Το Περού καταγράφει νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από τον κορωναϊό σε 24 ώρες

FILE PHOTO: Καναδοί πολίτες περιμένουν έξω από την πρεσβεία της χώρας του στη Λίμα για να εγκαταλείψουν το Περού. EPA, Paolo Aguilar




Οι αρχές του Περού κατέγραψαν χθες Τετάρτη νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, αλλά ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει φθάσει πλέον στο «πλατό» της καμπύλης της επιδημίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα μακρύ πλατό, αν και ανοίξαμε τα δεδομένα μας για να αναλυθούν ξανά από το πανεπιστήμιο, από ιδιώτες και ξένα πανεπιστήμια», τόνισε ο Βίκτορ Σαμόρα, ο περουβιανός υπουργός Υγείας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός έκανε την τοποθέτηση αυτή αφού ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της πανδημίας βρίσκεται «ακόμη επιταχύνεται» στο Περού, όπως και στη Βραζιλία και στη Χιλή.

«Πρόκειται για μια μείωση βραδεία και προοδευτική. Αναμέναμε ότι θα ήταν πολύ πιο γρήγορη, αλλά η δυναμική της επιδημίας είναι διαφορετική», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο Σαμόρα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, οι αρχές κατέγραψαν 6.154 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τους 135.905 (+36% μέσα σε μία εβδομάδα).

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο (195) σήμανε επίσης νέο θλιβερό ρεκόρ, με το σύνολο των θυμάτων στη χώρα να πλησιάζει πλέον τα 4.000 (είναι 3.983), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Πιλάρ Μασέτι, είχε προειδοποιήσει πως αναμενόταν αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης.

«Έρχεται δύσκολη περίοδος, έρχονται δύσκολες εβδομάδες, διότι κόσμος θα αρρωσταίνει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε στην κορύφωση αλλά όπως βλέπετε, υπάρχουν διακυμάνσεις, αυτό είναι συνηθισμένο σε πανδημίες», δήλωσε η Μασέτι στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της περιφέρειας με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η χώρα ζει υπό περιορισμό σε εθνική κλίμακα εδώ και 73 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα, καθώς δεν παραμένει ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Αυτούς τους δύο μήνες, ο ένας Περουβιανός στους τέσσερις έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.

“ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Οι αρχές της Κολομβίας θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις αρχές του Ιουνίου, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ζητώντας μολαταύτα από τους πολίτες να παραμείνουν σε απομόνωση στα σπίτια τους και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για να αποτραπεί η διασπορά.

Η Μπογοτά κάνει λόγο για 803 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.000 και πλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η κυβέρνηση του Ντούκε επέβαλε καραντίνα σε όλη τη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

«Η πανδημία δεν έφυγε», προειδοποίησε ο Ντούκε σε βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο επόμενος «θα είναι πολύ σημαντικός μήνας για όλους μας», πρόσθεσε.

Οι τομείς της λιανικής και των υπηρεσιών υγείας — όσων δεν αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας — θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά όταν αρθεί το lockdown, όμως οι δημόσιες συγκεντρώσεις δεν θα επιτρέπονται, ενώ σε πρώτη φάση τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να κάνουν μόνο παραδόσεις γευμάτων σε πακέτο ή κατ’ οίκον, σημείωσε ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Δεν ξαναρχίζουμε την κοινωνική ζωή», ξεκαθάρισε ο αρχηγός του κράτους. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την (δημόσια) υγεία και τις ανθρώπινες ζωές και προχωρώντας μπροστά, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια ασθένεια που είναι γύρω μας για πολύ καιρό», συμπλήρωσε.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υποχρεούνται να μην υπερβαίνουν το 35% της χωρητικότητάς τους. Τα χερσαία σύνορα θα μείνουν κλειστά, ενώ οι διεθνείς πτήσεις, οι πτήσεις εσωτερικού και τα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων θα συνεχίσουν να τελούν υπό αναστολή μέχρι νεοτέρας.

Τα παιδιά ηλικίας 2 ως 5 ετών θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά από 1ης Ιουνίου, ενώ παιδιά και έφηβοι 6 ως 17 ετών θα επιτρέπεται να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για έως και μία ώρα. Οι ενήλικοι ως 70 ετών θα μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για δύο ώρες. Οι πολίτες άνω των 70 ετών και όσοι πολίτες θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να μη βγαίνουν από το σπίτι, αν και τους δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Πληροφορίες από AFP-REUTERS μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίμα, Peru – Μπογοτά, Colombia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: