Την «Επιστροφή στο μέλλον» των ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης θέτει Επίτροπος της ΕΕ

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα ΓιόχανσονΦωτογραφία , Πηγή @YlvaJohansson EU Commissioner for Home Affairs




Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έθεσε ως ανάγκη την επιστροφή των ανοιχτών συνόρων, μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «επιστρέψει στο μέλλον» των ανοιχτών συνόρων μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μετά από ένα καταιγισμό κλεισίματος συνόρων από κράτη μέλη που αποσαθρώνει τη συνοχή του μπλοκ.

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου σηματοδοτούν μια επερχόμενη ώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τα κράτη μέλη της Ένωσης να αποκαταστήσουν την πολύτιμη ζώνη Σένγκεν των χωρίς ελέγχους μετακινήσεων που κατέρρευσε σε έναν κυκεώνα μονομερών κινήσεων για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19.

Ο κλονισμός των ανεμπόδιστων ταξιδιών εντός της Σένγκεν των 26 κρατών, ο ακρογωνιαίος λίθος της μεγαλύτερης και πιο προσοδοφόρας ενιαίας αγοράς στον κόσμο, υπενθύμισε την διατάραξη του ασυντόνιστου κλεισίματος των συνόρων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης 2015-16.

Τώρα, οι ποικίλες αντιδράσεις των κρατών μελών στην πανδημία – οι οποίες περιελάμβαναν συνοπτικές διαδικασίες αναστολών διέλευσης των συνόρων και επείγοντες υγειονομικούς ελέγχους ταξιδιωτών – έχουν υποβάλει την ενότητα της ΕΕ σε μια ακόμη πικρή δοκιμασία.

«Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στο μέλλον, πίσω στην κανονικότητα. Και πρέπει να το κάνουμε μόλις το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση», επισήμανε η Γιόχανσον, το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει την μετανάστευση, σε μια διαδικτυκακή ενημέρωση Ευρωβουλευτών.

«Τα κράτη μέλη εισήγαγαν διαφορετικά μέτρα χωρίς συντονισμένο τρόπο. Η άρση αυτών των διαφορετικών εθνικών περιορισμών θα χρειαστεί χρόνο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα κράτη μέλη να αρχίσουν σταδιακά να άρουν τους ελέγχους εθνικών συνόρων και την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές που ισοδυναμούν με μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της αποφυγής ενός νέου κύματος μολύνσεων και ανάκαμψης των οικονομιών.

Η Γιόχανσον υπενθύμισε ότι όταν η ζώνη Σένγκεν πρωτοδημιουργήθηκε μεταξύ πέντε χωρών το 1985, το Τείχος του Βερολίνου στεκόταν ως μνημείο σε μια Ευρώπη διαιρεμένη από τον Ψυχρό Πόλεμο και ενώ σε εκατομμύρια Ευρωπαίοι απαγορευόταν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Τα τελευταία χρόνια, η Σένγκεν υπέστη το ένα μετά το άλλο πλήγμα από την μεταναστευτική κρίση μέχρι την πανδημία του νέο κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες οπισθοδρομήσεις προς τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σημερινοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβαρύνον επίσης τον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο, έναν από τους πλέον πληγέντες από το ξέσπασμα, καθώς και σοβαρές ζημιές στο εμπόριο και τις μεταφορές στην ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της

«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την επιστροφή στο status quo. Πρέπει να ενημερώσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω την Σένγκεν. Καταρχάς, θέλω να ενταχθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία», είπε, αναφερόμενη στα τρία από τα νεότερα κράτη – μέλη.


Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ρώσοι και Τούρκοι αύξησαν τη διαδρομή των κοινών περιπολιών στο Ιντλίμπ μεταδίδει το TASS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: