Τι στο καλό συμβαίνει με τους Ευρωπαίους; Υπό όρους η χορήγηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης…

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. EPA/OLIVIER HOSLET




Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία προειδοποίησαν ότι οι πόροι ύψους 750 δισ. ευρώ

του έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης από την κρίση του κορωναϊού, δεν θα διατεθούν στις χώρες ως λευκές επιταγές, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg (ανταπόκριση Viktoria Dendrinou και Alexander Weber).

Υποστηριζουν ότι θα συνοδεύονται από όρους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στις ψηφιακές τεχνολογίες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του δικτύου.

Για κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η σύνδεση χρηματικών κονδυλίων με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα ίσως επαναφέρει μνήμες των επίπονων μνημονιακών συμφωνιών της περασμένης δεκαετίας, σχολιάζουν οι συντάκτες.

Ωστόσο παραθέτουν σχετική δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg τονίζει:

«Η πρόθεσή μας δεν είναι να γίνει μια βαριά γραφειοκρατική άσκηση. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αυτά τα σχέδια ανάκαμψης να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και να είναι συμβατά με την συνολική ευρωπαϊκή πολιτική».

Όσον αφορά την προοπτική έγκρισης της πρότασης της Επιτροπής, δεδομένων των αντιρρήσεων τουλάχιστον 4 χωρών-μελών της Ε.Ε., στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι λεγόμενοι ‘Φειδωλοί Τέσσερις’ δεν ‘σκότωσαν’ μεν την πρόταση, επιδεικνύοντας διάθεση συμβιβασμού, ωστόσο αναμένεται να δώσουν μάχη, τόσο για το συνολικό ύψος του Ταμείου όσο και για την αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων.

ΠΗΓΗ: EU’s $826 Billion Recovery Fund Will Have Strings Attached

Η Ευρώπη εμπιστεύεται την Ελλάδα της νέας εποχής, είπε ο Πρωθυπουργός: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: