Το σχολείο του καθεδρικού δεν πρόκειται να κλείσει, λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Θα δέχεται μαθητές μέχρι την πέμπτη τάξη

Μαθητές μόνο μέχρι την 5η τάξη θα δέχεται το Σεπτέμβριο το Σχολείο του Καθεδρικού. Φωτογραφία greeknewsonline.com




Η συνεχής μείωση του αριθμού των μαθητών σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, υποχρέωσαν τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν να αναδιαρθρώσει το ελληνικό σχολείο, το οποίο θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 από το nursery μέχρι και την πέμπτη τάξη.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε και ήδη ανακοινώθηκε στους δασκάλους από τη διευθύντρια Francesca Mannino, καθώς με την αναστολή της λειτουργίας τριών τάξεων (6-8) θα μειωθεί ο αριθμός τους.

  • Το θέμα της βιωσιμότητας του σχολείου – που ξεκίνησε τη χρονιά με περίπου 70 μαθητές και έχει 62 – απασχολεί και την κοινότητα με τη σχολική επιτροπή, αλλά και την Αρχιεπισκοπή, καθώς η Αγία Τριάδα υπάγεται απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Καθώς είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες πως το σχολείο θα κλείσει, ρωτήσαμε στις αρχές της εβδομάδας τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
  • «Δεν υπάρχει απόφαση για να κλείσει το Σχολείο του Καθεδρικού, του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Όπως γνωρίζετε, από το Μάρτιο το Σχολείο του Καθεδρικού ήταν από τα πρώτα ελληνικά κοινοτικά σχολεία που μετέβη σε πλήρες ψηφιακό μοντέλο χρησιμοποιώντας το Zoom και άλλα διαδικτυακά εργαλεία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παραμένει αταλάντευτος στην αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει την ελληνική εκπαίδευση στις ΗΠΑ».

Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος που συμπληρώνει ένα χρόνο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, είχε δηλώσει ότι δεν θα κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο στις ΗΠΑ όσο είναι αρχιεπίσκοπος.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας, π. Ιωάννης Βλάχος, μας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Σχολείο του Καθεδρικού θα είναι ανοιχτό για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Λόγω της πανδημίας και άλλων παραγόντων, είμαστε αντιμέτωποι με χαμηλό ποσοστό εγγραφών και ως εκ τούτου, προσφέρουμε τις τάξεις από το nursery μέχρι την 5η. Ελπίζουμε ότι, καθώς θα ανακάμπτουμε από την πανδημία, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις εγγραφές και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα ακμάζον σχολείο».

Τί λέει η Σχολική Εφορία

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, Κώστας Ηλιάδης, μιλώντας στη Greek News, είπε ότι η σχολική επιτροπή, μαζί με την πρόεδρο της κοινότητας Στέλλα Παντελίδου και τον ταμία της κοινότητας, εργάστηκαν σκληρά για να μπορέσουν να δώσουν μια καλή λύση στο πρόβλημα που υπήρχε.

«Όταν άρχισε η σχολική χρονιά 2019 – 2020, χάθηκε το 50% των μαθητών που μπορούσαν να επιτρέψουν στο σχολείο και οι εγγραφές είχαν μειωθεί δραματικά, ιδιαίτερα στις τάξεις 6η με 8η. Οι αριθμοί στις τάξεις αυτές μειώθηκαν πολύ και φέτος η 8η τάξη που θα αποφοιτήσει έχει μόλις δύο μαθητές».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, ο κ. Ηλιάδης είπε πως προσλήφθηκε καινούργια διευθύντρια, η κυρία Francesca Mannino από το σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν. Ο προηγούμενος διευθυντής είχε μόλις παραμείνει ένα χρόνο στη θέση του.

«Η νέα διευθύντρια έχει ισχυρή προσωπικότητα κι ενίσχυση την εμπιστοσύνη των γονέων. Κι ενώ τα πράγματα βελτιώνονταν και φέραμε παιδιά στο nursery και στα προνήπια, ήλθε η πανδημία».

Το σχολείο ξεκίνησε την περασμένη χρονιά με περίπου 70 μαθητές, ενώ το 2018-2019 είχε 103. Το 2011, είχε 132 μαθητές. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς μαθητές είναι μη ελληνικής καταγωγής, καθώς το σχολείο του Καθεδρικού (με 19.000 δολάρια το χρόνο δίδακτρα) είναι ένα από τα φθηνότερα ιδιωτικά σχολεία του Μανχάταν, προσφέρει ασφάλεια και οι μαθητές του σταθερά γίνονται δεκτοί σε πολύ καλά λύκεια.

«Οι μικρές αριθμητικά τάξεις στο middle school (2, 4 και 5 μαθητών) αποθάρρυναν γονείς και μαθητές να επιστρέψουν την επόμενη χρονιά», είπε ο Κώστας Ηλιάδης, που είναι δικηγόρος και έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

  • Οι χαμηλές εγγραφές το έτος 2019-2020 προκάλεσαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο σχολείο. Παρόλα αυτά, μας είπε ο Κώστας Ηλιάδης, με τη βοήθεια και της κοινότητας κατάφεραν να κρατήσουν όλες τις δασκάλες και τα τμήματα.

«Σχεδιάζαμε μία μεγάλη εκδήλωση τον Απρίλιο για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του σχολείου, η οποία δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν έγινε. Κι επειδή ήταν πολύ δύσκολο να φέρουμε παιδιά στις τάξεις 6-8 θέσαμε κάποιες προθεσμίες (αρχικά το Φεβρουάριο και μετά το Μάρτιο) για να αποφασίσουμε. Λόγω της πανδημίας το αναβάλαμε για τον Απρίλιο. Πολλές οικογένειες υποφέρουν οικονομικά αυτό το διάστημα. Εξ αιτίας του μικρού αριθμού μαθητών, πίστευα ότι θα βοηθιόντουσαν οι μικρές τάξεις, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμόσουν εύκολα την κοινωνική αποστασιοποίηση. Δυστυχώς, οι αριθμοί των προεγγραφών για την επόμενη χρονιά στην 6η μέχρι 8η δεν ήταν καθόλου καλοί. Μόλις έξι παιδιά! Δυστυχώς με τόσο μικρό αριθμό δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων».

Την Τετάρτη ο κ. Ηλιάδης είχε συνάντηση με τους δασκάλους στους οποίους ανακοίνωσε τις αποφάσεις, ενώ ενημερώθηκαν και οι γονείς, ορισμένοι εκ των οποίων έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο από το νηπιαγωγείο μέχρι σήμερα.

«Θέλαμε να ενημερώσουμε τους πάντες εγκαίρως για να κάνουν τις διευθετήσεις τους, Να μην πάμε μέχρι το καλοκαίρι και να αφήναμε τα παιδιά χωρίς σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για τις δασκάλες, μερικές από τις οποίες θα κρατήσουμε για τις μικρότερες τάξεις».

Ο κ. Ηλιάδης υποστηρίζει ότι ίσως αυτή η απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί ακόμη και πέντε χρόνια νωρίτερα, βάζοντας ως στόχο να χτιστεί ένα middle school.

  • «Δεν έχουμε τα δικαίωμα να κλωτσάμε το τενεκέ για να πάει πιο κάτω και να έχει άλλος το πρόβλημα. Έπρεπε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να είμαστε σε θέση τον άλλο χρόνια να κάνουμε δύο μπροστά. Έχουμε πιθανότητες να οικοδομήσουμε το σχολείο για το μέλλον. Κι όπως είπα, δεν έχει ληφθεί απόφαση να κλείσει το middle school. Απλά λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης δεν έχουμε αρκετά παιδιά. Ίσως μπορέσουμε όμως να επιστρέψουμε αργότερα».

Το Σχολείο του Καθεδρικού κατόρθωσε από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων από το Δήμο Νέας Υόρκης να μετατραπεί σε ψηφιακό, προσφέροντας πλήρως μαθήματα στους μαθητές μέσω του διαδικτύου.

«Αυτό ικανοποίησε πλήρως τους γονείς», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, που τόνισε ότι σ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ούτε ένας δάσκαλος απολύθηκε ή τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι στο εικονικό σχολείο τα παιδιά θα είχαν τους ίδιους δασκάλους».

Με πληροφορίες από greeknewsonline.com, Απόστολος Ζουπανιώτης

Συγκίνηση στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το «στολίδι» του Χριστιανισμού στα βάθη της Αφρικής [photo,video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: