Το Μονακό σε κατάσταση οργασμού για την επανεκκίνηση, αλλά χωρίς τουρίστες

File photo: Πολυτελή σκάφη όλων των μεγεθών κατά την διάρκεια του Monaco Yacht Show στο Πριγκιπάτο του Μονακό. EPA, SEBASTIEN NOGIER




Στο Μονακό, στις πολυτελείς βιτρίνες κοντά στο καζίνο, οι καθαρίστριες δουλεύουν εντατικά ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

: η ώρα της σταδιακής άρσης του αυστηρού περιορισμού ήχησε σήμερα στο Μονακό, όπου τα κομμωτήρια κατακλύζονται από πελάτες, αλλά οι τουρίστες θα πρέπει ακόμη να περιμένουν.

“Είναι ενθαρρυντικό, επιστρέφουμε στην καθημερινότητα”, δηλώνει με ικανοποίηση ένας πωλητής έτοιμων ενδυμάτων, περιμένοντας να τελειώσει το καθάρισμα του καταστήματος. Συναντά τους συναδέλφους του έπειτα από 49 ημέρες αυτοπεριορισμού και τεχνητής ανεργίας, με τηλεδιασκέψεις και καθημερινή κατάρτιση μέσω Διαδικτύου.

Ένδειξη ότι η επανεκκίνηση παραμένει σταδιακή, οι δυσκολίες πρόσβασης στο Μονακό συνεχίζονται και το χαρακτηριστικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους του δεν υπάρχει ακόμη. Ένας στους έξι υπαλλήλους δουλεύει από το σπίτι, η τηλεργασία άλλωστε επέτρεψε το οικονομικό κέντρο του Μονακό να μην μείνει αδρανές κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού.

“Διατηρούμε την τηλεργασία όπου χρειάζεται, γιατί οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν το αυτοκίνητο, και επίσης μετριάζει την ανησυχία για το πώς θα γίνει σε 4 τετραγωνικά μέτρα να υπάρχει ένας εργαζόμενος ή όσοι δουλεύουν να φορούν μάσκες μέσα στα γραφεία”, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Μονακό, Ντιντιέ Γκαμερντενζέ.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό, στη συνηθισμένη ώρα αιχμής, την ησυχία μόλις που διαταράσσουν οι κυλιόμενες σκάλες που μεταφέρουν μερικούς Γάλλους και Ιταλούς συνοριακούς υπαλλήλους, έναν ασφαλιστή, μια καμαριέρα… Δύο εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού διανέμουν δωρεάν μάσκες. Ο χώρος στάθμευσης είναι γεμάτος μέχρι το 14ο υπόγειο, αλλά αλλού ο χώρος είναι αρκετά άδειος.

Η κυβέρνηση του Μονακό ήρε τον περιορισμό μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι στη Γαλλία για “πολύ ρεαλιστικούς” λόγους, πρόσθεσε ο Γκαμερντενζέ. Η νόσος Covid-19 προκάλεσε μόλις τέσσερις θανάτους στο πριγκιπάτο, εκ των οποίων μόνο ένας ήταν κάτοικος και “η κορύφωση της επιδημίας πέρασε: δεν υπάρχει κανένα κρούσμα ή σχεδόν κανένα τις τελευταίες 10 ημέρες”. Η λήψη αποφάσεων για ένα έδαφος δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι επίσης “πολύ πιο εύκολη”, προσθέτει.

“Προσπαθούμε να επιβιώσουμε”

Στις “Κομμώσεις Tita, πάνω στον Βράχο, η πρώτη πελάτισσα αρνείται να μιλήσει σε δημοσιογράφους: “Αχ, όχι! Είναι η στιγμή της χαλάρωσής μου, το περίμενα δύο μήνες”, δηλώνει. Η Καρολίνα, η κομμωτήρια, της δίνει την εφημερίδα: “Κρατείστε, κανείς δεν την έχει αγγίξει”.

Η Καρολίνα πήγε την Πρωτομαγιά για να καθαρίσει τα πάντα, να χωρίσει τις πολυθρόνες, έχοντας μια αγωνία να δει πώς αυτό θα λειτουργήσει: “Η μάσκα θα ενοχλεί τους πελάτες; Η δουλειά μου είναι να κάνω κουρέματα, βαφές, χτενίσματα”. Η Καρολίνα ξεχειλίζει από ραντεβού αυτή την εβδομάδα και έπρεπε να προβλέψει “μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για το καθένα ώστε να έχει χρόνο να απολυμαίνει τα πάντα μέχρι την άφιξη του επόμενου πελάτη.

Όσο για τα δύο παιδιά της, “ο μπαμπάς!” τα κρατά όσο εκείνη δουλεύει. “Το Μονακό δεν έχει προγραμματίσει άμεσα την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, και έχει δώσει προτεραιότητα στους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, αραιά μέσα στις αίθουσες, με μάσκες και μόνο από τις 11 Μαΐου”, διευκρινίζει.

Στην σοκολατοποιία Lotfi Maktouf, με ιστορία 100 χρόνων στο Μονακό, η διεύθυνση ξεπουλά τα πασχαλινά αυγά και κουνέλια που δεν μπόρεσε να πουλήσει ή να παραδώσει κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού: “Το ηθικό είναι υψηλό, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί”, δηλώνει την ώρα που ένας εργαζόμενος στεγανοποιεί ένα προστατευτικό διαχωριστικό από πλεξιγκλάς στον πάγκο με σιλικόνη. Η αίθουσα τσαγιού παραμένει κλειστή.

Κοντά στο Παλάτι, όπου ο πρίγκιπας Άλμπερτ Β ‘ θεραπεύτηκε έπειτα από 15 ημέρες από την Covid-19, η απαισιοδοξία εστιάζει στις δυσκολίες για τους εμπόρους που ξαναβγάζουν τα σουβενίρ, τις τσάντες, τα καπέλα, τα μπλουζάκια με το λογότυπο “Μονακό”.

“Είναι η πρώτη μέρα που μπορούμε να πάρουμε αέρα, έχει ήλιο… δεν θα παραπονεθώ. Αλλά ανησυχώ λίγο”, παραδέχεται ο Τιερί Μονάρ. “Θα προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε”, προσθέτει. Έχει ήδη καθυστερημένο ένα τρίμηνο νοίκι, 11.000 ευρώ.

“Θα υπολογίσουμε στους Γάλλους που θα έρθουν να μας δουν αυτό το καλοκαίρι”, λέει μια υπάλληλος στο διπλανό κατάστημα. “Αλλά πρέπει να ανοίξουμε, να αεριστεί το κατάστημα, να τοποθετήσουμε τη σήμανση στο έδαφος, τις αφίσες”.

Πέρα από την ακύρωση του Grand Prix της Φόρμουλα 1 και όλων των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων — μόνο η διεθνής συνάντηση του αθλητισμού Herculis, που διεξάγεται καθε χρόνο στο Μονακό, αναζητά ακόμη πιθανή ημερομηνία — οι κρουαζιέρες και τα τουριστικά λεωφορεία δεν σταματούν στο πριγκιπάτο μέχρι νεωτέρας, και ούτε λόγος για τις διεθνείς πτήσεις που έχουν παγώσει.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ–ΜΠΕ
Μονακό, Μονακό

Η δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο, λόγω κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: