Το μεγάλο δίλημμα για την Ελλάδα: Και αν πάνε οι τουρίστες στη χώρα και εξαπλωθεί ξανά ο κορωναϊός;

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κορίνθου άνοιξε για τους επισκέπτες, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Εάν έρθουν οι τουρίστες, ο ιός Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί. Αν δεν έρθουν, η οικονομία της Ελλάδας θα έρθει αντιμέτωπη με την καταστροφή, γράφει στην εφημερίδα Irish Times, ο Richard Pine.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η επαναλειτουργία της χώρας στον τομέα του τουρισμού, δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η χώρα έχει ήδη χάσει πάνω από το ήμισυ των ετήσιων εσόδων της από τον τουρισμό και εάν το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου δεν σωθεί, ολόκληρη η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την οικονομική κατάρρευση που υπέστη το 2010.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη όπως το Ισραήλ, δεν υπάρχει ακόμη σαφής πολιτική ή ένα γενικότερο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανοιχτής ή ακόμη και της ελεγχόμενης πρόσβασης στην τουριστική αγορά. Οι επισκέπτες, ακόμη και με αρνητικά τεστ,  εξακολουθούν να υποχρεούνται να υποβάλλονται σε περιορισμό 14 ημερών.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, με την πιθανότητα μόλυνσης από εισερχόμενους επισκέπτες να είναι πλέον ορατό, ακόμα και εάν οι ίδιοι φέρουν τα λεγόμενα, «διαβατήρια υγείας»: πώς μπορούν οι αρχές μετανάστευσης να είναι σίγουρες ότι είναι έγκυρες και ακριβείς;

ΠΗΓΗ: Greece between rock and a hard place as it prepares to reopen tourism

 Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στην άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στην νησιωτική Ελλάδα, για τους μη μόνιμους κατοίκους της, από τις 25 Μαΐου, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Επισημαίνεται, ότι η χώρα έχει ήδη επιτρέψει τα ταξίδια στα μεγάλα νησιά της χώρας, στην Κρήτη και στην Εύβοια, από τη Δευτέρα 18 Μάϊου, επεκτείνοντας ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός την απαίτηση για υποβολή σε καραντίνα δύο εβδομάδων για όλους τους επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα.

“Την ηθική την έχουν γραμμένη”! Ντοκιμαντέρ στο γερμανικό δίκτυο ARD για τη Μόρια στη Λέσβο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: