Το εμβόλιο για τον κορωναϊό δεν πρέπει να είναι είδος πολυτελείας, αλλά προσιτό σε όλους, λέει η Ούρσουλα

File Photo: Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, OLIVIER HOSLET




Το μήνυμα ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να είναι προσιτό σε όλους και όχι είδος πολυτελείας όταν αναπτυχθεί, έστειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την παρέμβασή της στην 73η Συνέλευση του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της δήλωσε τα εξης: “μόνο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση κορωνοϊού, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Κορέα έως τη Γερμανία, μπόρεσαν να εργαστούν για την πλήρη ακολουθία του γονιδιώματός του και σε λίγες μέρες, ανέπτυξαν ένα τεστ για τον ιό”. Όπως είπε “αυτό ήταν δυνατό λόγω της ανταλλαγής πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα”, τονίζοντας ότι “σε περιόδους παγκόσμιας πανδημίας, η διεθνής συνεργασία θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ”. “Τώρα είναι ώρα να δράσουμε. Πρέπει να καταπολεμήσουμε και να νικήσουμε τον κορωνοϊό σε όλες τις ηπείρους. Χρειαζόμαστε τεστς, φάρμακα και ένα εμβόλιο, και πρέπει να είναι προσιτά για όλους”, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος.

“Τον περασμένο μήνα, κάνατε έκκληση σε όλα τα έθνη να ενώσουν τις δυνάμεις τους – έτσι ώστε μια θεραπεία και ένα εμβόλιο να μην μπορούν μόνο να αναπτυχθούν αλλά να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε αμέσως. Διοργανώσαμε ένα ψηφιακό συνέδριο δωρητών, συγκεντρώνοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάζουμε τη δύναμη σύγκλισης της Ευρώπης στην υπηρεσία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και όλων των ανθρώπων. Αυτό θα επιταχύνει την ανάπτυξη των απαραίτητων εμβολίων και θεραπευτικών μέσων. Και θα φροντίσουμε ότι μόλις αναπτυχθούν, μπορούν να αναπτυχθούν καθολικά και να είναι διαθέσιμα σε όλους”, σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Ένα εμβόλιο δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους επιλεγμένους λίγους, αλλά ένα κοινό κοινό αγαθό. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους συν-χορηγούς και όλους εσάς για την καλή συνεργασία μας. Σε τέτοιες στιγμές, η μεγαλύτερη πράξη θάρρους είναι να παίζεις ομαδικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι, όταν κάτσει η σκόνη και μόλις τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να νικήσουμε αυτόν τον ιό, δεν πρέπει να εξετάσουμε τρόπους εκσυγχρονισμού της ΠΟΥ, να δούμε τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσει να ζει ο ΠΟΥ μέχρι τις νέες προκλήσεις”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Αφησαν χωρίς τεστ επί ένα μήνα χιλιάδες ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας της Βρετανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: