Τουρκική λογοκρισία στο Netflix: Εντολή να αποσυρθεί επεισόδιο σειράς που εμφάνιζε «κακό» έναν Τούρκο Πρόεδρο

File Photo: Στιγμιότυπο από τηλε – εγκαίνια νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS




Το Netflix αναγκάστηκε να αποσύρει άρον – άρον από την Τουρκία ένα επεισόδιο της σειράς «Designated Survivor» στο οποίο ο χαρακτήρας του Τούρκου πρόεδρος εμφανιζόταν ως «κακός», κατόπιν απαίτησης αρμόδιας Αρχής της Άγκυρας.

«Κατόπιν απαίτησης από την αρμόδια τουρκική αρχή, αποσύραμε ένα επεισόδιο της σειράς  «Designated Survivor» από το Netflix στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθούμε με τους νόμους τη χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διαδικτυακός γίγαντας.

Οι Τούρκοι λογοκριτές απαίτησαν, μεταδίδει το Variety,  να φύγει από την πλατφόρμα της Netflix το επεισόδιο 7, το οποίο εμφανίζει έναν Τούρκο Πρόεδρο ονόματι Φατίχ Τουράν, να δέχεται επίθεση από την αντιπολίτευση ενώ εκείνος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η συμμόρφωση του Netflix με την εντολή της τουρκικής κυβέρνησης είναι μεν εναρμονισμένη με την πολιτική της εταιρίας να συμμορφώνεται με τους εγχώριους κανονισμούς και νόμους προκειμένου νου να εξασφαλίζεται η παρουσία της σε μία χώρα», αλλά μία τέτοια περίπτωση λογοκρισίας σίγουρα δεν συνιστά και το πλέον σύνηθες γεγονός.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Variety, υπήρξαν ακόμη εννέα περιπτώσεις παγκοσμίως που το Netflix αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στη λογοκρισία.

Η πιο πρόσφατη καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2019 όταν το Netflix απέσυρε επεισόδιο του «Patriot Act With Hasan Minhaj» στη Σαουδική Αραβία .

Ο λόγος ήταν τότε ότι η δημοφιλής πλατφόρμα αντιμετώπισε νομική απειλή από τη χώρα για ένα επεισόδιο όπου ένας κωμικός σατιρίζει τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και γελοιοποιεί τις απόπειρες της Σαουδικής Αραβίας να εξηγήσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το 2017 επίσης το Netflix απέσυρε, κατόπιν απαίτησης των βιετναμέζικων αρχών,  την ταινία του Stanley Kubrick «Full Metal Jacket».

Με πληροφορίες από Variety

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: