Τι συμβαίνει με τους S-400; Ο Ερντογάν εμπαίζει και “παίζει” με τους Αμερικανούς για να έχει οφέλη στην οικονομία;

File Photo: Συστοιχία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στους δρόμους της Μόσχας. EPA, SERGEI ILNITSKY




Τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία πέρυσι, παρά τις σφοδρές διαμαρτυρίες των Αμερικανών, συνεχίζουν και δεν αλλάζουν, «ως θέμα αρχής», παρά τη μακρά καθυστέρηση στην ενεργοποίησή τους.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Πάντως είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί μία κουβέντα του κ. Καλίν που αφήνει παράθυρο για διαπραγμάτευση με την Αμερική.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας είπε:

  • Το σχέδιο για την ενεργοποίηση των S-400 παραμένει ως είχε, αλλά υπαινίχθηκε ότι εάν οι ΗΠΑ δείξουν ότι είναι ανοιχτές στην αποστολή των πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα είναι έτοιμος να ακούσει (εννοεί τι έχουν να του πουν οι Αμερικανοί).
  • Φαίνεται ότι η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αναγκάζουν τον Ερντογάν να διαπραγματευθεί ακόμα και να αφήσει τους S-400 στα κουτιά, εάν εξασφαλίσει μεγάλη οικονομική βοήθεια από την Αμερική.

Παρατηρητές πιστεύουν ότι βρίσκεται σε τέτοια πίεση ο πρόεδρος της Τουρκίας, που θα μπορούσε και να αλ΄λάξει πορεία. Βέβαια, γνωρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι …Ντόναλντ Τραμπ και ότι η Ρωσία τιμωρεί εάν προδωθεί…

Θυμίζουμε οτι τα πυραυλικά συστήματα, τα οποία επρόκειτο να ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο, προκάλεσαν μία άγρια σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι δήλωσαν ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να υποκλέψει την αμερικανική τεχνολογία και να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καλίν επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης με το γαλλικό κανάλι, τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα συνεργαζόταν πρόθυμα με χώρες για να μετριάσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τους S-400 και για να απαντηθεί το ερώτημα αν είναι συμβατά ή μη με το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, ο Καλίν δήλωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση των S-400 προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί.

«Λόγω του ιού COVID, τα πράγματα έχουν καθυστερήσει, αλλά κατ ‘αρχήν εμμένουμε στη συμφωνία μας για τους S-400 όπως και πριν», είπε.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν εξήγησε γιατί η πανδημία του κορανοϊού προκάλεσε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των S-400.

Παρατηρητές των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων δήλωσαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν καταστραφεί από διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης για την αγορά των ρωσικών συστημάτων.

Ως γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και σταμάτησαν τις παραγγελίες των αεριωθούμενων αεροσκαφών νέας γενιάς μετά την παραλαβή της πρώτης αποστολής των S-400, τον Ιούλιο του 2019.

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσε στις 30 Απριλίου ότι η τουρκική κυβέρνηση θα διακινδυνεύσει τόσο τις κυρώσεις CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions) όσο και τις «πρόσθετες ανεξάρτητες νομοθετικές κυρώσεις» εάν ενεργοποιήσει τους S-400.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά ο Καλίν επανέλαβε προηγούμενες παρατηρήσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι η Τουρκία θα αγοράσει επίσης πυραυλικά συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο, με τα σημερινά δεδομένα και λόγω της αντίδρασης της Βουλής και της Γερουσίας, δεν είναι πιθανό.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνέταξε επίσης κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σχετικά με την αγορά βάσει του νόμου CAATSA του 2017, αν και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μίτς ΜακΚόνελ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία. Φοβάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γερουσιαστών θα ψηφίσουν εναντίον της Τουρκίας, όπως έκαναν οι νομοθέτες στην αμερικανική Βουλή.

Γιά ποιά συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ομιλούν; Άγρια επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: