Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτες στην Τρίπολη: Τον Χάφταρ κατηγορεί η πλευρά Σάρατζ

File Photo: Στρατιωτικές δυνάμεις της πολιτοφυλακής Μισράτα, προσεγγίζουν την Τρίπολη για να ενωθούν με τις εκεί κυβερνητικές δυνάμεις. EPA, STRINGER




Τουλάχιστον 13 άμαχοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από πυρά ρουκετών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, δήλωσε σήμερα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE).

Ρουκέτες έπληξαν σήμερα πριν από την αυγή μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της πόλης, τη Ζαβιγιάτ αλ-Νταχμάνι, όπου βρίσκονται το υπουργείο Εξωτερικών της ΚΕΕ και οι πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Αμίν αλ Χασέμι.

Ο Χασέμι κατηγόρησε τις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την προέλευση των πυρών και καταδίκασε μια επίθεση «που αντιβαίνει στους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους που διασφαλίζουν την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών».

Από προχθές, Τετάρτη, συνολικά 15 άνθρωποι –13 άμαχοι και δύο αστυνομικοί– έχουν σκοτωθεί και 50 άλλοι άμαχοι έχουν τραυματιστεί από πυρά ρουκετών που έθεσαν στο στόχαστρο διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Χασεμί.

«Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές, κυρίως στην Αμπού Σλιμ και την Τατζούρα», νότια και ανατολικά, αντίστοιχα, της Τρίπολης, πρόσθεσε.

Στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μαίνεται μια φονική σύγκρουση μετά την έναρξη τον Απρίλιο του 2019 επίθεσης του στρατάρχη Χάφταρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, ΚΕΕ.

Η ΚΕΕ επιρρίπτει στις δυνάμεις του Χάφταρ την ευθύνη για τις ρουκέτες και τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συνοικιών της πρωτεύουσας που προκαλούν σχεδόν καθημερινά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται παρά τη μονομερή εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί στις 30 Απριλίου από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την οποία απέρριψε η ΚΕΕ. Η τελευταία δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον στρατάρχη Χάφταρ, κατηγορώντας τον ότι έχει παραβιάσει κατ΄επανάληψη συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός.

Οι μάχες συνεχίζονται νότια της λιβυκής πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές της δυτικής Λιβύης, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και αραβικών και δυτικών χωρών για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μέχρι τώρα εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.

Ο στρατάρχης Χάφταρ και η ΚΕΕΕ διεκδικούν την εξουσία στην πετρελαϊκή χώρα: ο πρώτος ελέγχει το ανατολικό και ένα τμήμα του νότου της χώρας και η δεύτερη τη δυτική Λιβύη περιλαμβανομένης της Τρίπολης.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη

 

Στο δρόμο που χάραξε ο φίλος του ο Ερντογάν,ο Σάρατζ: Καταγγέλλει ότι η “Ειρήνη” της ΕΕ ευνοεί τον Χάφταρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: