Την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, συζήτησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι

File Photo: Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι.




Η ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις της κρίσης στη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόρριψη των ξένων παρεμβάσεων, με τις οποίες το εν λόγω ζήτημα καθίσταται πιο περίπλοκο και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων μερών εις βάρος των δικαιωμάτων, της βούλησης και των συμφερόντων του λαού της Λιβύης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισαν ότι τέτοιες παρεμβάσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια των γειτονικών χωρών της Λιβύης αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών. Ενώ, συμφώνησαν για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη μέσω του ΟΗΕ και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι δύο ηγέτες στη σημασία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ΝΑ Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum) το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συζήτησαν εξάλλου το θέμα του κορωνοϊού και τις κοινές προσπάθειες των δύο κρατών για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας την ανάγκη για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων φορέων των δύο κρατών στο θέμα αυτό.

Τέλος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας και καταγράφει ο αιγυπτιακός τύπος, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν όλες οι ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο αξιωματούχων όταν επανέλθουν οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν διακοπεί λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

ΚΥΠΕ, Νίκος Κάτσικας
Κάιρο, Αίγυπτος

 

Αφήσαμε τα δύσκολα όλοι μαζί πίσω μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: