε θεωρείτο η πολιτική βιτρίνα του IRA (Iρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), παραστρατιωτικής οργάνωσης που αντιτίθεται στη βρετανική παρουσία στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν κατάφερε να βρει αρκετούς συμμάχους για να σχηματίσει έναν συνασπισμό 80 βουλευτών, απαραίτητος αριθμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Φίνε Γκάελ, το Φιάνα Φέιλ και οι Πράσινοι έχουν και τα τρία κόμματα μαζί 85 βουλευτές.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δουβλίνο, Ιρλανδία

Έρευνα: Ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό στη Γερμανία είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal