Το Πακιστάν ζει μία τραγωδία: 97 νεκροί, τουλάχιστον 80 σοροί έχουν ανασυρθεί μετά το αεροπορικό δυστύχημα

Σοροί επιβατών του πακιστανικού αεροπλάνου μεταφέρονται από το αεροσδρόμιο σε γραφεία τελετών. EPA, REHAN KHAN




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή χθες, Παρασκευή, ενός Airbus A320 σε συνοικία του Καράτσι, της μεγάλης πόλης του νότιου Πακιστάν, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές.

Το αεροπλάνο της εταιρείας Pakistan International Airlines (PIA) συνετρίβη πάνω σε σπίτια ενώ προσέγγιζε στο αεροδρόμιο του Καράτσι. Ο τελευταίος απολογισμός, που κάνει λόγο για 97 νεκρούς και δύο επιζώντες, περιλαμβάνει όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της επαρχίας Σιντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι. Ένα τοπικό νοσοκομείο έκανε εξάλλου λόγο για ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο έδαφος.

Το αεροπλάνο προερχόταν από τη Λαχόρη, στο βόρειο Πακιστάν, και μετέφερε 98 ανθρώπους, σύμφωνα με την PIA. Ο ένας από τους δύο που επέζησαν της συντριβής είναι ο Ζάφαρ Μασούντ, ο πρόεδρος της Τράπεζας του Παντζάμπ, μιας από τις σημαντικότερες τράπεζες του Πακιστάν, διευκρίνισε ο πρόεδρος της PIA Άρσαντ Μαλίκ.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίσθηκαν σήμερα τα χαράματα, σύμφωνα με τις αρχές. Στη διάρκεια ολόκληρης της χθεσινής ημέρας, διασώστες και κάτοικοι έψαχναν στα συντρίμμια για να ανακαλύψουν θύματα της συντριβής. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε απανθρακωμένα πτώματα να φορτώνονται σε ασθενοφόρο.

«Υπήρχαν 91 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος» στην πτήση PK8303, «η οποία έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου στις 14:37» (12:37 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο εκπρόσωπος της PIA Αμπντουλάχ Χαφίζ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Άρσαντ Μαλίκ, το αεροπλάνο, ένα Airbus A320, βρισκόταν «στο στάδιο της τελικής προσέγγισης» στο αεροδρόμιο του Καράτσι όταν συνέβη η καταστροφή.

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε μπει σε υπηρεσία το 2004, πετούσε με τα χρώματα της PIA από το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus.

«Την τελευταία φορά που ακούσαμε από τον πιλότο, είπε πως έχει τεχνικό πρόβλημα», λέει ο Μαλίκ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. «Του είπαμε (…) πως δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι για την προσγείωση, όμως εκείνος αποφάσισε να κάνει στροφή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ιζάζ Άσμαντ Σαχ, ο πιλότος είπε πως «έχασε έναν κινητήρα» και μετά εξέπεμψε «σήμα κινδύνου».

  • Σφηνωμένος στην έξοδο κινδύνου

«Είδα έναν επιβάτη έξω από το αεροπλάνο. (…) Ήταν ζωντανός. Μιλούσε. Μου ζήτησε να τον σώσω, αλλά τα πόδια του ήταν σφηνωμένα στην έξοδο κινδύνου», αφηγήθηκε ο Ράτζα Άμζαντ, αυτόπτης μάρτυρας που προηγουμένως είχε δει ένα πτώμα «να πέφτει πάνω στο αυτοκίνητό» του. Πρόσθεσε πως δεν άκουσε «καμιά κραυγή» από άλλους επιβάτες την ώρα που το αεροπλάνο έπιανε φωτιά.

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν εξέφρασε «σοκ και θλίψη» για την καταστροφή και μέσω του Twitter απηύθυνε «τις προσευχές και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες» των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, στο αεροπλάνο επέβαιναν «πολλοί άνθρωποι που επέστρεφαν στο σπίτι τους για την Αΐντ» ελ-Φιτρ, τη γιορτή για το τέλος του ραμαζανιού, της σημαντικότερης γιορτής των μουσουλμάνων.

Το δυστύχημα σημειώθηκε μερικές μόνον ημέρες αφού η χώρα επέτρεψε να επαναληφθούν οι εσωτερικές εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερο από έναν μήνα στο πλαίσιο της μάχης κατά της διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως «προσεύχεται γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν και για τις οικογένειές τους». Οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του Πακιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή», έγραψε στο Twitter.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε τουλάχιστον 97 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή χθες ενός Airbus A320 σε μια κατοικημένη περιοχή του Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, λίγο πριν από το αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών. Δύο είναι οι επιζώντες.

Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροπλάνου συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον απολογισμό και οι επιχειρήσεις διάσωσης έληξαν το Σάββατο το πρωί, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της επαρχίας Σιντ

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής αναζητούσαν πιθανούς επιζώντες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας γερανός σήκωσε το κουφάρι του αεροπλάνου, ένα αεροσκάφος των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών (PIA), το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν και μετέφερε περίπου 100 επιβαίνοντες.

Μια ανακοίνωση των υπηρεσιών υγείας της επαρχία Σιντ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Καράτσι, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν δύο επιζώντες και τουλάχιστον 17 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν «έως ότου ανασυρθούν όλοι οι σοροί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της επαρχίας, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει 80 πτώματα από τα ερείπια», είπε.

«Υπήρχαν 91 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος» στην πτήση PK8303 «που έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 14:37» (12:37 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών (PIA), ο Αμπντουλάχ Χαν.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών, Άρσαντ Μάλικ, το αεροσκάφος ήταν στην «τελική προσέγγιση» στο αεροδρόμιο του Καράτσι όταν συνέβη ένα περιστατικό.

Το αεροσκάφος, που ξεκίνησε πτήσεις το 2004, πετούσε υπό τα χρώματα της PIA από το 2014, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Airbus.

«Το τελευταίο που ακούσαμε από τον πιλότο ήταν ότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα», είπε ο Χαν. «Του είπαν από το αεροδρόμιο ότι και οι δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι και μπορούσε να προσγειωθεί αλλά εκείνος αποφάσισε να κάνει μια στροφή (…) Είναι ένα πολύ τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Σαχ, ο πιλότος είπε ότι «έχασε έναν κινητήρα» και στη συνέχεια έστειλε «σήμα κινδύνου» στον πύργο ελέγχου.

Η Αζρα Πέσο, υπουργός Υγείας της επαρχίας Σιντ έκανε λόγο για τρεις επιζήσαντες. Άλλοι αξιωματούχοι της επαρχίας ανέφεραν έναν ή δύο.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος» από την καταστροφή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουλάχιστον ένας επιβάτης επέζησε μετά τη συντριβή αεροσκάφους των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή του Καράτσι, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πρόκειται για έναν τραπεζίτη ονόματι Ζαφάρ Μαχμούντ, ο οποίος επέζησε ως εκ θαύματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αμπντούρ Ρασίντ Κάνα.

Σύμφωνα με την πακιστανική αρχή πολιτικής αεροπορίας, στο αεροπλάνο, τύπου Airbus A320, επέβαιναν 91 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.

Η Airbus πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, ήταν ένα 15ετίας A320, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και είχε προορισμό το Καράτσι στα νότια της χώρας λίγο αφού η χώρα ξεκίνησε εκ νέου τις πτήσεις εσωτερικού στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο υπέστη απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες του, κατά την δεύτερη προσπάθειά του να το προσγειώσει, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net.

Ο πιλότος φαίνεται ότι ματαίωσε την πρώτη του προσπάθεια να το προσγειώσει και έκανε περιστροφή για να επιχειρήσει εκ νέου. Τότε ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τον ενημέρωσε ότι φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή, δηλαδή να βγαίνει εκτός πορείας.

Εκείνος απάντησε “Γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει τους κινητήρες” και ο ελεγκτής του έδωσε άδεια να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι.

Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δόθηκε πάλι άδεια από τον Πύργο Ελέγχου να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους. Μετά δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καράτσι, Pakistan

Πάνω από 335.000 οι θάνατοι από κορωναϊό σε όλο τον κόσμο: 5,1 εκατ. τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: