Τα τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει τον φίλο του Ερντογάν στη Λιβύη

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Photo via Twitter, @jensstoltenberg




Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στη Λιβύη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στολτενμπεργκ.

Τα παραπάνω ισχυρίζονται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πρώτο το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, σύμφωνα με το EHA News, ότι “δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ GNA με το στρατάρχη Χαφτάρ”, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζ στη Λιβύη”.

Το ερώτημα είναι τι εννοεί ο Γ.Γ. της Δυτικής Συμμαχίας, και αν οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν από τους Τούρκους. Διότι πρέπει να ληφθεί απόφαση απ’ όλα τα κράτη-μέλη για να επέμβει οπουδήποτε το ΝΑΤΟ. Δεν αρκεί μία δήλωση του κ. Στολτενμπεργκ.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικά” ρωτήθηκε:

  • Η Τουρκία βρίσκεται στο ΝΑΤΟ αλλά και στη Μεσόγειο -για παράδειγμα στη Συρία και τη Λιβύη- λειτουργεί με μία δική της ατζέντα σε αντίθεση με τους εταίρους. Ο Ερντογάν παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος;

Απάντησε ως εξής:

Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος. Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Haftar και η κυβέρνησή του Fayez al-Sarraj, η μόνη η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη. Γι’ αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωση, Anadolu

Στα πρόθυρα παγκοσμίου… πολέμου για το εμβόλιο: Η Κομισιόν ζητά από γαλλική εταιρεία να μη το δώσει στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: