Τι άλλο θα ακούσουμε; Η Τουρκία έχει Θαλάσσια Σύνορα με το Ισραήλ! Η ακαριαία απάντηση του Εβραϊκού Κράτους…

Οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ …θέλουν οι Τούρκοι ως απάντηση στη «συμμαχία του κακού». Οι Τούρκοι φοβήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Γαλλιας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανατολική Μεσόγειο. Πηγή στην ιστοσελίδα του sigmalive




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Ο παραπάνω χάρτης που δημοσιεύτηκε σε αυτή την ιστοσελίδα δείχνει έναν τουρκικό χάρτη στον οποίον φαίνεται η Τουρκία να έχει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ!

Έτσι τώρα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο χάρτη του Ταγίπ Ερντογάν που θα δείχνει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Πορτογαλία!

Προσέξτε, επίσης, ότι η Τουρκία αποφεύγει, όπως πάντα, να κάνει οριοθέτηση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κάνει πάντα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Βέβαια, στον παρακάτω χάρτη φαίνεται, ξεκάθαρα, ότι ούτε το Ισραήλ ούτε και η Αίγυπτος έχουν θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΑΟΖ ΙΣΡΑΗΛ

Πάντως το Ισραήλ απάντησε ακαριαία μέσω της πρεσβείας του στην Άγκυρα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δόση αληθείας ότι θα υπογραφεί συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο πρότυπο του παράνομου μνημονίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.

Η Ελλάδα, όπως πάντα, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθεί  και καταγράφει εκ του μακρόθεν τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Έχουμε γίνει ανέκδοτο στις ΗΠΑ διότι μας έχουν πάρει χαμπάρι, για δεκαετίες τώρα, και έχω βαρεθεί να τους ακούω να λένε: «Greeks are always reactive and never proactive.»

(Επειδή αναφέρομαι τακτικά στην φράση «από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου» πρέπει να διευκρινίσω ότι η UNCLOS και η ΑΟΖ δεν ήταν έννοιες που υπήρξαν πριν το 1982).

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην ΑΟΖ είναι πολύ αδύναμη και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1982 μέχρι σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί και η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στο τραπέζι των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που ανησυχούν τόσο πολύ την Τουρκία. Αυτό άλλαξε όταν υπουργός Εξωτερικών ήτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπία να ανοίξει το θέμα της ΑΟΖ  με τους Τούρκους αλλά από τότε αγνοείται η τύχη της.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου:

  • «Χρησιμοποιήθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και χαρακτήρισαν ειρωνικά ως «ΑΟΖολογούντες» τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ΑΟΖ, αλλά και απατεώνες, και προδότες! Αίφνης πληροφορηθήκαμε ότι «η υφαλοκρηπίδα, και όχι η ΑΟΖ, είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί», αν και πρόκειται για ξεκάθαρη τουρκική θέση».

Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διένεξη είναι ξεκάθαρα η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία 30 χρόνια. Οι Αμερικανοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, παίζουν το ίδιο βιολί, προτρέποντας τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς να συμφωνήσουν πρώτα με την Τουρκία, αγνοώντας ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι, πάντα, μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έπραξαν και οι ίδιοι το 1983.

Δεν έχω κουραστεί να αναφέρομαι στον Άγγελο Συρίγο που μας έχει, πολλές φορές, εξηγήσει:

  • «Η αποστασιοποίηση της Ελλάδος από τις εξελίξεις γύρω από το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει αρχίσει και δημιουργεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν είναι και τόσο κολακευτικά:

ΑΟΖ: Στην υδρόγειο υπάρχουν 149 κράτη που έχουν δυνατότητα να διεκδικήσουν ΑΟΖ. Έως το 2014 τα 130 είχαν προχωρήσει στην κήρυξή της. Στη Μεσόγειο από τα 21 κράτη της περιοχής, μόνον τα 9 έχουν θεσπίσει ΑΟΖ. Στα κράτη που δεν έχουν θεσπίσει ΑΟΖ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ισπανία και η Ιταλία (η Ισπανία έχει, όμως, θεσπίσει ζώνη προστασίας της αλιείας και η Ιταλία έχει θεσπίσει ζώνες οικολογικής προστασίας). Η Τουρκία έχει θεσπίσει ΑΟΖ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου αλλά όχι στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται, προφανώς, στα 19 κράτη που δεν έχουν θεσπίσει ΑΟΖ.

Ζώνες δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με την Αλβανία, το Κουβέιτ και το Μαυροβούνιο στα κράτη εκείνα τα οποία δεν έχουν κηρύξει ζώνες δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων.

Χωρικά ύδατα: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και εξακολουθεί να διατηρεί μικρότερο εύρος. Υπάρχουν επίσης επτά κράτη τα οποία έχουν διατηρήσει σε κάποια θαλάσσια περάσματα χωρικά ύδατα εύρους 3 μιλίων και η Τουρκία που έχει θεσπίσει 12 μίλια στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο και 6 μίλια στο Αιγαίο.»

  • Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα εκπλαγώ εάν τελικά ο παρανοϊκός φίλος του Τραμπ μας δείξει γεωγραφικές συντεταγμένες και χάρτες που να δείχνουν ότι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας συνδέεται με αυτή της Πορτογαλίας.

Η Ελλάδα είναι το μόνο παράκτιο κράτος που πρέπει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με άλλα έξι παράκτια κράτη και δεν έχει κάνει ούτε μια από αυτές.

Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν 2011 με τον περίφημο χάρτη  Μανιάτη, όπως φαίνεται παρακάτω. και δημιουργήσαμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την Αλβανία μέχρι την Λιβύη και φοβηθήκαμε να συνεχίσουμε προς της Αίγυπτο.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΤΟΥ 2011

Πηγή:  Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη η Ελλάδα το 2011 σταμάτησε στα οικόπεδα 15 και 20. Τώρα ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε την λευκή γραμμή προς το οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε αυτή την γραμμή μέχρι τον Έβρο. Έτσι με αυτό τον χάρτη θα δείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας από την Αλβανία μέχρι τον Έβρο.

Υ.Γ.: Η ελληνική ρηματική διακοίνωση δημοσιεύτηκε στο Law of the Sea Bulletin στον τόμο 81 στις 23 Φεβρουαρίου του 2013.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

«Όσο να ‘ρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να φέρει την ΑΟΖ»: Απουσιάζει η Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: