Την πατρίδα μ έχασα, έκλαψα και πόνεσα: Γιγάντιο πανό στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το πανό τοποθετήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία του δήμου και προσφορά του Ιβάν Σαββίδη. Photo Hellas Journal




Tην πρόσοψη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης κοσμεί από το πρωί του Σαββάτου ένα πολύ μεγάλο πανό, στη μνήμη των 353 χιλιάδων θυμάτων της τούρκικης βαρβαρότητας, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.

Το πανό έχει την γεωγραφική περιοχή του Πόντου και μπροστά της τον αετό, γράφει την ημερομηνία 19 Μαΐου πάνω σε κηλίδες αίματος, αναγράφεται ο στίχος «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα» ενώ καταλήγει με το μήνυμα «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Για τους 353.000 άταφους προγόνους μας που ζητούν δικαίωση».

Παρόντες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πλήθος ποντιακών συλλόγων, ως ο ελάχιστος φόρος τιμής στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 10 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Το πανό τοποθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και προσφορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη.

HJ

Αυτή η εικόνα θα μας στοιχειώνει για πάντα: Με υποχρέωσαν σε έναν αιώνιο θάνατο, κραυγάζει η μητέρα της Ελένης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: