Την ώρα που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα μετά από 150 νεκρούς, οι Έλληνες απορούν με το χάος της Βρετανίας

Πολίτες απολαμβάνουν τον ήλιο και το κολύμπι στην παραλία του Αλίμου το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian-Observer, (της Helena Smith), συγκρίνει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Ελλάδα με τον χειρισμό του θέματος από τη Βρετανία κυρίως μέσα από την οπτική Ελλήνων.

Ο τίτλος αναφέρει: «Οι Έλληνες απορούν με το χάος της Βρετανίας ως προς τον κορωνοϊό την ώρα που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα μετά από 150 νεκρούς».

«Ακόμα ανθεκτική μετά τη λήψη έγκαιρων, αυστηρών μέτρων, η Ελλάδα μπορεί τώρα να αναμένει να αρχίσει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στις αρχές Ιουλίου», σημειώνεται στον  υπότιτλο.

Στις εβδομάδες πριν τις 23 Μαρτίου, όταν η κεντροδεξιά ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για την επιστροφή της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Βρετανίας στην Ελλάδα έφτασε σε άνευ προηγουμένου ύψη.

  • Οι Έλληνες όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι έχουν μείνει έκπληκτοι και ανήσυχοι από τον χειρισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία από την κυβέρνηση Johnson.  Η χαοτική στρατηγική της Βρετανίας, η αρχικά χαλαρή της προσέγγιση και ο μεγάλος αριθμός θανάτων, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία σε μια χώρα που κατάφερε να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο, παρά την απομύζηση που είχε υποστεί απο τη σχεδόν δεκαετή κρίση χρέους.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Johnson είναι σχεδόν μεσογειακή σε στυλ, επιπόλαιη και ανέμελη», είπε ο οικονομικός αναλυτής Αντώνης Παπαγιαννίδης. «Δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι αφέθηκαν να σαπίσουν, ότι δόθηκε προτεραιότητα στα συμφέροντα της οικονομίας έναντι της υγείας». Ελλείψει υπεύθυνης ηγεσίας οι Βρετανοί έγιναν δέκτες αντιφατικών μηνυμάτων. «Στην αρχή τους είπαν ‘δεν υπάρχει πρόβλημα’, μετά ‘υπάρχει πρόβλημα’. Δεν είναι αυτός τρόπος συμπεριφοράς έναντι υπεύθυνων πολιτών. Θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τους πραγματικούς κινδύνους και να τους επιτραπεί να τους αντιμετωπίσουν με τη θρυλική ψυχραιμία τους.»

Σε αντίθεση με τη Βρετανία όπου έχουν καταλήξει από την ασθένεια 31.000 άτομα, η Ελλάδα έχει καταγράψει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη, σημειώνοντας 150 θανάτους και λιγότερα από 2700 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μετά την έγκαιρη επιβολή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή για ένα έθνος που συνήθως συνδέεται με την πολιτική ανυπακοή και την ανικανότητα – και τα δύο αποτελέσματα ενός δυσλειτουργικού κράτους. Καθώς  η Βρετανία ξεκινά την εβδομάδα αυτή με αβεβαιότητα για το αν τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν σημαντικά, οι Έλληνες ετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική περίοδο, η οποία ελπίζουν να ξεκινήσει τον Ιούλιο, καθώς οι περιορισμοί θα αίρονται σταδιακά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στον πειρασμό της καυχησιολογίας. Αλλά καθώς οι επιδημιολόγοι εξακολουθούν να μιλούν για ομαλοποίηση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την κυβέρνησή του έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η περηφάνια έχει αντικαταστήσει τον θυμό και τη ντροπή – συναισθήματα που είχαν επικρατήσει κατά την τρομαχτική εμπειρία της προσέγγισης στην χρεοκοπία. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών φέρεται επίσης να έχει επιστρέψει. Η ανθεκτικότητα που απέκτησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης ίσως να τους προετοίμασε να αντιμετωπίσουν την πανδημία, επισημαίνουν αναλυτές.

  • Αλλά ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης που ανέβηκε στην εξουσία πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, έχει πιστωθεί την αποφασιστική ηγεσία, το κλείσιμο της οικονομίας – μεγάλο πλήγμα την ώρα που είχε αρχίσει μόλις να ανακάμπτει – και τη συμμόρφωση με ιατρικές συμβουλές από την αρχή. Ο έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι το σύστημα υγείας της χώρας που είχε πληγεί από τη λιτότητα θα κατέρρεε γρήγορα, αν ο ιός δεν περιοριζόταν.

Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες κλήθηκαν να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση, λαμβάνοντας κεντρική θέση στις καθημερινές ενημερώσεις. «Είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας, που διαβάζει κάθε μελέτη, κάθε νέα έρευνα για την πρόοδο έναντι του ιού», δήλωσε ένας συνεργάτης του.

«Μαθαίνει για Έλληνες που έχουν υψηλές θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό και απευθύνεται σε αυτούς.» Δεν υπήρχε περιθώριο για εξωραϊσμό, θεατρινισμούς και ύβρη ή «για αισθήματα ότι είναι κανείς άτρωτος» που συχνά περιορίζουν έθνη με ιμπεριαλιστικό παρελθόν. «Είχαμε επίγνωση των ορίων της Ελλάδας».

Η ασθένεια του Johnson, η δραματική νοσηλεία του και το γεγονός ότι έφτασε τόσο κοντά στον θάνατο έγιναν γνωστά στην Ελλάδα, όπου πολλοί κάνουν παραλληλισμούς με τραγωδίες αρχαίων συγγραφέων, τόσο αγαπητών στον κλασικιστή βρετανό πρωθυπουργό.

«Κάτα κάποιο τρόπο αυτό που του έγινε θυμίζει αρχαίο δράμα», είπε ο Παπαγιαννίδης. «Υπάρχει ένα στοιχείο κάθαρσης, εξιλέωσης, που είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς, αλλά αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία εμάς τους Έλληνες μας γεμίζει με αισθήματα πόνου και λύπης.»

ΠΗΓΗ: Greeks marvel at Britain’s Covid chaos as their lockdown lifts after 150 deaths

Η κάρτα του Μάξιμου: Οι γυναίκες που έγιναν μαμάδες με την καρδιά γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: