Το νέο σκηνικό στα ΜΜΜ από Δευτέρα: Έρχονται οι “βοηθοί επιβατών”-Υποχρεωτική η μάσκα

File Photo: Φορώντας μάσκα μέσα σε συρμό του Μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Όλα διαφορετικά θα είναι και στις συγκοινωνίες από τη Δευτέρα.

  • Σε 45 κομβικούς σταθμούς του μετρό θα βρίσκονται οι λεγόμενοι «βοηθοί επιβατών», που θα κάνουν συστάσεις για την ορθή τήρηση των μέτρων. Υποχρεωτική είναι η μάσκα ενώ οι πολίτες καλούνται να μη χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Από τη Δευτέρα αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα δρομολόγια στα ΜΜΜ θα πυκνώσουν. Πρωταρχικός στόχος, η αποφυγή συγχρωτισμού στα οχήματα και στους συρμούς των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Αναπόφευκτα ο κόσμος που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αυξηθεί ενόψει και της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

  • Η χρήση της μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική από τους επιβάτες καθώς επίσης και η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ τους. Κατάλληλοι μηχανισμοί του ΟΑΣΑ θα εποπτεύουν την τήρηση των μέτρων αυτών.

Το υπουργείο μεταφορών κάνει έκκληση προς τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο δακτύλιος δεν θα ισχύει για τον μήνα Μάιο και αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιβαίνουν σε ΙΧ, στους τρεις.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν έμειναν σπίτι κι εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα της κρίσης με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

  • Ο ΟΑΣΑ προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης της προσωποποιημένης κάρτας διαδρομών, χωρίς να μεταβούμε σε εκδοτήριο ή σε μηχάνημα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

Εύκολα και με ασφάλεια από το σπίτι μας, μπορούμε να επαναφορτίζουμε τις προσωποποιημένες κάρτες μας, κατεβάζοντας στο κινητό μας την εφαρμογή του ΟΑΣΑ Athena Card και χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική μας κάρτα.

«Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται ο συνωστισμός, ο κόσμος θα εξυπηρετείται καλύτερα και με ασφάλεια», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος.

  • Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει: Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύοντας την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας.

Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης. Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, αλλά επίσης δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Καραμανλής: Σε κανένα μέσο μεταφοράς χωρίς μάσκες

Σε κανένα μέσο μεταφοράς δεν θα μπει κανείς χωρίς μάσκα, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης του πλήθους στους σταθμούς. Θα υπάρχουν άνθρωποι στους μεγάλους σταθμούς για να βοηθούν τους επιβάτες να επιβιβάζονται με ασφάλεια.

«Θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο η ατομική ευθύνη.»

Ο υπουργός είπε ότι τα πρόστιμα θα τα επιβάλλει η αστυνομία. Ωστόσο, θα υπάρξει ανοχή στο ζήτημα μεταφοράς ανήλικων τέκνων, ειδικά για τους πολύτεκνους.

«Τη Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα», επεσήμανε συμπληρώνοντας ότι «προέχει η δημόσια υγεία».

Τέλος, ανακοίνωσε πως θα δοθεί πιστωτικό σε όσους είχαν προμηθευτεί μηνιαίες κάρτες και δεν τις χρησιμοποίησαν.

Με πληροφορίες από ΕΡΤΣΚΑΙ
Ρ. Σαβούρδου

Η νέα πραγματικότητα στα δοκιμαστήρια των καταστημάτων: Ψέκασμα με ατμό στα ρούχα, διαχωριστικό πλέξιγκλας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: