Οι φίλοι του Ερντογάν στοχοποιούν τον Βαρθολομαίο ως φίλο του Γκιουλέν: Ρατσιστικές επιθέσεις φοβάται το Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι. Φωτογραφία ΝΙΚΟΣ Μαγγίνας, Οικουμενικό Πατριαρχείο




Ειδική έκδοση 176 σελίδων του τουρκικού φιλοϊσλαμικού περιοδικού “Gerçek Hayat”, που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο της γνωστής φιλοκυβενητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, στοχοποιεί ηγετικά μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών στοχοποιεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, αλλά και γνωστούς Τούρκους πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ισχυριζόμενη ότι συνεργάστηκαν με το κίνημα του Φετουλάχ Γιουλέν.

Η ειδική έκδοση με τίτλο “ΦΕΤΟ: Ποιος είναι ο αρχιτρομοκράτης Φετουλάχ Γκιουλέν; 100 ετών ιστορία της πιο ποταπής τρομοκρατικής οργάνωσης”, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και θα μείνει στην κυκλοφορία έως τον Σεπτέμβριο του 2020, στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι ήταν μεταξύ εκείνων που βοήθησαν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν να οργανώσει το (αποτυχημένο) πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Μάλιστα δημοσιεύει στο εξώφυλλό τις φωτογραφίες ορισμένων από εκείνους που στοχοποιεί ως συνεργάτες του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων και τη φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στοχοποιείται επίσης ο Αρχιραββίνος της εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας, ο πρώην Πατριάρχης της Αρμενίων της Τουρκίας Σνόρκ Καλουστιάν, αλλά και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’.

Η λίστα αναφέρει επίσης ονόματα αποθανόντων Τούρκων (όπως του Ισμέτ Ινονού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,) ανώτατων στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ της Τουρκίας αλλά και ξένων ηγετών όπως της Χίλαρι Κλίντον.

Με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει πως το δημοσίευμα «στοχοποιεί μέλη της κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς».

Επίσης, σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αναρτήθηκε χθες -στα ΜΚΔ που χειρίζεται (fb)- αναφέρονται τα εξής:

«Σε δημοσίευμα του περιοδικού Gerçek Hayat στοχοποιούνται μέλη των (σσ μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.

Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαίτερα λυπηρή η πράξη τόσο είναι και ιδιαίτερα σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο Κράτος μας.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως κάνοντας την ανακοίνωση αυτή στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».

Επίσης, η εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter (9/5) αναφέρει -για το ίδιο γεγονός- τα ακόλουθα:

«Καταδικάζουμε την διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους -μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το αφιέρωμα του περιοδικού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έγκυρων μέσων και δημοσιογράφων. Μάλιστα ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν στηλιτεύει την έκδοση που στοχοποιεί θρησκευτικούς ηγέτες.

«Το περιοδικό Gerçek Hayat είναι ένα έντυπο, που δημοσιεύεται από περιθωριακούς τύπους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μουράτ Γετκίν.

Ανήκει στο Ketebe Publishing, το οποίο ανήκει στο Aybayraklar Media Group, που εκδίδει επίσης την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Ιδιοκτήτης είναι ο Μουσταφά Αλμπαϋράκ (με πολύ στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν) και αρχισυντάκτης είναι ο Μπουρχάν Ιστεντζί.

Το περιοδικό Gerçek Hayat δεν στοχοποιεί μόνο μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Τουρκία. Δημοσιεύει επίσης συχνά περιεχόμενο κατά του Ατατούρκ, καθώς ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας δεν είναι αρεστός στους περισσότερους ισλαμιστές λόγω της κατάργησης του χαλιφάτου και της υιοθέτησης του κοσμικού καθεστώτος στην Τουρκία. Ο ιστορικός Μουσταφά Αρμαγάν, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής αυτού του τουρκο-ισλαμικού συντηρητισμού, συγκαταλέγεται μεταξύ των συμβούλων σύνταξης του περιοδικού, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ των εκδοτών και συγγραφέων ενός άλλου περιοδικού στον όμιλο του Αλμπαϋράκ, το Derin Tarih (Βαθιά ιστορία).

«Επομένως, οι άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι οι μη μουσουλμάνοι στην Τουρκία είχαν υποστηρίξει τον κίνημα FETÖ, δεν είναι άσχετοι άνθρωποι», λέει ο Μουράτ Γετκίν. «Το αντίθετο. Βρίσκονται στο pay roll μιας ομάδας μέσων που είναι από τις πιο αγαπημένες των κυβερνήσεων του AKP. Οι πηγές στις οποίες μίλησα κατά την έρευνά μου για αυτό το ζήτημα ανέφεραν ότι για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν».

Η Aybayraklar Holding δεν διαθέτει μόνο μέσα ενημέρωσης. Είναι επίσης γνωστός για τους διαγωνισμούς που «κέρδισε» από τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ειδικά όταν το AKP κατείχε ακόμη τον δήμο. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του ομίλου με το δήμο διατηρήθηκαν, ακόμα και τώρα που δήμαρχος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου της αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου είχε ακυρώσει το διαγωνισμό ενοικίασης αυτοκινήτων που είχε προηγουμένως η Aybayraklarlar Holding, επειδή θεωρήθηκε «σπατάλη». Αναφέρεται, ωστόσο, ότι ο Αντέμ Αλτουνσόι, γαμπρός του αντιπροέδρου της Albayraklar Holding, Νουρί Αλμπαϋράκ, κέρδισε εκ νέου το διαγωνισμό με άλλη εταιρεία.

Επίσης, η Tümosan, μια άλλη εταιρεία του ομίλου, κέρδισε διαγωνισμό 190 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δεξαμενών για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2015.

Ο όμιλος Αλμπαϊράκ ίναι γνωστό ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα και τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ήταν κουμπάρος και στο γάμο της κόρης του Νουρί Αλμπαϊράκ το 2002, όπως επίσης και παρών στην τελετή αρραβώνων του γιου του το 2012.

Πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τουρκικά μέσα ενημέρωσης
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Άνοιξε και πάλι μετά από 11 χρόνια ο Άγιος Νικόλαος Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: